fredag 16 maj 2014

En salt korv och en dag på jobbet!

Happy fredag på oss alla, och vilken makalöst solig, fin och varm fredag det har varit och fortfarande är, rena rama sommardagen! Hade det inte envisats med att blåsa på fel håll så hade vi baske oss dukat upp kvällens middag på balkongen och ätit där, men vi får väl njuta av den soliga utsikten genom fönsterna istället. Vi ska alldeles strax grilla på tonfisk som ska få sällskap av ugnsrostad sötpotatis och lite allehanda tillbehör, det lutar lite åt det karibiska hållet i det Mårtenssonska köket ikväll.

Men innan vi hugger in på firren så ska vi bjuda er på herr M.s senaste korvtillverkning och det blir ett bildregn som heter duga. Som bonus så slänger vi också in några bilder från gårdagens gästspel på Håkans jobb då Gustav, snart 10 år, var på prao där. Det kändes som det passade in väldigt bra i dagens inlägg:)
Först ut, lö körv.

Korven är en så kallad spickekorv, en saltad korv vilket syns tydligt på den vita utsidan. Spicke är ett gammalt skånskt uttryck för att något är saltat och att det ska ätas rått utan att bli tillagat, ja förutom att det röks eller torkas och i detta fallet kan man göra vilket som. 
Korven smakar inte alls så salt som man först kanske tror och vi kan rekommendera er att testa den till ett glas skummande öl (om ni nu gillar öl det vill säga) för de går så fint ihop! 

Spickekorv 
4 hg fläskkött, gärna picknickbog
3 hg oxkött, gärna högrev
3 hg späck
25 g salt
40 g gul lök
1 msk rosmarin
1 msk timjan
5 g strösocker
rakfjälster till att stoppa korven i
Skölj fjälstret väl och låt det ligga i vatten ca 30 minuter innan du ska använda det.
Mal ner alla ingredienser tillsammans på mellersta hålskivan i en köttkvarn.
Blanda smeten väl (det bästa är att använda dej av dina händer som du naturligtvis tvättat ordentligt innan!) ca 5 minuter.
Montera korvhornet på maskinen och trä på fjälstret, sen är det bara att köra igång med stoppningen! 
Det blir 2 korvar på ca 25 cm av smeten.
Bind samman ändarna med bomullssnöre.

Nu har du två val för dina korvar, antingen lämnar du dom till rökning hos någon som kan hjälpa dej med det om du inte gör det själv. 
Eller så väljer du att låta dom lufttorka korvarna, som vi gjorde med den ena - den andra röktes, och då gör du så här: 
Lufttorka:
Strö rikligt med grovt salt i en form och lägg korven/korvarna på saltet. Strö sedan grovt salt över så det täcker korven helt och hållet runt om och över. Ställ sedan formen i kylen och låt den stå där i 2 dygn.
Häng sedan upp din korv så den får hänga fritt och torka nära ett element där den får hänga i minst 10 dagar. Låt saltet som sitter fast runt korven vara kvar!
Förvara sedan den torkade korven svalt, den håller rätt länge:) 

Våg klarar man sej inte utan...

... och inte heller fjälster! 


Laddad och redo för att köras!

App, app, app! Inga fingrar i kvarnen, vi är väl inga kannibaler heller! 

 Nej, vi använder oss av mojängen som tillhör kvarnen!

 Koncentration! 

Tillbaka med allt det malda i kvarnen igen, denna gången med hornet fastsatt och fjälstret på, 
och sen stoppa, stoppa, lugnt och försiktigt! 

Korven har nu legat i det grova saltet och påbörjat sin uttorkning, därefter har den hängt framför vårt kökselement i 10 dagar för att därefter förflyttats upp ett snäpp. 
Tro nu för all del inte att vi förvarar våra korvar så här, hängandes i köksfönstret! 
Nej då, riktigt så galna är vi inte:) 
Vi låter dom hänga i vårt stora skafferi där de har sin alldeles egna spik. 

Så över till en glad kille som fick känna på hur det är att jobba i en ICA-butik igår, en affär som var mycket större än vad han trodde och där man dessutom fick glass efter middagsrasten! Gustaf är son till våra kompisar och Håkan har alltid haft ett gott öga till honom ända sedan Gustaf var en liten nyfödd knort. Så klart att han prova på en dag på jobbet då!

 Naturligtvis blev det en åktur ner till rökeriet där korvar och spegeskinkor, 
som säljs i affärens chardisk, först rökas. 

Middagsrasten spenderar Håkan oftast hemma hos sina föräldrar som bor i Köpingebro och så klart följde Gustaf med och så klart käkades det korv! Ni ser ju själva hur gott det var:) 

Dags för uppackning  av frukt och grönt...

... vilket skedde under djup koncentration!  

Oroa er icke, när man är charkuterist är man van vid att hantera knivar...:) 
Två glada gossar, nöjda med dagens äventyr! 

Och nu, nu önskar vi er alla härliga en riktigt fin helg! Massa gotter, både på tallrikar och i glas och ett strålade vacker väder.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Ja, det syns att det är två nöjda gossar på sista bilden. Ibland brukar jag också få ha PRAO-elever och det är alltid kul, de går så in för de uppgifter de får. Spännande med korvtillverkning! Jag minns att vi gjorde korv hos min farmor inför julen när jag var liten. Därifrån har jag ett av de starkaste doftminnena från barndomen - av kryddpeppar, lök och andra goda dofter. Ha en fortsatt fin helg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som att de i den åldern verkligen tycker att det är så otroligt roligt och spännande att få komma ut på olika arbetsplatser, härlig glädje!
      Tänk så mycket maten kan locka fram, matminnen är väl något av det bästa som finns!

      Tack, detsamma till dej
      kramar

      Radera
  2. Härlig bildkavalkad! Ha en underbar helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kjersti, hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Jaha... Är det därför det heter spickekorv! Jag borde verkligen ge mig på att testa att göra egen korv. Jag har en kollega som gjort det flera gånger med er blogg som hjälp! Blivit superbra! Nu har jag äntligen en ny kniv till min köttkvarn eftersom jag råkat tappa bort den och kan återigen mala kött. Så nu finns väl inga ursäkter...
    Det måste ha varit en spännande dag för Gustaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, så är det!
      Så klart att du ska testa att göra din egen korv, Emmy, det fixar du säkert galant. Kul att höra att någon har användning och hjälp från vårt kök, det gör oss så glada och stolta! Hälsa din kollega så mycket.
      Inga ursäkter, på det bara:)

      Oh ja, han var väldigt nöjd (och trött) när han kom hem.

      Radera
  4. Vilket härligt inlägg! Jag vill också ha en sån där hängandes i mitt köksfönster eller på en särskild spik i skafferiet. Har ni tips på köttkvarn? Jag har fått för mig att jag vill ha en handvevad men det kanske blir tungt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Britta, så glada vi blir! Klart du ska ha en korv på tork i köket.
      Vi använder en som tillhör vår köksmaskin, en Kenwood major, som även funkar att använda som köttkvarn också.
      Vi har även en handvevad men den är tyngre och framförallt så krävs det mycket mer arbete med att få korvarna hela och stoppade. Ska du göra korv ofta så tycker vi nog att du ska satsa på en elektrisk och då tänka på att det är en stark motor i den. Vi maler oftast vårt kött själv, dels är det billigare och dels får vi det kött som vi vill ha och vet vad det är i färsen. Just av den anledningen är det bra om det är en stark motor i apparaten:)
      Men det ena utesluter ju inte det andra, man kan oftast hitta handvevade på loppisar för ett riktigt bra pris.

      Lycka till med köp och korvmakeri, kom gärna med frågor så ska vi se om vi kan komma med fler tips.

      Radera
    2. Tack för svar. Det låter som om vi bör satsa på en elektrisk. Egentligen hade vi bestämt oss för en som tillhör vår köksmaskin från Bosch som köptes för 5 år sedan. Tyvärr har den utgått nu och det verkar helt omöjligt att hitta köttkvarnen som hörde till. Kollar då och då på Blocket mm men då vill de så klart bara sälja hela maskinen vilket man ju förstår. Det var då jag fick för mig att lotten skulle falla på en handvevad men jag vet inte riktigt varför. Jag är glad för ert svar och om det dessutom är svårare att få korvarna jämna så blir det absolut en elektrisk. Kanske något att hinta om inför morsdag ;)

      Radera
  5. Trevligt inlägg, kul o se dej Håkan nu ska jag göra korv

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!