fredag 21 juni 2019

Matjessilltårta och jordgubbar

Just som ni trodde ni var av med oss, då dyker vi upp som gumman och gubben i lådan för att önska er alla en fantastiskt GLAD MIDSOMMAR!

Och vad passar väl bättre än att bjuda er på förra årets variant av dekorationen på vår matjessilltårta? Ni som följt oss sedan urminnes tider minns nog att matjesilltårtan är vår midsommartradition, utan den ingen riktigt midsommarafton, och att det till traditionen tillhör att vi dekorerar den på olika sätt varje år. Något som blir svårare och svårare, minst sagt.. ätliga färger har ju sina begränsningar vad gäller utbud 😉 !


Ifjol kom vi i alla fall på att vi missat det man nästan mest förknippar med just midsommarafton, nämligen jordgubbar. Så klart att vi skulle dekorera tårtan med en stor jordgubbe! Rädisor passar bra, både vad gäller färg och smakkombination med matjessill, och till de gröna plupparna och stjälken valde vi en annan passande ingrediens - gräslök.
Och TADA - 2018 års upplaga av matjessillstårtsdekorationen var klar!


Receptet kommer här i repris, på så vis slipper ni klicka er vidare om ni plötsligt fick ett akut sug på sillatårta som bara måste stillas! För tro oss, det är absolut möjligt att få det...
Vill ni kika på våra tidigare förslag på dekorationer så blir det däremot till att klicka vidare, och det gör ni på länken i översta texten.

Matjessilltårta    
200 g kavring
75 g smält smör
1-1½ burk á 200 g matjessill
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
4 gelatinblad
Smula sönder kavringen och blanda den med det smälta smöret.
Tryck ut degen i botten på en rund spingform, ca 24 cm.
Kör lök och sill i mixer eller finhacka båda och blanda samman.
Blanda ner dill, kesella och gräddfil och rör samman ordentligt.
Smaka av med ev lite spad från sillen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter och smält sedan, utan att krama ur dom, i en gryta. Rör ner gelatinet i sillröran och slå sedan ner röran i formen och ställ kallt minst två timmar.
Tips på garnering; rädisor, rödlök, dillvippor eller gräslök.

Årets dekoration är faktiskt spikad, den gör vi med hjälp av ägg, rädisor och gräslök och vi hoppas den ska bli lika lyckad på tårtan som den är i fantasin!

GLAD MIDSOMMAR
önskar vi er alla
Ta det lugnt i trafiken, med grodhopp och snapsarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Vill bara skicka en sommarhälsning till er och hoppas att allt är väl. Saknar de Mårtenssonska inläggen väldeliga och hoppas ni orkar och vill komma åter/fortsätta någon gång i framtiden.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket, Annette <3 Vi har det bra i sommarvärmen/hettan ;) och hoppas du också har det fint!
   Ja du, vi får väl se vad som händer i det Mårtenssonska köket - oavsett vad vi bestämmer oss för så lovar vi att berätta det här :) :)
   Kram på dej!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!