tisdag 29 maj 2012

Oxbringa i crock pot eller lergryta

Jahaja, igår så skrev vi ju om att man gärna vill äta lite lättare mat när värmen kommit hit... där fick vi! Idag har det minsann inte varit så varmt, så det fick vi "äta upp" snabbt. Fast å andra sidan kan det ju vara bra med lite gråa dagar också, man uppskattar solen mer när den väl tittar fram och man får dessutom tillfälle att käka lite mer robusta rätter:)
Det är ju ett tag sedan vi hade vår Crock pot framme och kockade i den, så här om dagen var det dags att plocka fram och damma av den, tyckte vi. Håkan var lite sugen på lite Tex-Mex inspirerad mat så han letade lite inspiration på nätet, la ihop och drog ifrån på olika recept och fick till slut till en riktigt god måltid.

Köttbiten som vi kockade till, eller ska vi säga crockade till, var oxbringa som oftast inte kostar så mycket som "finare" nötkött gör. Men priset har verkligen ingenting med kvalitén att göra i detta fallet, bringa är ett perfekt kött för långkok och trillar sönder när det är riktigt tillagat.
Har ni inte någon crock pot så kan ni ändå tillaga denna rätten, det funkar utmärkt att göra i en lergryta. Låt det då stå i ugnen på 200 grader i ca 2 timmar.

Som ni ser så serverade vi vårt kött i en sk. wrap men det funkar säkert bra med lite ris, eller bara en sallad till om man vill det: 

Oxbringa i crockpot eller lergryta  4 port
700 g oxbringa
½ tsk chilipulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk sellerisalt
½ tsk peppar
1 dl ketchup
1 dl chilisås
½ dl farinsocker
½ msk vinäger
½ msk Worcestershiresås
½ tsk flytande rökarom
½ tsk Colemans senapspulver
Skär bort fettet från köttbiten.
Blanda samman chilipulver, sellerisalt, vitlökspulver och peppar och klappa in köttet med kryddorna.
Lägg köttet i crockpotgrytan (eller lergrytan).
Blanda samman ketchup, chilisås, socker, vinäger, Worcestershiresås, rökarom och senapspulver och häll det över köttet i grytan. Lägg på locket och tillaga på låg värme i 8 timmar, eller på hög värme 4 timmar.
För tillagning i lergryta, ställ grytan i en kall ugn, ställ in den på 200 grader och låt stå inne ca 2 timmar. 
Ta upp köttet och dela sönder det i mindre bitar, går utmärkt med bara gafflar.
Slå upp vätskan i grytan och ta bort så mycket som möjligt av fettet som ligger på ytan av såsen.
Servera gärna såsen till köttet.
Passar bra att servera i tortillias med valfia tillbehör, vi hade Kidneybönor, morötter, tomater, sallad, gurka och guacamole (recept här).

Smaklig spis! / Anki och Håkan

33 kommentarer:

  1. Mumsigt! Jag äter hellre detta en varm dag än pasta carbonara. Jag har lite svårt för pasta rätter som nästan bara består av pasta. Sån är jag. Inte resten av familjen... Detta möra kött hade jag däremot inte tackat nej till!
    Det är knappt man vill säga det högt, men jag önskade lite regn för allt är täckt med ett tjockt lager frömjöl. Som bara fyller på sig hur mycket man än torkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som dom säger, smaken är som baken, och tur är väl det:)
      Skönt att det droppat lite idag då, men var det tillräckligt?

      Radera
  2. Ja vädret växlade och kallare har det blivit. Bra för trädgården med lite regn dock :)

    Lergryta är fina grejer då det inte ägs en crock-pot här...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev ju det plötsligt...
      Visst är lergryta bra, kanon även om man har crock pot:)

      Radera
  3. Låter riktigt gott! Påminner lite om pulled beef, just det där med mört och faller isär. Jag måste verkligen få tummen ur snart och tillaga en stor bit kött så att det blir så här mört och fint. Precis som jag vill ha det. Hellre på detta vis än en stor kompakt köttbit faktiskt.. Så föredrar jag ju även köttfärs också förstås, som man kan forma och smaksätta precis som man vill :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det drar åt det dragna köttets håll lite. Visst är det gott när det faller sönder, smälter i munnen nästan.

