måndag 13 juni 2011

Havtorn

Det börjar närma sej midsommar med stormsteg, har ni tänkt på det? Det är inte klokt vad tiden springer iväg... Kanske några av er redan har hela tjottabaletten planerat, mat, dryck, sällskap, aktiviteter mm mm? Andra kanske inte riktigt vet vad som ska hända medan andra är som vi och har traditioner på firandet sedan år tillbaka. För vår del firas midsommarafton hemma hos familjen Persson med en annan familj, vi har lite knytkalas, lekar och umgås och har det trevligt tillsammans. Vi brukar ta med oss vår matjessilltårta (receptet här) och det blir inte midsommar utan den, så är det bara:)

                                 

Kanske några av er är sugna på att bjuda på lite egenhändigt inlagd sill till midsommar? I så fall så kan vi glädja er med lite nya idéer på inläggningar under veckan, vi har nämligen tjuvstartat på sillätandet här hemma! Dagens recept blir på en Havtornssill som vi hade med oss hem till Håkans föräldrar i lördags och bjöd på. Den blev mest omtyckt av de två sorter vi hade med i bagaget, det var bara Anki som föredrog den andra sorten som smakade av bl.a vitlök och basilika (receptet kommer- var inte oroliga).


Havtornssill
1 burk inläggningssill
1 stor silverlök, eller 2 små
1 morot
½ dl havtornsjuice eller saft
3 dl crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 lagerblad
Häll av lagen från sillen, skölj hastigt och låt den rinna av. Skär sillen i gaffelbitar, skär lök och morot i tunna skivor. Blanda samman allt, sillen till sist och låt inläggningen stå kallt minst 2 dygn. Dekorera gärna med havtornsbär, finns i vissa frysdiskar.

Vi brukar köpa hem en fryst bärblandning på ICA - deras eget märke - som bl.a innehåller havtorn så där tog vi bären till vår sill.
En sillinläggning för den som inte gillar skarpa smaker och som helst inte vill att det ska smaka för mycket av just sillen. Lite åt det söta hållet, men ändå inte så det känns som en efterrätt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Ni är allt himla flitiga som lägger in egen sill, här blir det köpt sil, jag och sambon äter det inte, men tror nog sambons föräldrar gör det, så det blir allt lite sill, fast köpt då :-), jag siktar i mig på att äta mycket köttbullar, prinskorv, jordgubbstårta och jordgubbar

    SvaraRadera
  2. vad ni är duktiga och fantasifulla med era sillinläggningar :) själv äter jag ju inte sill, men det beror nog bara på att jag aldrig fått smaka några av era inläggningar. ja, så måste det vara. så jag skippar sillen på midsommarbordet, det blir nog grillat med massa goda tillbehör till istället tror jag :)

    SvaraRadera
  3. Cupcake; Visst är vi:) Vissa lägger in sill, andra fryser in glass!
    Jordgubbar blir det för vår del också, men tårtan hoppas gärna Anki på, ingen gräddtårtsfantast alls...

    Pernilla; Jo, men visst är vi:) Hade du fått smaka på våra är vi säkra vi hade omvänt dej! Grillat blir det för vår del också, förmodligen fläskfilé.

    SvaraRadera
  4. Ja, nu har jag bestämt mig! Jag tänker fira midsommar med er ;-) Jisses så mycket gott ni har på ert knytis.

    SvaraRadera
  5. Remsan; Du är hjärtligt välkommen hit, när som helst! Tack! Ja det hjälper ju en del att vi alla är lika tokiga i sillen...

    SvaraRadera
  6. Snyggaste matjestårtan ever ju! Superfiffig design, den lånar jag kanske någon dag... ;-) Vi ska nog ha lite midsommarmys på lördagen med typiskt svenska och finska delikatesser, ska nämligen fira med en finsk kompis och hennes engelska man, så det blir lite blandat, men så skönt att ha en kompis som förstår vilken högtid midsommar är!

    SvaraRadera
  7. Jag var hemma hos min mormor och morfar i dag och vi pratade om just vad tiden går fort. När man var liten var sommarlovet jättelångt nu hinner man knappt blinka förrän sommaren är borta.

    SvaraRadera
  8. Ovanligt men så gott det låter med havtorn ihop med den lite skarpa sillen! Älskar sill av alla dess slag och måste till att prova denna också!:)

    SvaraRadera
  9. Vad kul med havtornssill! Mamman gjorde en variant av havtornssill häromåret, men med ett helt annorlunda recept. Ska testa detta.Tack för fin inspiration, som vanilgt!
    :-D

    SvaraRadera
  10. Haha, men gud vilken söt matjesilltårta! Kan dessutom tänka mig att den är himla god :)

    SvaraRadera
  11. Matarkivet; Men tack, så kul att höra! Klart du ska låna den, det är ju därför vi visar er så ni kan få inspireras. Kul med en midsommar med blandade influenser.

    Ann-Sofie; :) Ja, det känns som ju äldre man blir desto snabbare flyger tiden iväg.

    Karin; Ja, det passade väldigt fint tillsammans. Hoppas du kommer att gilla den.

    tina; Varsågod, hoppas den faller i smaken! Låter som vi skulle vilja kolla in din mammas recept på sill också, sillrecept kan vi aldrig få för många av:)

    Maria; Tack, ja vi blev väldigt överraskade och nöjda själv över våra färdigheter:) Och god är den, vansinnigt!

    SvaraRadera
  12. Härligt med sillrecept! Brukar lägga in själv de år jag har tid. Går ju att göra så roliga smakkombinationer! Är ju dessutom sån där nordisk mat vi borde vara stolta över ;)

    SV: Norrläge är ju alltid knepigt men PROVA! Köp en billig planta på mataffärn och ställ ut (och glöm inte att vattna haha) så kanke ni har början till en egen liten kryddträdgård :P

    SvaraRadera
  13. åh, vad kul med sillrecept! inte för att jag äter sill, men jag har tänkt lägga in själv ändå (med lite hjälp från calle då, såklart!)

    SvaraRadera
  14. Matglad; Visst finns det så många olika smaker att prova, lika spännande varje gång man hittar nya varianter. Visst ska vi vara stolta över sillen. Tack för svaret, då ska vi prova.

    charlotta; Kul att du tycker det o lägger in egen även om du inte äter det. Då håller vi utkik efter lite sillrecept hos dej då!

    SvaraRadera
  15. Havtornsill låter jätte gott måste nog prova

    SvaraRadera
  16. Milla; Väldigt gott, prova på du. Lycka till!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!