måndag 2 november 2015

Örtfylld baconlindad torsk med sötpotatismos, lätt som en plätt


Ja där har vi väl en rubrik som kanske låter lika lockande som skrämmande. För det känns ju onekligen lite vanskligt att bjuda på bacontips med tanke på de senaste dagarnas rapporter från WHO, men samtidigt så säger vi ju inte att mat paketerad i bacon eller andra charkuterier är något ni ska sätta i er varje dag.

Men kanske kan den där fisken uppväga baconet en smula, fisk är ju i alla fall hälsosamt - än så länge... Och med tanke på herr Mårtenssons karriär så kan vi faktiskt inte helt sluta äta eller tipsa om mat som denna, charkuterist som han är:)
Och till syvende och sist så är det ju upp till er att välja hur och vad ni äter, vi kommer sällan med pekpinnar här i vårt kök. Det tycker vi det finns tillräckligt av runt omkring oss ändå!

Det är alltså åter dags för fisk av det snabblagade och lättfixade slaget att inta Mårtenssons kök och även denna gången krävs det bara fyra (!) ingredienser! Visst kräver den en ynka gnutta mer arbetsinsats än förra gången, men det handlar egentligen bara om att du ska hacka och linda - varken hjärnkirurgi eller raketforskning. Och vi lovar, slutresultatet är precis lika gott som den snabblagade fiskgrytan vi tipsade er om sist.

Förutom bacon och torsk så behöver du rosmarin och citron när du ska laga till dagens middag. Rosmarin och citron är oerhört goda smakkompisar, dom har ett långt och kärvänligt förhållande som kan göra vem som helst avundsjuk. Salt och peppar behövs ju så klart också, men det förmodar vi att ni har hemma och inte behöver skriva ner på shoppinglistan. 

Baconlindad torsk med rosmarin och citron
1 torskfilé/person
färsk rosmarin, fint hackad
rivet citronskal
3-4 tunna baconskivor/torskfilé
salt och svartpeppar
Torka av torskfilén och lägg med ryggsidan nedåt.
Strö över rosmarin, citronskal, salta och peppra och vik dubbel.
Lägg ut 3-4 baconskivor sidan om varandra så de överlappar varandra en liten bit i kanterna.
Strö på en gnutta rosmarin på baconskivorna och lägg sedan den vikta fisken på baconet.
Vik över baconskivorna och linda dom runt fisken, fäst eventuellt ihop med en tandpetare.
Gör likadant med alla fiskfiléer och lägg dom sedan i en smord ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter, använd gärna stektermometer som ska visa 52 grader när fisken är färdig.
Vill du ha lite extra färg på baconet så brassa på med grillvärme de sista minuterna, men var försiktig så de inte bränns vid.


Att fixa till ett sötpotatismos är verkligen inte heller svårt. Kan du skala, skära och mosa så är du iland! Den lite sötare smaken från moset gör sej fantastiskt bra till sältan från fiskpaketen och parmesanosten, smakerna gifter sej helt enkelt.

Sötpotatismos
ca 300 g sötpotatis
riven parmesanost
salt och svartpeppar
Skala och skär potatisen i tärningar
Låt potatistärningarna koka tills de är mjuka rakt genom.
Häll av kokvattnet och mosa sedan sönder potatisen antingen med en potatisstöt eller gaffel, mixa med mixerstav funkar också om du vill använda det.
Rör ner riven parmesanost, salt och peppar efter eget tycke och smak.


Färgglatt så det förslår, allt för att pigga upp och lysa upp i novembermörkret! 

Ja, det blev torsk även idag och det finns en lite tråkig orsak till det faktiskt. Inte för att torsk är tråkigt på något vis alls, tvärtom äter vi den ofta, köper hem både i färskt och fruset tillstånd och så långt är ju allt frid och fröjd.
Men lax som är en annan favoritfisk vi mer än gärna lagar till, den köper vi helst bara hem i färskt tillstånd och den senaste tiden helst av vår favoritfiskare i småbåtshamnen. Tyvärr fick vi veta att han inte längre styr sin båt hos oss här på jorden längre, han gick bort i veckan och får nu istället lägga garn och agna krokar i ett annat hav istället. Vi saknar honom, hans tips och framförallt hans fisk!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

 1. Alltså detta låter ju bara så gott. Perfekt vardagsmiddag när orken tryter. Sötpotatis är en favvo i vårt hem, bland många andra rätter. Ikväll kör vi kåldolmar hemma men den här fisken sätter vi på väntelista. Kanske skriver jag ut receptet och lägger det i vår fina nya receptlåda!
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det, både gott och perfekt:) Och receptet passar väl alldeles förträffligt i den nya "låddan"!
   Kramar

   Radera
 2. Låter alldeles sagolikt gott och något jag absolut tänker apa efter!! Inte oftare än jag äter bacon så tror jag inte det är någon fara!!! Kram och tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kjersti, så roligt att höra! Hoppas du gillar det lika mycket som vi gjorde, apa på du bara:)
   Så lite så, vassego och kramar till dej

   Radera
 3. låter hur gott som helst! och nog törs man äta bacon nån gång i månaden åtminstone, det är väl de som äter det flera gånger i veckan som bör akta sig om jag förstod det rätt...
  har ju börjat med fisk en gång i veckan här i hushållet nu, och fiskhataren börjar faktiskt mjukna lite. det här tror jag han skulle tycka om, allt som är inlindat i bacon är väl gott?
  kanske inte creme brulee..
  kramar till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Pernilla, så kul att det gillas! Ja men visst bör man väl göra det, vi tycker också det. Och absolut, allt blir ju så mycket godare och vem vet - det finns säkert någon som hade uppskattat bacon runt sin brulee också:)
   Kramar till dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!