måndag 7 september 2020

Kladdkaka med vit chokladpannacotta

And we're back - Houston we hade ett problem men nu är det äntligen löst! Vi hade ett haveri förra veckan när datorn vi lånat av Ankis syrra de senaste åren lämnade in sin avskedsansökan, men nu har vi äntligen köpt oss en egen igen. Än är alltså inte undrens tid förbi.
När det gäller datorer är vi riktiga hönshjärnor, inget ont om höns men några datorkunskaper besitter dom inte! Men tack och lov har vi Ankis systerson som är väl insatt i ämnet och som mer än gärna hjälper sin gamla moster och morbror i teknikens djungel. Så efter lite velande hit och dit så står den nu äntligen här på köksbordet (ja var annars?) och låter sig bli knappad på, och vi ser fram emot ett gott samarbete!


Ett annat gott och synnerligen välsmakande samarbete är dagens recept på den ljuvligt vackra kladdkakan ni ser här ovan. Samarbetet består i att Anneli, en kär matglad vän som bidragit med ett och annat recept här i köket genom åren, har bakat och dekorerat kakan och sedan har vi stått för avsmakning, förevigande och nu bloggning av receptet. Ett alldeles fantastiskt bra samarbete, om ni frågar oss 😏


Receptet på kladdkakan är en sammanslagning av två olika recept, ett för själva kakan och ett för pannacottan som den är täckt med. Jodå, som om att det inte var tillräckligt med en god kladdekaka så fick Anneli för sig att ta den snäppet högre på smakstegen, och baske oss om hon inte nådde hela vägen upp till smakhimlen! För hallelulja så gott det var, vi snackar "2 portioner fast man är proppmätt-god" och sen dessutom skrapa tallrik och uppläggningsfat rent. Bästa sammanslagningen någonsin!!!
Nu är detta receptet på en glutenfri kladdkaka, helt enkelt av den enkla anledningen att en i familjen Persson är känslig för just gluten. Vill du baka en "vanlig kladdkaka" med vetemjöl i så har vi bloggat om ett receptet på världens bästa kladdkaka tidigare.

Kladdkaka   (till en form 24 cm)
100 gram smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ dl glutenfri mjölblandning
4 msk kakao
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
Smält smöret och låt det svalna.
Rör samman ägg, socker, vaniljsocker och salt, sikta ner kakao och mjölmix.
Häll i smöret och blanda runt till en jämn smet.
Häll smeten i en smord rund springform, 24 cm, och baka mitt i ugnen på 150 grader i 30 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen.

Vit chokladpannacotta
2½ gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker, ta bort grytan från plattan
Bryt ner chokladen i gräddmjölken och rör så den smälter.
Låt blandningen svalna lite innan du försiktigt kramar ut gelatinbladen och rör ner dom i grytan.
Häll blandningen över kakan som fortfarande ska vara kvar i formen, ställ in i kylen för att svalna och stelna minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat.
Ta bort ringen runt formens kant försiktigt, lägg över kakan på serveringsfat och dekorera.

Så där ja, där satt det! Vårt första inlägg med hjälp av vår nya bloggkompis Lenovo, eller Lenne som vi så käckt döpt den till 😜. Nu ska vi utforska och se om vi kan lära oss lite mer om eventuella nyheter och finesser som döljer sej där under skalet!
En fin vecka önskar vi er, och på snart återseende

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Låter kanon och ska prövas!!! Undrar bara om det där med glutenfria mjölblandningen, kan man inte bara ersätta med vetemjöl rakt av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, vi hoppas verkligen att du också gillar den lika mycket som vi gjorde. Huruvida det går att ersätta rakt av vågar vi faktiskt inte svara på... frågan är om vi inte själv hade valt att göra en "vanlig" kladdkaka men låta den stå inne längre så den inte är fullt så kladdig i mitten.

      Radera
  2. Kan man byta det glutenfria mjölet mot vetemjöl? Verkar supergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huruvida det går att ersätta rakt av vågar vi faktiskt inte svara på... frågan är om vi inte själv hade valt att göra en "vanlig" kladdkaka men låta den stå inne längre så den inte är fullt så kladdig i mitten.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!