måndag 18 februari 2013

Karl-Afreds laxgratäng

Oh kära nån, här sitter vi och försöker skriva dagens inlägg samtidigt som "Ullared" visas på tvskärmen i samma rum... Som ni kanske förstår är det i princip omöjligt så när reklampausen kommer så skrivs det för glatta livet:) Inte för att vi brukar se programmet men nu hamnade vi mitt i det och det visade sej vara väldigt svårt att sluta titta, vojne vojne! Lite svårt är det att låta bli att le och visst smittar deras glädje!

Så eftersom det nu är reklampaus så kör vi vidare på dagens recept med en gång, en fiskgratäng i Karl-Alfreds anda blir det idag, varsågoda:


Laxgratäng med spenat  2 port
2 bitar laxfilé
1 schalottenlök, fint hackad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
200 g färsk spenat
2½ dl matlagningsgrädde
maizenaredning
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
Fräs lökhacket så det mjuknar, blanda ner spenaten och fortsätt fräsa så även det mjuknar lite.
Häll i grädden och låt det få ett uppkok, red av med maizena så det blir lite simmigt.
Rör sist i parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Krydda laxbitarna och stek dom på ena sidan så de får en fin stekyta, lägg över i en ugnsfast form med stekytan uppåt.
Häll spenatsåsen över laxen i formen och ställ in det mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Så till sist har vi en liten het uppdatering, det är vår sovrumsgäst som nu helt ändrat färg. Förra gången vi presenterade herr Chili så hade den just börjat bli lite röd i kanten men nu är den alltså knallröd. Förmodligen är det dags att skörda vår lilla frukt nu, får väl se om den hamnar i en korv eller en gryta...

Vår lille frukt, vi är så stolta så över dej...

Och nu, åter till Ullared:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

30 kommentarer:

  1. Det där lät ju supergott! Sitter också med Ullareda i "bakgrunden" medans jag skriver till er. Härliga typer det där. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott, vi glömde helt i Ullaredshysterin att skriva att det går så otroligt snabbt att laga till också.
      Ja, vissa iaf:)

      Radera
  2. Lät kanongott!
    På vår meny i morgon står lax, men på ett annat sätt än er ( som jag definitivt ska prova en annan gång)

    Trevlig kväll
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut!
      Då ser vi fram mot din variant av lax när den kommer upp, aldrig fel med fiskrecept.

      Detsamma till dej

      Radera
  3. Vilken fin liten chili ni fått! Det ändå roligt att odla sånt, det blir nästan som små bebisar man vill ta hand om... Just nu är det min lilla örtagård i köksfönstret som får mest kärlek.

    Er Karl-Alfred-gröna gratäng låter och ser god ut, men jag kommer ju inte överens med lax... Borde gå med typ torsk också, right? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är så stolta över den:) En örtträdgård i köket är så väldans trevligt att ha, we like!
      Går helt säkert hur bra som helst även till torsk, eller varför inte makrill.

      Radera
  4. sparar genast receptet, har ju laxfile i frysen, skall ta och göra detta till sambon, kul med egen chili :-)

    SvaraRadera
  5. Ullared ses av de två andra i familjen medan jag strejkar. Det går bara inte. Jag kan inte förlika mig med detta program men som tur är kan jag göra annat. Läsa till exempel! Tur att vi lever i ett fritt land, hihi!

    Chilin är fantastisk! Jag ska också odla i vår, peppad av svärsonen som odlar de mest fantastiska chilis i sina fönster hemma. Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, emellanåt fick vi titta med händerna framför ögonen...:) Visst är det bra när man kan göra annat än det som resten av familjen vill.

      Men visst, nu hoppas vi på en säsong med kanske flera än en, fast det blir kanske trångt för Clivian:) Hoppas för chililycka för dej.

      Kramar till dej

      Radera
  6. Lax, spenat och permesan kan inte bli annat än en lyckad, god och mättande maträtt. Receptet sparas...check!
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är en kanoners blandning, spara på du bara.

      Kramar

      Radera
  7. Låter gott!! Lax och spenat brukar ju vara gott ihop;)
    Trevlig dag önskar jag dig!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen gott.

      Vi önskar dej detsamma

      Radera
  8. Det ser verkligen gott ut! Kan man göra med vit fisk? Lax vet jag bara inte går... Som man inte behöver steka på innan utan kan lägga i formen direkt innan allt det goda läggs på?

    Vilken fin liten chili! Kanske hamnar den i en korvgryta :-)

    God natt!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! man kan säkert ha vit fisk också i formen, den behöver du inte steka på innan utan bara lägg ner den som den är.

      Ja, vi känner oss som stolta föräldrar:) Kanske den gör, kanske...

      Sov gott,
      kramarna

      Radera
  9. Spenat är gott, nyttigt och dessutom blir man stark av den :) Fint med egenodlad chili! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är ju en hel hoper med fördelar där:)
      Ja, det känns väldigt bra med en lille röde där.

      Kramar

      Radera
  10. Hi, hi, vet precis hur det är att fastna för något på tv! Så var det för mig i lördags, tv-serie på tv3...Hela dagen, de körde maraton med denna serien!
    Gratängen låter otroligt gott och krämigt! Älskar att använda spenat i maten!
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja, man fastar alldeles för lätt framför dumburken:) Inget dåligt maraton inte...
      Visst är det så gott med spenat i mat!

      Detsamma hoppas vi du haft,
      kramar

      Radera
  11. Vi brukar titta på Ullared både jag och min man gillar det!!
    Spenat och lax är en underbar kombination och dessutom i gratäng!! Mums!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tittade också första säsongen men sen tröttnade vi lite, fast igår satt vi som klistrade - som vi skrattade:)

      Ja, det var en mycket mumsig middag.

      Radera
  12. Tänk att jag har en påse färsk spenat i kylskåpet som jag inte riktigt hade bestämt mig för vad jag skulle göra med... Vilken tur :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men se där ja, det var ju kanoners:)

      Radera
  13. Kollar aldrig på Ullared men såg någon reklamsnutt för något år sedan... hmpf...

    Haha, herr chili ser riktigt fin och röd ut nu.. dags att skörda! Misstänker att den åker i någon korv (om jag känner Håkan rätt)!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Amy, man ska ju prova allt en gång iaf...:)

      Ja, du anar nog helt rätt där!

      Kramar

      Radera
  14. Vilket litet mästerverk, chilin! Snygg och god får vi hoppas. Nu blev jag ännu mer sugen på att odla chili själv...

    Spenat och lax är en höjdare, det har ni rätt i!

    kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, eller hur? Så fin så vi nänns kanske snart inte använda den:) Ner med ett frö i en kruka bara, sen är det bara att hålla tummarna och hoppas på god skörd.

      Kramar till dej

      Radera
  15. Karl Alfred lax ja tack! Den lagar jag gärna till någon dag men Ullared tar jag nog och hoppar över ;). Ska bli spännande att se hur chillin kommer att sluta sina dagar ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna en bit lax, helt utan Ullared på köpet.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails