onsdag 24 september 2014

Ugnsbakad marulk med citronsmör och rotfruktsfräs. Och lite Österlentips på det!

Vi är ju som bekant inte bilägare, det är alltså två hjul som gäller för Mårtenssons när vi vill rulla istället för att gå. Ibland har vi dock förmånen att låna en bil och då passar vi på att köra iväg den till alla ställen runt om i trakterna som är för långt bort för att cykla till, men som vi verkligen gillar att besöka. Sist det hände så besökte vi bland annat Kåseberga för att köpa med oss smaskigheter hem till fredagsmiddagen och vi fick riktigt fin napp där i fiskdisken. En stor burk Goma Wakame till fru M, ostron till herr M och en fin bit marulk till oss båda.


Marulken är en riktigt ful fisk om vi ska vara helt ärliga, den har en otroligt stort huvud - så stort att nästan halva fisken är bara huvud med en oerhört bred mun. Fiskköttet däremot är allt annat än fult, det är vackert vitt, köttigt och fast och passar bra att ha på grillen, i en soppa/gryta eller att ugnsbaka som hel bit, fick vi veta. Vi valde det sista alternativet men innan vår fiskbit hamnade i ugnen rimmade Håkan den en stund, något vi börjat göra mer och mer eftersom vi tycker det skickar råvaran till högre höjder.
Att blanda en rimningslag är hur lätt som helst och har ni inte provat så tycker vi absolut att ni ska göra det, både kyckling och fisk är oerhört bra kandidater om ni vill testa hur det blir. När det gäller fisk som ska serveras som ensamrätt så brukar man räkna att det går åt ca 150 g per person, ska ni servera även förrätt och efterrätt så kan den mängden minskas lite.

Ugnsbakad marulk  2 port
300 g marulk
Rimma gärna fisken innan du tillagar den:
100 g salt
1 tsk socker
1 liter vatten
Rör samman lagen tills salt och socker är smält, lägg ner fiskbiten och låt den ligga 20 minuter.
Ta upp fisken och låt den rinna av.

sesamfrö till panering
rapsolja med citronsmak till stekning
smör till stekning
Panera fisken i sesamfrön runt om.
Bryn fisken i smör och olja, 3 minuter på varje sida och lägg därefter över den i en ugnsfast form och stick in en stektermometer mitt i fisken.
Slå över stekfettet från stekpannan ner i formen och ställ den mitt i ugnen på 150 grader, ca 20-30 minuter. När termometern visar 52 grader är fisken klar.
Servera gärna med ett gott citron- och dill smör och en rotfruktsröra.


Citronsmör med dill till fisk   2 port
30 g smör
1 citron, rivet skal och pressad juice
½ dl fint hackad dill
salt efter eget tycke och smak
Låt smöret stå framme och bli rumstempererat och mjukt.
Rör samman smör med dill, citronskal och saft, smaka av med salt.
Ställ smöret i kylen så det stelnar innan du serverar det til fisken.
Vill man ha det lite tjusigt format så lägger man smöret på en bit plastfolie och rullar ihop det till en korv innan man lägger det i kylen

Rotfrukts- och grönsaksfräs   2 port
8-10 mangoldsblad
1 liten palsternacka, tunt hyvlad
1 morot, tunt hyvlad
1 persiljerot, tunt hyvlad
½ silverlök med mild smak, tunt skivad
rapsolja med smak av citron till stekning
salt
Fräs alla ingredienser i olja på medelvärme. salta och smaka av.

Till fisken åt vi grönsaker och rotfrukter som vi köpte på två gårdsbutiker vi också gärna stannar till på när vi är ute på tur. Ibland sadlar vi till och med våra stålhingstar och styr dom ut dit, det är nämligen inte längre än att det funkar. Första stoppet var Lavelund, strax sydöst om Köpingebro, där Anna-Maria och Jan säljer grönsaker, potatisar och ägg på gården och även levererar en del till affären där Håkan jobbar. På Lavelund köpte vi ett par olika sorters potatis, persiljerot och en otroligt god lök som vi använde till fisken.

Sa vi att de är specialister på potatis på Lavelund, detta är bara en liten del av deras utbud...

Ägg i olika former och färger, precis som det ska vara! 

Nästa stopp var Agnehill där det danska gemytet huserar, MajBritt som vi tidigare alltid köpte blommor av på torget har nämligen övergivit sin torgplats och öppnat upp en gårdsbutik istället. 

Naturligtvis säljs det blommor och blader här.

Den absolut bästa vitlöken vi har använt odlas och säljs här, vi brukar köpa med ett gäng hem.

Dom där nattygsborden har vi tittat på många gånger... 
men dom blir inte smalare oavsett hur mycket vi tittar på dom!

Här kan man köpa, förutom växter och grönsaker, danska designkläder och smycken, inredning och godis, allt finns där under ett tak. Denna gången blev det både kläder och grönsaker i påsen, en del av grönsakerna använde vi också till fisken.

Så där ja, kära läsare, då har ni både fått middag och shopping i köket idag och vi hoppas att båda tips kan komma till användning vid något tillfälle. Ibland när någon av er ska styra era steg ner hit åt vårt håll får vi frågor om vilka ställen som är värda ett besök. Vi gör vårt bästa för att komma med förslag och tänkte bygga vidare på en liten tipshörna allt eftersom vi själva besöker olika platser runt om i trakterna. Men, det kan ta lite tid så var inte blyga med att slänga iväg ett mejl om ni funderar på en tur här nere i Ystadtrakterna, så ska vi göra vårt bästa för att svara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Vilken härlig fisk ni fick tag på. Jag tror inte jag ätit Marulk någon gång kanske på restaurang, men blev nu sugen på att testa:) Kåseberga är ett riktigt bra ställe att köpa fisk på hann åka dit två gånger när vi var i Ystad i somras:)
    Tack för övriga tips för till Österlen kommer vi tillbaka
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen överraskande smarrig, inte sista gången den köpes kan vi lova!
      Kåseberga är kanon att fiska i, så mycket gott som nappar:)
      Så lite så, vi ser fram mot fler besök från er!

      Radera
  2. Svar
    1. Åhhh, då måste du nog se till att bota den snarast:)

      Radera
  3. Gud vilken underbar fiskrätt! Och tack för tipset, älskar Skåne. Sängborden var superfina!

    Önskar er en fin torsdag! Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Det ser riktigt gott ut och vilken mysig affär. Kram!

    SvaraRadera
  5. Alltså, den där firren fick mig att dregla när ni la upp den på Insta, det ser så himla gott ut! Och vilka fina bilder ni tagit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, vi blir så himla glada att vi kan få inspirera, hoppas du testar för det är en kanoners fisk.
      Tack säger vi för den komplimangen!

      Radera
  6. Vet ej det andra mailet gick fram, men sänder ett nytt, många fina uppslag ang fisk, men det jag nuär intresserad av är den gris ni har på bild, har ni den till försäljning och vad skulle den kosta med frakt, samlar nämligen på grisar, har idag ca 1850 st alla olika, men den ni grisen ni ha, har jag tyvärr inte, Med vänlig hälsning anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders!
      Tyvärr är det inte vår affär du ser på bilderna utan två butiker på Österlen som vi gärna besöker. Butiken som bilden med grisen är från heter Agnehill och ligger en bit utanför Köpingebro, deras hemsida hittar du här: http://www.agnehill.se/129730785
      deras epostadress är : agnehill@yahoo.se
      Hoppas du får tag på dom och att grisen fortfarande finns kvar!
      MVH
      Anki och Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!