måndag 17 april 2017

Fiskgratäng med spätta och vitvinssås

Sista dagen på påskens helg är här och vi hoppas att ni har haft det bra och fått njuta av god mat! Vissa fick tydligen besök av kung vinter och det med besked, vi slapp tack och lov undan snöfallet även om det plötsligt blev kallt om öronen igen...

I onsdags inledde vi vårt påskfirande med en extra god fiskgratäng till middag och vi när frestade med en middagsbild på vårt Instagram, var det genast några av våra följare som efterfrågade receptet. Som de väldigt snälla matlagare vi är lovade vi att dela med oss av det här på bloggen, "your wish is our command" :)


I fiskgratängen simmar det spätta i en vitvinssås med extra mycket dill, det gamla ordspråket "man kan aldrig överdosera dill" gäller som bekant fortfarande. Gratängen är toppad med skalade räkor, släng på dom precis innan servering för ligger dom för länge i ugnen blir som sega och inte alls vidare tuggvänliga.
Vill man kan man piffa till räkorna innan dom hamnar i maten, lägg dom i en skvätt pressad citron och låt dom marinera en stund så får du en extra skjuts i smaken. Detsamma kan man göra med spättan om man känner för det.


Detta är en fiskgratäng av typen hyfsat lättlagad, det du ska tänka på är att inte ha såsgrytan på plattan när du rör ner ägg- och gräddblandningen, och att du rör hela tiden, annars kan det hända att gulorna börjar kokas och stelnar till små äggklumpar.
Bilden är tagen i vårt kök och att vi är stora fiskälskare råder det väl inga tveksamheter om, dom där fiskgardinerna har hängt med ett bra tag nu och vi har svårt att släppa taget:)

Spättagratäng med vitvinssås och räkor   2 - 3 port
400 g spättafilé
salt och vitpeppar
pressad citron
Torka av fisken och lägg med den "köttiga" sidan upp.
Salta, peppra och pressa över lite citron.
Vik filéerna dubbelt och lägg i en smord ugnssäker form.

Vitvinssås
2 msk smör, ca 30 gram
3 msk mjöl
1 dl vatten
½ tärning fiskbuljong
2 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
1½ dl grädde
2 äggulor
hackad dill
150 skalade räkor
salt och peppar
Smält smöret i en tjockbottnad gryta, blanda ner mjölet.
Späd på med vatten, vin och smulad fiskbuljong, rör så det inte klumpar sig under tiden det småputtrar någon minut.
Rör samman grädde och äggulor.
Ta grytan från spisen och tillsätt gräddblandningen under ständig omrörning.
Ställ tillbaka grytan på plattan på låg värme och låt såsen bli varm.
Smaka av såsen med salt och peppar, rör i dill efter behag.
Häll såsen över fisken i formen, ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
Ta ut gratängen, lägg på räkorna och lite hackad dill innan du serverar.

Så, vad har då Mårtenssons hittat på med i påsk? Vi har båda varit lediga hela helgen så vi har passat på att koppla av, spisa god mat (föga överraskande) och roat oss på bästa vis.
Påskafton tågade vi till Malmö och spenderade 2 timmar på eftermiddagen tillsammans med After Dark och deras fantastiska avslutningsshow, "This is it", vilken otrolig upplevelse!
Vi svävade ut därifrån på moln och vidare till en av våra favoritrestauranger "Gamla Brogatan", där vi avslutade kvällen med en god middag. Som grädde på moset träffade vi en kär gammal vän till fru M, en vän som hon inte sett på närmare 30 år, tänk va bra facebook ändå kan vara!

I gårkväll brassade vi mat på steksten hemma hos våra kära vänner familjen Persson, gott i både mage och hjärta, och ikväll avslutar vi helgen med ett kycklingexperiment.
Japp, där har ni vår helg i komprimerad form, bjud gärna på en komprimerad rapport om er helg också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Det låter som en finfin påsk, det där! Vi har varit på landet och haft gäster till höger och vänster. Inte speciellt lugnt alltid, men trevligt! Dock alltid lika skönt att komma innanför dörren här hemma haha. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, finfin var den absolut. Och visst är det gott att komma hem igen, hur kul det än är med gäster i massor:)
      Kram på er!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!