onsdag 23 september 2020

Fiskgratäng med basilika och citron

Ännu en fiskgratäng är tillagad, tillrättad, åter igen tillagad och då med beröm godkänd! Första gången vi lagade till gratängen blev den alltså inte riktigt så som vi föreställt oss den när vi spånade på vad och hur mycket av vad den skulle innehålla. Men så tog fru M nya tag i veckan, gjorde om och gjorde rätt och då klarade den kvalitetskontrollen och tilldelas därmed sin plats här i vårt receptakriv.

I botten av gratängformen ligger torskfilé kryddad med salt, peppar och en smula torkad basilika, ovanpå fisken ligger purjolök och tillsammans är dom redo att ringas in av blomkålsmos och täckas av en sås. Inte så jättevackert än så länge... men det är på god väg att både bli finare och framförallt smaka gott!

Blomkålsmoset är kokt, smaksatt med parmesanost och på plats tillsammans med några extra basilikablad och på spisen puttrar gratängsåsen som behöver redas av först innan den får göra dom sällskap i formen. 
Efter ca 15 minuter i ugnen är middagen redo att dukas fram och avnjutas, gärna med en citronklyfta och en rejäl laddning sallad! 



Torskgratäng med blomkålsmos  2 port
400 g torskfilé
10 cm purjolök, strimlad
600 g blomkål, delad i buketter
1 dl parmesanost (eller annan smakrik ost)
salt och peppar
Lägg torsken i botten av en ugnsfast form.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, häll av vattnet och mixa blomkålen så den liknar mos.
Rör ner ost, smaka av med salt och peppar, eventuellt pressad citron.
Klicka ut blomkålsmoset längs med kanterna runt om fisken.

Sås
2 dl crème fraiche av valfri sort och fetthalt
1½ dl grädde av valfri sort
½ citron, rivet skal och pressad saft efter smak
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl hackad färsk basilika
salt och peppar
redning  (vi använder maizena)
Blanda samman alla ingredienserna i en gryta, koka upp och låt småputtra någon minut.
Red av såsen så den tjocknar och häll den över fisken i formen.
Ställ in gratängen mitt i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter, ta ut och servera. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!