söndag 23 augusti 2020

Enkel fisk i form med örtsås och broccoli

Rättning i ledet, gott folk! Semestern är över, vardagsrutinerna är återinstallerade med allt vad det innebär, olika rutiner för olika folk 😏, kolsyrat vin är utbytt mot kolsyrat vatten och på tallrikarna serveras det mat med långsamma kolhydrater!
Nope inte som bantardiet här inte, däremot ur hälsosynpunkt för oss båda - livet som 50-plussare ter sej lite annorlunda än ungdomens glansdagar... Ack ljuva ungdom när vi knappast ens visst att det fanns något som hette kolesterol, än mindre vad det var!


Fisk däremot, det har vi alltid vetat vad det är och alltid gillat hämningslöst, det finns ju en uppsjö av olika goda sorter som simmar i vattnet och ännu fler mumsiga sätt att laga till dom på. Dagens sort är torsk och tillagningssättet är i form, där den får sällskap av broccoli och sås med dragon, dill och persilja.
Ett synnerligen lättlagat och anspråkslöst recept som tar i runda slängar 30 minuter att färdigställa, perfekt vardagsmat med andra ord! 

Torsk med broccoli och örter
400 g torskfilé
ca 10 cm purjolök
250 g broccoli
2 dl grädde av valfri sort, vi hade havregrädde
½ dl vitt vin, matlagningsvin fungerar utmärkt, kan även ersättas med citronsaft
ca 1 msk fransk senap
½ dl hackad persilja och dill
1 tsk torkad dragon
salt och peppar
Skiva purjolöken och lägg i botten på en ugnssäker form och lägg fisken ovanpå.
Dela broccolin i mindre buketter och lägg i formen.
Rör samman grädde, vin, senap och örter, krydda med salt och peppar och häll i formen.
Ställ formen mitt i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter, ha koll på fisken med termometer som ska upp i 52 grader när det är färdigt.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade grovt pressad kokt blomkål och blandsallad..

Ja inte var det igår ni hörde av oss, men vi kan väl göra som man gjort med så mycket annat de senaste veckorna, vi skyller på vädret! Vojne, vojne vilken klistrig hetta det varit 😅...
Men, oavsett väderlek behövs ju energinivån fyllas på och det har vi gjort med bland annat: 


Bruna bönor och världens godaste kallrökta sidfläsk från GeMa-Livs,
signerad herr Mårtensson himself!


Lobster rolls fast denna gången med räkor istället för hummer, plockmat och månadens champagne  


Lasagne med zucchini och kalkonfärs


Vi har firat syrrans/svägerskans 60-årsdag, en aning sent men det kom ju liksom ett virus emellan. 


Carina fick helt och hållet bestämma sin fyllerårsmeny själv, det var vår present till henne. 

Ja vår semester är som sagt över för denna sommar, och precis som de flesta runt om i landet så blev den inte riktigt som vanligt, men den blev bra ändå! Vi inledde ju med en sväng i Höganäs med våra kära Göteborgsvänner, och efter några dagar åter på hemmaplan tog vi en övernattning på Hotell Mossbylund.


Anki har varit där tidigare men för Håkan var det första besöket, och vilket besök det blev. Vi hade fantastisk tur med vädret, lyckades få rum med uteplats i deras nybygge Silon, och upptäckte att det är superlätt att ta sig dit från Ystad även om man, som vi, inte har bil. Bussen stannar baske oss precis utanför hotellets uppfart, närmare hade vi inte kunnat komma.


Vi badade, kopplade av, läste, och njöt av fantastiskt god mat. Pizzaa från deras Pop-Up pizzeria till lunch innan incheckning och sedan en trerätters på kvällen med solnedgången framför oss...


Frukosten var en upplevelse för sej, dom hade verkligen löst det superbra i "dessa tider" med servering vid bordet efter var och ens önskemål. En brödkorg och tillhörande pålägg kom först och med det en lapp med olika alternativ att välja mellan, bara att kryssa i efter behag och sedan vänta en stund till det dök upp på bordet.


Behöver vi ens berätta att vi var jättenöjda med vår vistelse där ute i Mossbylund och att vi absolut kommer att återvända, förhoppningsvis redan i höst/vinter?

Nu tackar vi för idag, önskar er alla en fortsatt skön söndag och en alla tiders bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!