söndag 26 juli 2020

Västerbottensostpaj med morötter

Nej vet ni vad, snart är det baske oss dags för årets kräftpremiär! Jo vi lovar, juli månad går raskt mot sitt slut och augusti är snart här med ett av våra favoritdjur i kappsäcken - kräftan. Ja surströmmingen får vi så klart inte glömma bort, den gillar vi den också men det är inte dags för den att redan packas upp ur picknickkorgen. 
Vad som däremot packas upp är tillbehöret nummer ett på kräftskivan, Västerbottensostpaj så klart! Vi har några olika varianter på vår repertoar sedan tidigare, men recept på Västerbottensostpajer kan man aldrig få för många av om ni frågar oss. 


Den senaste i raden av denna ljuvliga skapelse innehåller även morötter och dill, den senare ingrediensen hamnade där helt på eget bevåg och det var ett synnerligen smaklyckat sådant! Västerbottensost och dill är väldigt goda smakkompisar, något som även morot visade sej vara. Morötternas sötma passar utmärkt till sältan i osten och eftersom det är späda morötter som står skrivet i receptet är sötman extra tydlig.

Som sagt så var dillen vårt eget hittepå, grundreceptet klippte vi ur en så kallad tant-tidning även kallad veckotidning. Tidningar av sorten som vi tycker är en fantastisk och aldrig sinande källa av inspiration när det gäller mat, recept och mycket annat. Enligt receptet passade pajen bra att serveras till en sallad, men vi tänkte genast kräftor när vi läste det. Denna gången blev det kräftstjärtar på tallrikarna, men vi kan absolut tänka oss att lax av olika sorters rökning passar fint till.


Västerbottensostpaj med morötter och dill
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
4 msk solrosfrön
salt
Arbeta snabbt ihop pajdegen, antingen i en matberedare eller för hand.
Kavla ut degen och klä en pajform, 26 cm i diameter, med degen.
Nagga och ställ den i kylen minst 30 minuter innan du gräddar den 10 minuter på 200 grader.

Fyllning
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl valfri kokbar grädde, vi använder havregrädde
1 dl fint hackad dill
salt och svartpeppar
4-5 späda morötter
Täck botten av pajen med den rivna osten.
Vispa samman ägg och grädde lätt, rör ner dill, salt och peppar.
Skrubba morötterna ordentligt, se till så de är riktigt fria från all jord!
Halvera morötterna på längden och lägg dom på osten i pajskalet, häll över äggröran.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 35-40 minuter, den ska ha fin färg och äggstanningen ska ha stelnat när den är färdiggräddad.
Ta ut pajen och låt den stå en stund och "sätta sej" innan du serverar de.
Passar fint till kräftor, räkor, rökt lax eller bara en grönsallad.


Till sist slänger vi in ett vintips till er, Band of Roses rosé, nummer 90365 145 kronor, på Systembolaget. Sommarens vinfärg nummer ett är väl ändå rosa och här har vi ett fruktigt sådant med en liten beska, som verkligen passar bra till både charktallriken och fisk. Stort plus dessutom för den fräsiga etiketten som passar så bra till namnet, och för oss 80-tals nostalgiker!

Nu har vi båda två semester, fru M har ju redan haft en vecka på solohand, och nej - den blir ju inte riktigt som den var planerad men den blir säkert bra ändå! Vi ser fram emot några dagars häng i Höganäs tillsammans med våra kära, saknade, och underbara favoritgöteborgare. Vi ska umgås, komma ikapp på allt som hänt sedan vi sist sågs (vilket pga Coronan är alldeles för länge sedan!), äta och drick gott, och ja helt enkelt bara njuta av varandras sällskap!


Resten av semestern kör vi på gehör och tackar vår lyckliga stjärna för att vi hittade hit till vår nya lägenhet, och framförallt vår älskade balkong, innan allt blev som det blev... Vi har väl förmodligen redan ätit ute på denna balkongen fler gånger än vad vi gjorde på vår förra under alla de 22 år som vi bodde där, och det säger väl en hel del 😉 Att våra fjäderklädda ungar också trivs därute råder det ingen tvekan om, det är ett fasligt kvittrande och pussande när dom hänger därute!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!