torsdag 6 augusti 2020

Syltade gröna tomater

Förra veckan spenderade vi några härliga dagar i Höganäs med våra älskade Göteborgsvänner E och J, och skapade ytterliggare ett fint minne att lägga till minnesbanken för att plocka fram när höstens mörker faller. Tillsammans utforskade vi vad stan och omgivningarna hade att bjuda på, vilket faktiskt visade sej vara en hel del speciellt för fyra mat- och shoppingglada typer som oss.


En av utflykterna gick till Viken där Vikens tomater var ett efterlängtat stopp, speciellt för fru M som hade stora förhoppningar om att äntligen lyckas hitta (och köpa!) gröna tomater. Och kan ni tänka er att det första vi ser när vi kommer in i lokalen, nytvättade och rena om händerna, är två stora lådor med sex kilo av de eftertraktade gröna juvelerna i! Jubel och applåder följdes av inköp så klart.


Så vad gör man då med gröna tomater? Och varför blev frun i köket då till sej i trasorna när satte sin blick på dom små omogna bären? (jo minsann, tomaten klassas egentligen som potatisväxt med ätlig frukt och frukten i sin tur klassas som bär, detta och annat fick vi lära oss där på Vikens tomater).


Jo gröna tomater är vansinnigt goda att lägga in och sedan servera som tillbehör till t.ex söndagssteken, och om ni bara visste hur länge Anki har saknat just inlagda tomater hade ni förstått lyckotjutet hon hördes utbrista i! För här snackar vi barndomsminnen och nostalgi på hög nivå, mor/svärmor var en hejare på inläggningar och just detta var ett av hennes paradnummer.


Tyvärr finns ju inte Gun med oss längre att fråga om hur man gör, och något recept på inläggningen har vi inte lyckas hitta bland hennes receptskatt, men vi tog lite här- och därifrån och hoppas på bästa resultat. Spadet fick i alla fall godkänt och tummen upp: 

Inkokta gröna tomater
2 kilo små gröna tomater (dvs omogna tomater)
Inläggningslag
9 dl vatten
6 dl 12% ättika
7- 8 dl socker (vi tar 7 dl eftersom vi gillar när det smakar mer av ättika än socker, men det är en smaksak)
3 kanelstänger
6 lagerblad
ca 20 hela kryddnejlikor
4 stjärnanis
Har du små tomater så lägger du in dom hela, är dom större är det bästa att dela dom antingen i halvor eller kvartar.
Skölj av tomaterna och lägg i väl rengjorda och steriliserade glasburkar, antingen så har du diskat dom i diskmaskinen eller så diskar du dom för hand och ställer sedan in dom minst 10 minuter i ugnen på 125 grader. Håll sedan dina fingrar från insidan av lock och burk så ska allt gå fint!
Koka upp inläggningslagen och låt småputtra ca 5 minuter, smaka av med en ren sked (doppa inte ner skeden i lagen igen efter att du smakat, ta istället en ny om du behöver smaka av fler gånger).
Häll den varma lagen över tomaterna så det täcker, sätt på locket och låt svalna.
Ställ i kylen och låt stå en vecka innan du hugger in!

Hotellet & Co hette hotellet vi bodde på i Höganäs och det kan vi varmt rekommendera, där trivdes vi alla fyra riktigt bra, och restaurangen som huserar på första våningen var så bra att vi valde att äta där två kvällar!

Stranden och hamnen i Höganäs är också tippen toppen, vi blev riktigt imponerade av hur fint dom har byggt och skapat härliga sittplatser nere i småbåtshamnen och gjort en härlig badplats för både stora och små. Sista kvällen tog vi med oss bubblet ner på bryggan,skålade för en fin minisemester och avnjöt en fantastisk sommarkväll tillsammans. 

Ett sista tips från våra dagar i Höganäs som vill bjuda er på är att besöka LIVinSweden design, där ni hittar fantastiska silversmycken designade och skapade av Åsa Eugenzon. Anki upptäckte hennes vackra smycken på Instagram och har sedan dess haft ögonen på en alldeles särskild ring, "Perfekt operfekt". Så sista stoppet innan vi begav oss hem igen blev Åsas butik och eftersom ringen var lika fin, om inte finare, i verkligheten fick den följa med hem som en försenad 50-års present. 

Precis så här glada lämnade vi så Höganäs och tackade för oss, återkommer gör vi förhoppningsvis eftersom det finns en uppsjö spännande och intressanta platser kvar att upptäcka i området!


En fortsatt skön vecka och helg önskar vi er alla, tillhör ni dom som börjar jobba på måndag så önskar vi en en fin avslutning på semestern och bra start på arbetsveckan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk mini-semester med er, ännu en gång. Det är länge sen jag skrattade så. Och vilket balkonghäng ! Snyggaste ballen i stan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen det bästa och största plåster vi kunde fått att ha på såren ;) De dagarna, och kvällarna håller vi varmt om hjärtat <3

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!