tisdag 30 juni 2020

Baka hamburgerbröd

Nu blir det andra bullar, eller bullar och bullar... det är dags att baka eget hamburgerbröd! Eget bröd till egna hamburgare (eller hemburgare som vi brukar kalla det) har vi gjort tidigare, bland annat glutenfria hamburgerbröd och burgarbröd med durummjöl, men när mjölutbudet i skafferiet inte stämmer med gamla recept är det dags att prova nya! 

Av detta nya receptet blir det 6 stycken, i vårt tycke, lagom stora hamburgerbröd men du kan så klart anpassa storleken efter storleken på burgarna du ska lägga mellan bröden. På vår meny stod kidneybönsbiffar och dom blir ju inte så fasligt stora, så att dela degen i sex kändes helt rätt i vårt kök. 

Hamburgerbröd   ca 6 stycken
25 g jäst
25 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk socker
5 - 6 dl vetemjöl special
1 ägg
sesamfrö
Smula ner jästen i skålen till hushållsassistenten.
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Slå smör och mjölk i skålen och rör så jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl men spara lite till senare.
Arbeta samman degen i assistenten 10 minuter (kör du manuellt så knådar du 15 minuter).
Täck över degen och låt den jäsa 40 minuter på en dragfri plats.
När degen jäst färdigt tar du upp den på ett mjölat underlag och knådar ihop den så den blir smidig.
Dela degen i 6 lika stora bitar och rulla dom till bollar.
Lägg bollarna på en bakplåt med bakpapper, platta till dom lätt till formen av ett hamburgerbröd.
Täck över och låt dom jäsa 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Låt svalna innan du delar och serverar dom.


Sista dagen för juni månad läser vi i almanackan idag, hej och hå här går det undan med den billiga leverkorven minsann! Dagarna rinner förbi, den ena likadan som den andra känns det lite som, och för vår del har den senaste veckan bjudit på en hel massa balkonghäng. Något som inte gör ont någonstans, (nja... det är väl iofs inte riktigt sant för fru Ms rygg protesterar hej vilt efter för lång tid i solstolen, men ändå!) och vi njuter så vi nästan skäms så bra vi fått det här! 


Och som att det inte räcker med våra två inneboende egna fjäderklädda ungar, fick vi dessutom tillskott på balkongen förra veckan när gråsparvsungarna som bott ovanför vår balkong bestämde sej att det var dags att lämna boet! Herrejisses vilket sjå vi hade, de två första visste inte alls vart de skulle ta vägen och förstod nog inte heller riktigt hur så dom sprang mest omkring där ute som två yra höns.
Tyvärr klarade inte den ena natten, men den andra tog hoppvägen ner och försvann. Dagen efter fick vi glädjen att se hur den tredje ungen fick luft under vingarna och flög iväg ivrigt påhejad av oss båda!


Och till sist, innan vi säger hej för denna gången, bjuder vi på ännu en bild från grönskan på vår balkong. Alltså detta är lycka för oss, att ha möjlighet att få njuta av örter och kryddor på balkongen och att kunna plocka in när suget och behovet sätter in! För att inte tala om de ljuva dofterna dom sprider när vi sitter där ute... vårt paradis på jorden, absolut 😊😊

Ha nu en fortsatt fin vecka, var rädda om er och varandra så ses vi snart igen. Och förresten, är du semesterfirare, eller på väg att bli, så hoppas vi att du har och får en njutbar sådan! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!