onsdag 21 november 2012

Hasselbackspotatis

Vi tänkte bjuda er på ett potatisinlägg idag igen, denna gången blir det en gammal klassiker som vi lätt glömmer bort i vårt kök. Absolut inte svårt att laga till och säkert har flera av er gjort det många gånger, men det finns ju många som just börjat laga mat och som kan ha nytta av ett inlägg om Hasselbackspotatis.
Eller, som vi brukar säga, Hasslebackare.

Lägg de skalade potatisarna i en slev, plast eller trä, och skär skivor med ca ½ cm mellanrum. 
Skivorna ska inte skäras hela vägen genom och det lättaste sättet att undvika det är just att ha potatisen i en slev när man skär. 

Slå olja i botten av en ugnsfast form, gärna braspanna, och lägg i potatisen.
Salta, peppra och strö över ströbröd, hyvla till sist på en bit smör.
Ställ in mitt i ugnen och tillaga på 225 grader i 50-60 minuter. 
Ös potatisarna med det smälta smöret som samlas i formen några gånger under tiden.

Känn med en provstick så potatisen är genomfärdig innan du serverar dom.
Enkelt, eller hur?

I kväll har vi haft en middagsgäst vid vårt matbord, Freddy (Ankis bästa syrrason) har varit här och levererat lite nya kryddpaket från Indien så då passade vi på att bjuda honom på middag. Håkan hade grillat vildsvinsrevben, något som Freddy inte hade provat tidigare och som han blev väldigt förtjust i. 
Vi kom fram till att det går hur bra som helst att träffas även mitt i veckan och äta tillsammans, det behöver ju faktiskt inte vara helg för att bjuda på middag. Håkan konstaterade att det är trevligt att ha någon annan att prata mat med också, för är det något vi alla tre har gemensamt så är det just mat och det är så kul! 

Nu ska vi landa i soffan och koppla av framför dumburken. Ha en fortsatt bra onsdagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

31 kommentarer:

  1. Hasselbackspotatis blir lätt bortglömd i mitt kök också.
    Brukar ha lite ost på mina det blir tokgott!

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Hasselbackspotatis är så gott, men jag har aldrig tålamod till att göra det själv. Att göra alla små skivor går aldrig bra för mig - brukar anlita någon annan till att göra det åt mig. Funderar kring namnet, är det någon som vet varför det heter Hasselbackspotatis?

    Trevligt med middagsgäster mitt i veckan! Det är skönt att kunna ses över en lite enklare middag (eller fin och avancerad med för den delen) mitt i veckan under lite mer avslappnade former :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi googlade på namnet och hittade lite information där det stod att rätten är uppfunnen av en kockelev på Hasselbacken på Djurgården, därav namnet.

      Ja, det har vi inte gjort för sista gången, mycket trevligt. Men som man säger så är det ju gästen som gör festen:)

      Radera
  3. Hasselbackspotatis är helt klart en klassiker och en favorit som jag dock inte gjort på hur länge som helst. Med andra ord, dags att plocka in den på menyn igen :)

    SvaraRadera
  4. Hasselbackspotatis - en riktig retrorätt. Men inget ont om det, gott är det! Det var alldeles för länge sedan jag åt såna. Tack för påminnelsen!

    Spännande med nya kryddor, då får vi avvakta och se vad det blir av dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det verkar som vi är i gott "glömma bort sällskap" :)

      Radera
  5. Denna potatis kan jag bli så förbaskat sugen på. Speciellt till stek och sås. Så oftast är det när jag är i skåneland. Måste nog göra någon dag. Kanske till vildsvinssteken som ligger i frysen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut säkert perfekt till steken i frysen!

      Radera
  6. Så enkelt och så gott med hasselbackspotatis. Paket från Indien, spännande! Vad fick ni? Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket spännande, tack för hjälpen!

      Kram

      Radera
  7. Hasselbackspotatis är gott, men jag har faktiskt aldrig gjort sådana själv :)

    SvaraRadera
  8. Mitt tips är att använda två tunna skärbrädor eller frukostunderlägg eller så. Lägg potatisen mittemellan, skär gärna bort en tunn skiva först så att den ligger stadigt, skär sedan skivorna ner till skärbrädorna! Då kan du också använda båda händerna och behöver inte "jaga" potatisen som evtl. rullar av/ur sleven...

    SvaraRadera
  9. Nu vet jag en som kommer bli lycklig här hemma när det blir hasselbackspotatis. Det är nämnligen sonen favorit potatis men oftast blir det att jag gör klyftpotatis. Tack för tipset om denna potatisrätt!

    Ha en bra dag!:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, härligt att vi kunde göra fler glada!

      Detsamma!

      Radera
  10. Klart ni säger hasslebackare, men alla vet ju att det kallas hassELbackare :-) Och ni vet ju vad jag tycker om detta. HUR GOTT SOM HELST! Tack för påminnelsen.

    Det är verkligen urtrevligt att äta middag tillsammans med andra en vardagkväll. Det händer att vi droppar över till bror och svåger en onsdag eller torsdag. Helgerna går ju åt till så mycket annat ändå. Och snart är den redan här! Helgen alltså.

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, vi är många som behöver påminnas verkar det som:)

      Hur trevligt som helst, speciellt när det blir lite så där hux flux.

      Kramar

      Radera
  11. Varför gör man det så sällan? Det är ju såå gott! Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  12. Mmmm gott! Du har en sak att hämta i min blogg ;-)

    SvaraRadera
  13. Vilken lyx att få indiska kryddor levererade. De vardagsträffarna är minst lika viktiga som när man sammanstrålar på helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, hur lyxigt som helst!
      Ja, det känns lite mer avspänt på något vis, man tar det som det kommer bara.

      Radera
  14. Mmm vad gott! Och så är det ju olidligt spännande om man skär igenom potatisen eller inte ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är spänning på hög nivå:)

      Radera
  15. Ja, det här var länge sedan vi åt också. Ändå är det så ruggigt gott. Jag som tycker vi äter potatis på korsen och tvären så mycket jag bara kan få in det på menyn.
    Det är bra med vardagsbjudningar tycker jag. De blir mindre pretentiösa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, gott är det med potatis och bästa såsupptagaren också:)
      Precis så är det, man tar det för vad det är bara.

      Radera
  16. Bland det bästa som finns tror jag!!!! Hasselbackisar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails