onsdag 4 november 2015

Pulled chicken i crock pot

En nygammal kökskompis har hittat hem till vårt kök och än så länge är vi fortfarande vänner med varandra, vi tre. Nu kanske ni undrar vad vi menar med nygammal och det ska vi förklara för er, var inte oroliga. Vi håller nämligen som bäst på att testar en ny modell av våra kära gamla vän Crock Pot och vi kommer väldigt bra överens med den än så länge, faktiskt en anings bättre än den andra.
Inte för att vi inte gillade den gamla modellen, tvärt om, men denna har något som vi saknat tidigare och när vi nu lagat till vår premiärrätt så insåg vi att vi haft rätt hela tiden - ett glaslock är så mycket bättre att ha. So far so good, alltså:)

Själva grytan maten ligger i gjord av aluminium istället för stengods, inte dumt alls faktiskt. Det betyder att man kan ställa den på spisen för att bryna köttet först om man vill det, något som vi tidigare gjort i en stekpanna = mindre disk, och att man kan ställa den i ugnen och i frysen. Än så länge har vi inte testat att bryna i den på spisplattan men var så säkra, det ska göras det med och en rapport är att vänta! 
Ytterligare en fördel med den nya grytan är ju att den inte går sönder om man skulle råka tappa den, något fru Mårtensson fasat för tidigare... i alla fall när det var dags att diska:) 

Och så här såg det ut i grytan när vi lyfte på locket. Något vi visserligen inte gör numera när vi vill kolla hur det går där inne, men som är en fördel när och om man vill föreviga tillagningen. 

Ja att vår premiärmiddag var pulled chicken har ni ju redan förstått, men hur det hela gick till är ju fortfarande höljt i dunklet (säger man fortfarande så eller är det vi som är antika?) så det är väl hög tid att vi avslöjar det. Säkert är det flera som vill prova, det är ju en hel del som har fastat för den där Crock potten har vi förstått, så vi delar så klart med oss av vårt recept:

Pulled chicken i crock pot   2 port + matlåda
1 kilo kycklinglår
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk hel spiskummin
1 tsk chiliflingor
½ msk socker
2 msk grillsås
3-5 potatisar i tjocka skivor
2 gula lökar i fyra delar
½ dl vatten
1 dl crème fraiche
2-3 msk maizenaredning
Blanda samman kryddorna och socker med grillsåsen och gnid in kycklinglåren med röran.
Lägg låren i grytan och lägg även ner potatisskivorna och löken.
Häll ner vattnet vid sidan i grytan och lägg på locket.
Tillaga kycklingen i 4 ½ timme på låg värme.
Ta upp låren från grytan och ta av köttet från benen.
Blanda ner crème fraiche i såsen och tillsätt redning till önskad konsistens.
Lägg tillbaka köttet i grytan och kör 30 minuter på hög värme.
Rör om och servera med valfria tillbehör.


Valfria tillbehör till middagen betydde för vår del sedvanliga tacotillbehör så som tomater, majs, sallad, bönor och ett gäng grönsaker till, guacamole, nachochips och tortillas. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Så gott med en dragen pippi. Och vilken snajsig gryta! Den kommer att leverera många godsaker. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det tjusig och pippin blev alla tiders smarrig.
      Kramar på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!