fredag 5 augusti 2016

Lax med fetaost och färska örter

Laxdax var det här i Mårtenssons kök, jo då idag igen men vi har varit väldigt sugna på fisk de senaste dagarna och då kan det dugga extra tätt mellan fiskinläggen här i köket:) Det kan kanske ha något lite med att göra att vi faktiskt ätit väldigt lite fisk de senaste veckorna, när vi varit iväg på semester. Inte för att vi stoppat i oss obscena mängder med kött, men av någon anledning var fiskintaget lägre än normalt och då gäller det att stilla begäret medebums när vi återvände hem!
Så lax fick det bli, en lättlagad och smakrik sådan som gick i en flygande fläng att laga till på kvällskvisten.


Fisken bäddade vi ner i en smakfull säng, den fick en härlig örtmadrass att vila sin lekamen på och som stoppade om den med ett skönt fetaosttäcke. Man kan nästan säga att hela middagen gick i de italienska färgerna, minus oliverna då för oss veterligen finns inget svart med i stövellandets flagga. Nu kanske man kan tro att det är i Italien vi semestrat men så är icke fallet, men Teneriffas flagga som är blå och vit bjuder inte på några större utsvävningar i smakskafferiet... 




Ta i när det gäller de färska örterna som laxen ska vila på när den är i ugnen, som ni ser på våra bilder så var vi lite för snåla, dom har nämligen en tendens att krympa mycket mer än vad man kanske kan tro... Fast är ni inte så galet förtjusta i färska örter så kan ni ju ta lite mindre:) Vilka örter man väljer är helt och hållet upp till utbud och smak, mynta basilika och gräslök passade för vår del.

Tomater, fetaost med ännu mera örter och oliver, en krämig smakexplosion att täcka din laxfilé med. Tycker man inte om det ena eller andra så byter man ut eller hoppar över, soltorkade tomater kanske kan vara nåt (inte i vårt kök för då sitter det en pillelisa och petar i maten) och kapris något annat. Vill man minska sältan lite så skvätter man i honung som också ger en fin färg på det hela. 


Eftersom laxbitarna man köper (speciellt de frusna) varierar en hel del i tjocklek så är att använda en ugnstermometer det bästa tipset vi kan ge er, för att få en så saftig fiskmiddag som möjligt! När innertemperaturen i laxbiten är uppe i ca 50-52 grader är det lagom att plocka bort den från värmen, den fortsätter ju dessutom att stiga någon grad även om den inte har någon direkt värmekälla längre, tack vare värmen den samlat på sej under tillagningen.

Ugnsbakad lax med fetaosttäcke  2 port
ca 300 laxfilé
färska örter av olika sorter, vi använde mynta, basilika och gräslök (hacka några till oströran)
50 g fetaost
2 små, eller 1 stor tomat, grovt hackade
10 svarta oliver, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 tsk rosépeppar, grovt stött
1 msk raps- eller olivolja, gärna med citron- eller vitlökssmak
salt och peppar
Torka av fisken och krydda runt om med salt och peppar.
Lägg ett generöst täcke av de färska örterna i botten av en ugnsfast form och lägg laxen ovanpå.
Mosa osten och blanda med örterna, tomater, oliver, vitlök, rosépeppar och olja, smaka av.
Bred oströran över fisken (får du över så kan du servera det vid sidan eller på salladen) och ställ formen mitt i ugnen på 150 grader ca 15 minuter.
Använd gärna ugnstermometer som ska upp i 52 grader när det är dags att ta ut firren.
Servera med valfira tillbehör.

Nu ska vi ta tag i vår sista semesterdag, vi har dagen till ära försett oss med en bil och det står Österlenutflykt på agendan. Vi siktar in oss på att stanna vid varenda loppisskylt (kanske en sanning med modifikation) och vid några gårdsbutiker som vi haft span på tack vare kära vänner och kollegors tips. Lunch och fika blir det garanterat också så eventuellt behöver vi kanske inte bilen de sista kilometerna utan kan rulla för egen maskin:)

En alla tiders fin fredag önskar vi er allesammans, har ni som vi sista semesterveckan så hoppas vi att ni får suga på precis den karamell som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Det där fetaosttäcket faller mig i smaken :) Jag önskar er en fin fredag med många bra loppisfynd. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det gillas! Tackar, vi fick en härlig dag med många fynd, både loppis men en hel del matrelaterat... inte så överraskande:)
      Kram på dej

      Radera
  2. ah, vi gjorde nåt liknande häromveckan fast med soltorkade tomater och solroskärnor i fetaosttäcket. mums mums! lax med fetaost är ju alltid en fin kombo.

    hoppas ni hade en fin dag på österlen, låter som ett perfekt sätt att avsluta semestern på :) kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En alla tiders kombo, det håller vi med på!
      Ja tack, det hade vi absolut, vi och alla andra som var Österlensugna:)
      Kram på dej

      Radera
  3. Oj vad gott och hungrig blev jag😊
    Ni verkade ha en riktigt bra dag på Österlen😊
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det tycker vi låter hur bra som helst i våra öron:)
      Ha det fin,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!