onsdag 10 oktober 2012

Apfelstrudel

Hej hopp, så visade termometern bara 5 grader i morse, vantar på fru Mårtenssons händer under cykelturen till jobbet medan herr Mårtensson låg kvar under täcket och snusade ett tag till... Fast bara ett väldigt litet tag, sen var det dags för tvättstugeloppet och dammsugar-tangon, ja ni hör själv hur man sliter och släpar när man är ledig från charken:)

Och nu är det som så att hur vi än fnular så kommer vi inte på någon bra övergång till dagens recept, så det tar vi helt och hoppar över faktiskt. Men receptet ska vi absolut inte hoppa över för det är så enkelt att kocka till en så god kaka om man följer instruktionerna. En Apfelstrudel är det som man plockar ur ugnen några minuter senare och den serverar man varm med glass till. I vår strudel fick russinen ersättas av torkade blåbär av den enkla anledningen att de var slut i skafferiet, men det gjorde verkligen inget alls, hur gott som helst!

apfelstrudel
Något som vi kan konstatera är att en Apfelstrudel gör sej väldigt mycket bättre som efterrätt än som fotomodell, ingen som helst antydan till samarbetsvilja alls...
Men det förlät vi snabbt när vi satte tänderna i den!

Apfelstrudel  4 port
1 paket smördeg (1 rulle)
2-3 äpplen, skalade och tärnade
1 dl torkade blåbär eller russin
2 msk socker
1 msk kanel
1 ägg
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och kavla ut den lite tunnare.
Strö på lite socker och vänd sedan på degplattan så sockret kommer att vara på undersidan.
Blanda samman äppelbitarna med socker, kanel och russin.
Häll ut blandningen på ena halvan av smördegsplattan (på långsidan) och se till så att det finns ca 2 cm deg kvar runt om.
Pensla med uppvispat ägg runt kanterna på degen, vik över andra halvan och kläm ihop. Tryck gärna till med en gaffel så det blir väl tillslutet.
Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, lägg över lite ugnsfolie om du tycker det börjar få för mycket färg.
Servera varm, gärna med vaniljkräm eller glass.

För övrigt så fick herrn i köket hem en ny fru igår, en riktig ordentlig kapning i frisörstolen och vips så försvann tio år och hon ser modernare ut...:) (Kommentarer från snälla arbetskompisar) En riktig höst make-over med andra ord, när det klipps så mycket så att man hejar till varje gång man ser sin spegelbild.

Något annat som också fått en förändring är vår dator, vi tröttnade helt enkelt på segt tuggande och evigt väntande varje gång vi satt i datorstolen framför skärmen. Håkan cyklade därför helt sonika ut på "Elos Gigantos" och införskaffade en ny en, så nu ska det gå i en flygande fläng - hoppas vi...
Så till alla er som vi brukar besöka i cyber-rymden, håll ut för snart är där och kikar vi in i era kök igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                      
xx

32 kommentarer:

  1. Ah apfelstrudel - das ist sehr gut!
    Man får lov att gratulera till både ny frisyr (pics or it didn't happen!) och ny dator-maskin.
    Huga så kallt det var imorse på cykeln, men hellre det än att stå och skrapa en vindruta om ni frågar mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja, das ist das!
      Man får lov att tacka:)
      Nej, att skrapa vindruta känns verkligen inte vidare lockande... speciellt inte för oss som inte har bil - då skulle vi ju stått där och skrapat någon annans rutor...:)

      Radera
  2. Ja, lite kyligt idag. Men annars en fin dag!
    Inte helt främmande för äpple och strudel har jag minsann inte på min repertoar. Ännu!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de där äpplena har vi ju sett en hel del av, härligt. Dags för strudel nästa gång då alltså:)

      Radera
  3. Ja attans vad kallt det har blivit helt plötsligt. Det blir vinterkläder på som gäller nu. Vilken smarrig apfelstrudel, sehr mumsig ;). Nu ser vi fram emot att få se fru Mårtensson posera bland grytorna i köket i sin nya frissa. Härligt att bli lite förnyad så här på höstkanten. Jag tänkte ta fram almenackan med mannen imorgon, mail kommer ;). Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ser fram mot mejlet, så trevligt det ska bli!

      Radera
  4. Först och främst, bild på fru Mårtensson tack! Så nyfiken jag blir på att se smurfen i nya frisyren, utan kockmössa :-)

    Vad skönt att se att ni är på hugget! Vilken underbar strudel! Jag är jätteglad att det var slut på russin (hatar i bak) så att det blev blåbär i stället. Förstår för övrigt inte vad ni pratar om när det gäller bilden. Hur fin som helst och jag älskar det lilla ensamma blåbäret där framme...

    Att vara "ledig" kan vara riktigt jobbigt, stackars Håkan! Fast Ysta IPA blev i alla fall en succé med bastubad, om väl kyld!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smurf... nu förstår vi ingenting...:) hahaha:)

      Se där, någon som uppskattade de försvunna russinen, så skönt.

      Kul att IPA.n gick hem iskall i bastun, här gick den också hem fast i köket som matlagare.

      Radera
  5. Ja här är de oxå kyligt,och ska t.om bli minusgrader i slutet av veckan,bbbbrrrr.
    den där efterrätten får gärna komma hem till oss,såååå gott de ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att ge sig på den, så enkelt att slänga ihopa.

      Radera
  6. Jag älskar alla äpplerecept som visas på bloggar nu, är inne i en riktig äppleperiod. Min kollega hade med sig ett nytt lass äpplen i dag.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen högsäsong för äpplena nu, härligt!

      Radera
  7. Brr, 5 grader! Gillar apfelstrudel med den krispiga smördegen och god fyllning!

    SvaraRadera
  8. Det lät ju himla lätt och GOTT!!! Kul med nya prylar också :) Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Huga, här i Hultsfred visade termometern nollan. Så en varm appelstrudel skulle min kropp må bra av efter min morgonpromenad.
    Den nya frisyren vill vi gärna se:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar finfint med varm strudel efter en kylig promenad!

      Radera
  10. Men oj så gott det ser ut, imorse hade vi 0,2 plusgrader, det positiva är att de blev en helt underbar solig dag idag

    SvaraRadera
  11. Jag är så galet sugen på äppelpaj på längden och tvären!!Det här gjorde ju inte saken bättre!

    SvaraRadera
  12. Av någon märklig anledning har jag aldrig ätit strudel men jag tror absolut att det är något för mig. Varma efterrätter är de bästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det dags nu kanske, varm och god!

      Radera
  13. Det har jag bara ätit när jag var i Österrike för många år sen. Men gott var det iallafall.
    Det är alltid kul med en makeover!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott, både med Makeover och strudel.

      Radera
  14. Usch vantar, hoppas det dröjer någon vecka till tills det blir så kallt här, ska ju vara några graders skillnad tycker jag!

    Så gott med apfelstrudel, det har jag tänkt att jag skulle testa men det har liksom inte blivit av.

    Anki: bildbevis!! Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, värme hade vi gärna haft ett bra tag till!
      Då är det dags att testa nu då-

      Radera
  15. Vi har tom haft minusgrader, brrr! Jag fryser ihjäl (nåja, nästan).

    Detta låter gott gott men säg vad som inte är gott med smördeg... ;)
    Gött med en ny dator hurra och kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minus... nä låt det vänta lite till, tack!

      Radera
  16. Mmmm för apfelstrudel. Det åt vi på plats i Salzburg och det var så gott. Måste testas hemma hos oss snart oxå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar säkert lite godare på rätt plats, fast det är ju härligt att få minnas fina semestrar med god mat!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails