söndag 25 oktober 2020

Kycklinggryta med örter och grönsaker

Ja nu är det väl verkligen grytsäsong, eller hur? Det känns i alla fall som höst när vi tittar ut genom fönstret, även om termometern visar närmare 15 grader..., med löv som faller ner  från träden (här faller dom ner i vågrätt riktning 😉), grå himmel och gula blad på nyponbusken utanför köksfönstret. Och hösten den förknippar vi med grytor och soppor, något mustigt och värmande att tina upp frusna höstsjälar med. 

Grytan vi bjuder er på idag är tillagad av kyckling, grönsaker, svamp och kidneybönor som tillsammans får bubbla i en buljong med vin och tomatpuré. Ingen grädde eller fraiche här inte, men det hade säkert gått att tillsätta om man så önskar, kan det möjligtvis kallas en klar gryta då? 

Kycklinggrytan går hyfsat snabbt att kocka, perfekt för både vardagsmiddagar som helgens mat, och följer du mängderna i receptet räcker det gott och väl att göra den i en djup stekpanna. Lite hack och tärnande, sen sköter det mesta sej själv i grytan. 

Vi åt havreris till kycklinggrytan men det gör man som man vill, vanligt ris eller potatis - det är helt upp till dej! 

Kycklinggryta med bönor och örter   4 port
600 g kycklingfilé eller lårfilé
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, skivade
1 liten burk skivade champinjoner
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
1 buljongtärning, grönsaks eller kyckling
2 lagerblad
1 tsk rosmarin
4 svartpepparkorn
2 stora tomater, tärnade
1 liten gul paprika, skivad
100 g haricots verts
200 g kidneybönor
persilja
Dela kycklingen i tre bitar, bryn så de får fin färg runt om, ta upp och lägg på en tallrik så länge.
Fräs lök, vitlök och svamp några minuter, tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut.
Lägg tillbaka kycklingen i stekgrytan, tillsätt vatten, vin, buljong, kryddor och lagerblad, rör om.
Låt grytan sjuda under lock 20 - 30 minuter, rör då och då.
Tillsätt haricot verts och kidneybönor och låt dom koka med de sista 5 minuterna.
Smaka av med salt och peppar. 
Strö över färsk hackad persilja och servera. 


Med tanke på hur lång tid det gått sedan vi hördes av sist kan man ju kanske tro att vi helt och hållet slutat laga mat, men det kan vi garantera att vi inte gjort - inte helt i alla fall. Men under veckan som gått har det inte lagats till så mycket i köket... vår spis havererade nämligen i måndagskväll och la hela lägenheten i mörker på kvällen, lagom till det var tid att ta sikte på sängen! 
Ett av vreden på panelen gick sönder och när fru M skulle försöka övertala knappen att fastna igen så blixtrade den till av ilska och löste ut både det ena och det andra! Tack och lov att det finns ett akutnummer, för knappt en timme senare var Securitas på plats och vi slapp vandra runt och borsta tänderna i skenet från levande ljus som vandrande vålnader 👻👀! Spisen blev dock inte återupplivad förrän i fredags, så någon matlagning har det inte varit att tala om...


Förutom spishaveri så har vi haft en liten make-over projekt här hemma, dock inte i köket denna gången som ni ser. Vår gamla Billyhylla fick sig en färgförvandling och gick från mörk köksbärsfärg till samma linnefärg som vi målat väggarna i rummet med. 
Vi funderade ett slag på att förvandla väggen till en schweizisk ost för att klä väggen med hyllplan, men insåg snabbt våra begränsningar och ork och valde istället att måla in nuvarande hylla i väggen. Det är tydligen väldigt inne och poppis har vi förstått, när vi kikat runt på nätet i jakt på inspiration 😏, men inne eller inte - vi är väldigt nöjda med resultatet! Nu återstå bara att hitta "rätt" läsfåtölj också, så blir vi nog helnöjda med rummet. 

Och nu, kära bloggläsare, nu vill vi önska er en fortsatt skön söndag och en förträffligt fin ny vecka. Kanske har någon av er lite höstlovsledighet att se fram emot, och då önskar vi er en riktigt skön sådan! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!