måndag 14 september 2020

Tinga de Pollo, pulled chicken på mexikanska


Tacos på riktigt, jojomensan det är vad vi bjuder er på idag, tillagad av en riktig mexikanska med tre skåningar till hjälp dessutom! I juli hade vi nämligen matlagningsgäster i vårt kök, Freddy och hans flickvän (numera blivande fru!) Arantxa var här och tillsammans lagade vi äkta mexikansk mat under Arantxas fantastiska ledning. 


Vi lagade till två olika större rätter, dels dagens recept vilket resulterar i pulled kyckling eller Tinga de pollo som det heter på mexikanska, och så den andra rätten som ni ser i det bortre stekjärnet - en sorts variant av pytt i panna med chorizo, lök och potatis. Så in i bänken goda båda två, gissa om vi var tacksamma för att vi fick njuta av resterna dagen efter!

Mexikansk pulled chicken till tacos   6-8 port
3 - 4 kycklingbröst
olja till stekning
2 stora gula lökar, skivade
3 tomater
1 tetrapak krossade eller passerade tomater
valfri sort och mängd av chili, vi hade chipotle som vi la i blöt tills den skulle användas
2 stora klyftor vitlök
salt och svartpeppar
Börja med att sjuda kycklingbröstet i saltat vatten tills det är genomkokt, skumma gärna av vattenytan under tiden.
Skålla tomaterna i hett vatten så att du lätt kan ta bort skinnet och hacka dom sedan grovt.
Hetta upp rikligt med raps- eller olivolja i en djup stekpanna och låt de tunna lökskivorna puttra i oljan ca 5 - 6 minuter under omrörning, tills de mjuknat och är genomskinliga.
Hacka vitlöken och blanda ner till löken och låt steka med ca 2 minuter, rör om under tiden.
Häll de krossade/passerade och hackade tomaterna i stekpannan, rör om så allt blandas och krydda med chilin efter din egen smak.
Låt tomatsåsen koka upp och puttra några minuter, under tiden så delar du de kokta kycklingbrösten med hjälp av två gafflar i lagom munsbitar. 
Blanda ner kycklingbitarna i tomatsåsen, rör om så allt täcks av såsen och låt det puttra ca 10 minuter, smaka av och det är klart att avnjutas.
Servera med mjuka tortillas, grönsaker och bönor.

Ett jättebra tips som vi fick av Arantxa och som vi gärna vill dela med oss av till er är att prova de glutenfria mjuka tortillabröden (vi hade dom från Santa Maria) man kan hitta i affärerna. Dom är så nära de riktiga mexikanska tortillasen man kan komma, och vi kommer alltid att köpa dom hädanefter. 


Här börjar vi vårt matlagningsäventyr, det packas upp och blandas drink (och frisyrer rättas till)

Vi var precis så glada som vi ser ut att vara, det var riktigt roligt att få lära nya maträtter och att för ovanlighetens skull få sällskap i vårt kök, speciellt att dessutom få lära lite om en annan matkultur och hur det går till i Mexiko. Tack Arantxa för din expertis och för att du delar med dej av ditt kunnande och din goda mat ❤

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!