måndag 15 april 2019

Lax med bacon och basilika


En riktigt smarrig och lättlagad laxrätt med både bacon, ost och basilika som passar precis lika fint till vardags som till festligare tillfällen vill vi gärna tipsa er om idag. Från det att råvarorna plockades fram ur kyl och från köksfönster tills det att maten stod på bordet gick det cirkus 30 minuter - perfekt för de dagar när det gärna får gå undan i köket.Laxgratäng med bacon och basilika   2 port + matlåda
1 portionsbit lax/person (vi tog tre)
2½ dl grädde
½ pkt färskost typ Philadelphiaost
1 dl riven lagrad ost, t.ex Västerbottensost eller parmesanost
1 dl hackade färska basilikablad
ca 100 g tärnat rökt sidfläsk eller bacon
salt och peppar
Redning av valfritt slag (vi använder maizenaredning)
Stek fläsktärningarna, ta upp och lägg på en bit hushållspapper att rinna av.
Värm upp grädden, rör ner färskost och fläskbitarna.
Red av såsen så den tjocknar och rör så ner osten i såsen så den smälter.
Smaka av och tillsätt till sist basilikan.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form, häll över såsen och ställ mitt i ugnen på 200 grader ca 10 minuter tills fisken nåt en innertemperatur av 55 grader.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör.


Okej, en sak kan vi väl komma överens om och klubba på direkten - vi tar inte hem priset för de mest aktiva matbloggarna under april månad. Nej inte ens för 2019, men så är det inte heller ett pris som vi har aspirerat på, och med tanke på hur det varit med inspirationen så är det föga överraskande. 


För det är ju så att livets dans svänger rejält ibland och med tanke på hur det tagit ut sina svängar för oss den senaste tiden så har vårt fokus legat på att ta oss genom livet, vara här och nu och försöka må och ha det så bra som möjligt.
Och mellan hjärtinfarkt, familjemedlemmars bortgång och sjukdomar så tycker vi att vi faktiskt ändå har lyckats ganska bra, men under tiden har vårt internetkök fått stå tillbaka. Den tiden det tar att blogga, och tro oss det tar en hel del tid att göra ett blogginlägg, har vi helt enkelt valt att lägga på oss själva och dom i vår närhet, och på sånt som varit nödvändigt för att få vardagen och livet att gå ihop.


Och när en familjemedlem drabbas av demens som Ankis far Hasse gjorde, kräver det ganska mycket av de närmast anhöriga och att bli förälder åt sin förälder tar både kraft och ork - och tär en del på humöret minst sagt... Under tiden har vi inte velat orda så mycket om det här, till största delen av hänsyn till Hasse, och motivationen att blogga har inte riktigt velat infinna sej. 


Hur det blir framöver vet vi inte, för är det något som det senaste året har lärt oss så är det att inte försöka gissa sej till hur morgondagen, nästa vecka eller nästa månad kommer att se ut. Ni får helt enkelt ta det som det är och som det kommer här i vårt kök, och det hoppas vi att ni kan stå ut med och att ni fortsätter vara gäster i det Mårtenssonska köket.
Det ligger några recept och väntar på att få bli publicerade här på bloggen, och den som väntar på nåt gott ska inte behöva vänta för länge - eller hur är det man säger? Vi har ju dessutom fått ihop ett ganska digert receptskafferi vid detta laget och där är det fritt fram att rota runt om ni tycker väntan ibland blir för lång!

Varmaste kramar från oss, en riktigt GLAD PÅSK önskar vi, och på återseende

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Kloka ord. Livet måste få tid till det som krävs. Understundom krävs mycket, allt för mycket av oss.

    Vi bjuder upp till dans i påsk. Som vi längtar nu! Kram!

    SvaraRadera
  2. Så är det med livet. Det tar tid att blogga, särskilt om mat och göra recept! Och det ska bara vara kul! Ta hand om er kära bloggvänner, jag hänger kvar här hos er!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!