söndag 4 oktober 2020

Mjuk plommonkaka

Nu känns det verkligen som att hösten är här på riktigt, igår fick vi njuta av den ack så välbekanta skånestormen och idag har det regnat från helöppen himmel - i alla fall första halvan av dagen. Men har ni, liksom vi, reagerat på värmen som håller i sej? Termometern visar fortfarande på över 15 och det är riktigt ljummet ute, inte för att det gör oss någonting men konstigt känns det. 

plommonkaka

Men hur som haver, nu är vi ju inte här för att diskutera varken vind, regn eller temperaturer - så vida det inte gäller ugnstemperatur för i så fall ska den ställas in på 175, om ni vill baka och smaka dagens plommonkaka. 

plommonpaj
Receptet är faktiskt fru Mårtenssons egen lilla make over av vårt favoritrecept när det gäller äppelkaka, enkel äppelkaka, där smeten smaksatts med härliga kryddor och äpplena byts ut mot plommon, så klart😉 

pumpkin pie spice





Kryddorna är inspirerade av pumpkin pie spice, en amerikansk kryddmix som frun i köket såg någon använda sej av i ett amerikanskt matlagningsprogram. I mixen ingick bland annat kanel, muskotnöt, ingefära och nejlika, hur enkelt som helst att röra samman själv och smaksätta med. 

mjuk plommonkaka

Kakan är superenkel att svänga ihop, en stunds vispning av smeten som sedan hälls i en rund form med avtagbar kant (ett tips är att klämma fast ett bakplåtspapper i botten först så går det mycket lättare att få loss kakan från botten) och sedan trycker du ner de klyftade plommonen. Vi hade ca 10 plommon av normal storlek i vår paj, men det hade inte skadat om vi hade varit lite generösare så var inte rädd för att ta i. 
Ovanpå kakan strör du ett lager pärlsocker och täcker med hyvlat smör, detta ger den mjuka plommonkakan en härlig frasig och marängliknande ovansida och sätter verkligen pricken över i! 

mjuk plommonkaka

Som du ser så åt vi glass vi vår plommonpaj men det är så klart en smaksak, helt säkert passar både vaniljsås och vaniljvisp också gott till!

Plommonkaka   6-8 port
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl socker
10 - 15 plommon
1 msk pumpkin pie spice
pärlsocker
10-15 smör
Vispa ihop ägg och socker till en vit och fluffig smet.
Rör samman mjöl, bakpulver och krydda och blanda ner det i smeten.
Häll smeten i en smord springform, 24 cm i diameter.
Dela och kärna ur plommonen, skär sedan i fjärdedelar och stick ner dom i smeten. 
Strö över pärlsocker och hyvla över smör.
Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter, kolla med provsticka så att kakan är genomgräddad. 
Ta ut och servera, varm eller ljummen med glass eller grädde

Pumpkin pie spice
4 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk muskotnöt
½ tsk malda nejlikor

Ja så har då ännu en månad av detta märkliga år passerat, september kom och gick och vi tackar för allt gott och trevlig den bjöd på:


September blev månaden då vi vågade oss på att åter igen åka tåg (vem tusan hade trott att man skulle dra sej från att tåga fram, det gör vi ju hur ofta som helst annars...) när vi gav oss in till Malmö för att fira världens bästa syrrasons 35-års dag med ett middagsbesök på Bastard. 


Vi kunde äta middag på balkongen långt in i månaden! Här njöt vi av rökta räkor med lakritsaioli, en sån där tio-i-topp i vårt kök... 


En stoooor fågel höll på att skrämma livet ur oss, som tur var gick allt lyckligt och både fågel och fönster gick hela ur striden... 

valnötslikör

Vi satte en ny omgång av valnötslikör på färska valnötter, galet gott när den fått stå och gona sej några månader. 

surströmming

Och månaden då vi åter igen fick njuta av en av både surströmming

ost

och den fantastiskt underbart ljuvligt goda osten Mont d'Or! Som vi längtat... 

Nu välkomnar vi oktober och hoppas att den smakar minst lika gott, bjuder oss på många fina stunder och upplevelser och att inte heller den gör oss besvikna.

Vi önskar er alla en fortsatt fin söndagskväll och en härlig ny vecka! 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!