      Radera
  4. AMEN gu såååå gott.klart ja blir sugen och nu är ju kl 22,ingen bra kombo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, nej det har sina sidor med att läsa recept sent på kvällen:)

      Radera
  5. Sånt där trådigt kött är ju underbart!! Ja, nu kan man göra stora långkok igen. Salladsdagarna verkar vara över för ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gött. Nej något salladsväder är det ju inte direkt just nu, kallt som bara den idag.

      Radera
  6. Ölskar supermört kött som nästan faller i bitar, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Hrm, jag gillar den där crock-pottan! Kanske att jag skulle köpa en sån. Men å andra sidan blir jag ju enastående nu när dottern flyttar ut, så vem ska jag laga till då? Särbon, kanske, han gillar ju mat iofs.

    Köttet ser makalöst fint ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är inte helt fel, bra att starta upp den och komma hem till färdig middag!
      Vilket bra uttryck, enastående, låter mycket bättre än det andra. Det anammar vi!

      Radera
  8. Mamma, kan du göra trådat kött?, frågade sonen då han var en fem-sex år, det visade sig senare vara lapskojs, men nu gillar han all form av kött som faller isär, och det här skulle han garanterat sätta i sig med glatt humör!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vi märker ju att vissa gener har tagit sej vidare då:)

      Radera
  9. oj va gott... älskar min lergryta men det blir mest fläskkarre eller kyckling... nytt recept, tjohoo!! =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lergryta är fina grejer det. Vi gör ofta lamm i vår, blir så gott.

      Radera
  10. Här uppe hann vi precis få känna på sommarvärmen innan den byttes ut mot kyla. Vi låtsas ändå att det är sommar nu, men gärna VARM mat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får använda fantasin i stället.

      Radera
  11. Ser underbart mört och gott ut, köttet!

    SvaraRadera
  12. Mmmm gott!! nästan så jag vill ha en tequila till ;)
    Soliga hälsningar från Spanien

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur:)
      Låter härligt med spanska hälsningar, solen får du gärna skicka hit lite av!

      Radera
  13. Här försvann oxå värmen på en dag! Otroligt vad fort det skiftar. Mig gör det ingenting just nu med lite kyla - då trivs jag och mina gravidhormoner mycket bättre :)
    Den där wrapsen ser bara så otroligt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är minst sagt skiftande väderlek, nu liknar det mest höst ute!
      Tack, så kul att höra.

      Radera
  14. Hej!

    Det här verkar väldigt gott! Jag har inget crockpot men väl en lergryta. Men jag undrar varför du kör varmare och kortare tid i lergrytan? Jag har gjort en del långkok i lergrytan med väldigt bra resultat. Blir det lika mört på 200 grader i 2 timmar?

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Så kul att du tycker att det låter gott, vi gillade det skarpt.
    I crockpoten är tillagningen på väldigt låg värme och det är därför som den tar så mycket längre tid som t.ex 4 och 8 timmar. Crockpoten kan man lämna ensam hemma när den lagar mat så slår den över på värmehållning sedan tills du kommer hem.
    Vill man kan man absolut låta köttet stå längre i lergrytan på lägre värme än de 200 graderna vi har skrivit, det går helt att variera efter hur lång tid man har till matlagningen. Eftersom vissa kanske inte vill lämna spisen igång när de inte är hemma så har vi skrivit en kortare tid på den.

    Hoppas du förstår hur vi menar, ibland är det inte helt lätt att förklara:)
    MVH
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen! Jag ska nog testa i helgen :)

      Radera
  16. Måste bara fråga, varför skära bort fettet innan och/eller det feta på spadet ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fettet avdunstar inte crocken och då blir det väldigt flottigt, köttet blir mört ändå.
      Man behöver ju inte ta bort allt fett på vätskan, det är upp till var och en hur fet sky man vill ha.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails