onsdag 11 juni 2014

En genväg till caesarsalladen

I dag fortsätter vår helgrapport, lördagen klarade vi av i förra inlägget men den följdes ju av en söndag även den helgen. De Mårtenssonska ögonen slogs upp i full övertygelse om att vi skulle till stranden och så bidde det också, dock blott för en ynka timme! Länge, länge höll vi ut fast att de mörka molnen, som plötsligt tornade upp sej, höll ut längre än oss och fick oss till slut att ge upp och cykla hem. Vi hann knappast in genom dörren förrän det kom, det där regnet vi inte ville ha. Och lika kvickt som det börjat, lika kvickt slutade det! Hrmf...


När solen kom tillbaka passade vi på att njuta av den på vår balkong istället och då i sällskap av en riktig klassiker vad gäller sallader, nämligen den berömda Caesarsalladen. Vi gör alltid vår egen dressing till Caesar, inte alls svårt är det så länge råvarorna håller rumstemperatur, annars kan det hända att den skär sig när oljan ska vispas i. Denna gången testade vi en ny variant, samtidigt som vi också gjorde den gamla vanliga (mest för att vara på säkra sidan:)) och faktiskt blev den riktigt god!

Den nya varianten är en genväg som är kanoners lätt att ta med hjälp av köpemajonäs. För det är ju inte alltid man har ägg hemma, de kan ju faktisk vara slut precis just när det ska till att slås en Caesardressing och då kan detta knep vara en utväg. Vi har gärna Hellmans majonnäs på lut i köket, vi tycker den är godast helt enkelt, och på den gjordes dressing nummer två:

Enkel Caesardressing
1 dl majonnäs
½ matlagningsyoghurt
½ dl grädde
2-4 sardellfiléer (kan uteslutas men ta då lite mer worcestershiresås)
1 liten vitlöksklyfta, riven
några skvätt worcestershiresås
dijonsenap efter smak
riven parmesanost
salt och peppar
Rör samman vitlök  majonnäs, yoghurt och grädde.
Mosa sardellerna och rör ner i såsen, smaka av så du får den sältan du vill ha.
Smaka därefter av såsen med senap, worcestershiresås, salt och peppar.
När du är nöjd rör du i osten och serverar.

En sallad av valfri sort, lite grillad kyckling och knaperstekt bacon och du är en mumsig sallad rikare! Skulle du vilja göra din dressing från scratch så hittar du vårt andra recept här i detta inlägget.

Så i dag kom då regnet i massevis och på avstånd hördes även lite muller, inte alls någon vidare tajming om ni frågar fru M. I kväll var nämligen dags för den årliga sommarfesten på förskolan där hon som bekant arbetar, och det innebär skönsång av barnen som följs av picknick i det gröna. Men, det visade sej att det går hur bra som helst att både uppträda och picknicka i regn och med tanke på att årets tema var just vatten, så kändes det nästan lite passande! Det gäller att tänka positivt:)

Nu, kära läsare, nu ska vi hugga in på två liter jordgubbar och vispgrädde och njuta av fågelsången utanför fönstret. För är det något som som är härligt när sommarregn har fallit, så är det fåglarnas kvittrande och tillsammans med jordgubbar kan det väl bara bli bättre!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jag har aldrig ätit Caesarsallad... konstigt... förmodligen för att det inte serverades under mina ungdomsår i skolan när jag åt kött! ;) Idag är första dagen som det varit mulet och lite regn har kommit... alla andra har det varit strålande solsken här och (nästan) värmebölja med uppemot 25-28 grader. Jordgubbar och två liter dessutom tackar jag inte nej till, mums! =) Kram på er fina! (Vet att jag inte kikar in så ofta men men... att sitta vid datorn och kommentera är inte så aktuellt dessa ljuvliga sommardagar.)

    SvaraRadera
  2. Caesarsallad har jag varit sugen på i EVIGHETER men ännu har jag inte kommit loss… Egen dressing ska det såklart vara, och så brukar jag ha grillad quornfilé till eftersom jag inte äter kyckling. Gud, vad gott det är. Regnat har det gjort i norra delarna av Skåne idag kan jag meddela, men det där utlovade åskovädret har inte kommit! Ännu, i alla fall...

    SvaraRadera
  3. Synd att det fina vädret inte höll i sig när ni skulle njuta av stranden! Åh, caesarsallad är utan tvekan min favoritsallad. Jag har några gånger gjort egen caesardressing fast på crème fraiche, vilket blir lite magrare och fantastiskt gott.

    SvaraRadera
  4. Ser väldigt gott ut. Jordgubbarna är så goda just nu, även de holländska :) Kram

    SvaraRadera
  5. Jag har alltid Hellmann´s majo hemma. Den är perfekt att ta till när man inte orkar slå egen. Vissa genvägar är ju bara bra :-) Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Caesarsallad är ju fantastiskt gott och har jag inte tid och ork så fuskar jag med en liknande variant på Hellman's. Bästa (och enda goda!) köpemajon! Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Jag äter gärna Ceasarsallad ute, men har aldrig gjort det hemma..! Kanske är dags nu, och då kanske jag värmer upp med er "genvägsdressing"! Tackarrrr.

    SvaraRadera
  8. Caesarsallad är ju en klassiker på sommaren. Äter jag gärna och ofta. Dock aldeig gjort egen dressing. Lite rädd för de där sardellerna. Tar till mig tipset om extra worcestershiresås som jag äntligen införskaffat.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!