söndag 8 november 2020

Dinkelbullar med frön

Nu är det dags att ställa iordning bageriet kära läsare, för idag bjuder vi er på ett alla tiders bra bullrecept. Det blir frukostbullar med allehanda sorters fröer i, lite nyttigare bullar som dessutom kvalar in som både matbullar och hamburgerbröd! Jo då, här i det Mårtenssonska köket slår vi både två och tre flugor i en smäll minsann, för sådana är vi 😊

Receptet på dessa grova bullar med frön i är faktiskt fru Ms eget hitte-på och bullarna har bakats till flera många gånger och finns numera alltid på lager i frysen här hemma. Perfekt att ta fram och mikra till helgfrukostarna, då blir dom så nära nybakade som det går att komma. Herr M kör låter gärna sin ta ett varv i brödrosten också, ett tips till er som gillar rostat bröd.

Bli nu inte förskräckta när ni ser frötallriken med de sorter vi använder i bullarna, ni behöver inte ösa i alla olika sorterna som vi gör. Ni kan både byta ut eller hoppa över efter både behag och skafferiutbud - det är som vanligt helt upp till er. Fröerna och gryn som vi har här är bara ett förslag. 

Mjölsorterna går också att variera, ibland har vi bara en av dinkelsorterna i och ibland båda, tänk bara på att när det gäller dinkelmjöl i recept så behöver man oftast dra i lite mer än mängden vetemjöl för att degen inte ska bli alldeles för lös. Bullarna in action, här som ett lite grövre hamburgerbröd (vill man hellre ha fröfria hamburgerbröd har vi så klart även recept på sådana här på bloggen)


och här ses en annan bulle serveras till en portion av vår kikärtsgryta med morötter och linser.

Att dom passar fint som frukostbullar har vi tyvärr inte något bildbevis på, där får ni helt enkelt lita på vårt ord. Av receptet blir det ungefär 16 stycken bullar, två plåtar att sätta i ugnen. Graderna är för en vanlig ugn, så har du varmluftsugn får du räkna om.

Grova fröbullar med dinkelmjöl  ca 16 stycken
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
2 msk flytande honung
1 dl vardera av pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, linfrön och havregryn 
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl siktat dinkelmjöl
7 - 8 dl vetemjöl (spara lite till att baka ut bullarna)
Smula ner jästen i en skål och rör ut den i vatten och olja.
Blanda ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget, tills du får en smidig deg.
Arbeta samman degen några minuter innan du låter den jäsa under en handduk 45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag, dela i 15 - 16 bitar och rulla till bullar. 
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt dom jäsa 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader 8 - 10 minuter, ta ut och pensla bullarna med vatten och låt svalna. 
Bullarna går jättebra att frysa in. 

En riktigt härlig och underbar höstdag har vi bjudits på nere i våra trakter idag, sol, hög luft och blå himmel vad mer kan man väl önska av en söndag? Vi har tagit oss en extra lång långpromenad, tankat D-vitaminer och under tiden har vår Crock-Pot fått laga till vår söndagsmiddag. Inte dumt alls att mötas av ljuvliga middagsdofter när man stiger in genom dörren 😏 sämre kan man ha det. 

Till sist innan vi tackar för oss idag vill vi passa på att hälsa alla nya läsare välkomna hit! Vi har förstått att ni är några stycken som hittat hit den senaste tiden och det är vi både glada och tacksamma för, vi hoppas att ni ska trivas här i vårt kök!

Ha en fin ny vecka alla, så ses vi snart igen
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!