tisdag 25 april 2017

Siciliansk strömming


Strömming (eller ja, vi kallar den ju sill faktiskt här i vårt kök) med färgglada tillbehör som ger härliga smaker bjuder vi er på idag. Tillbehören är dom som du ser här ovan, visst blir man glad av dom fina färgerna? Vi vet att de inte är jättemånga som jublar och tänker "det där är ett recept som jag måste prova" när det står sill på ingredienslistan, men vi fortsätter att slåss för just den firren och hoppas att fler ger den en chans.


För sill/strömming är inte bara gott, det är billig mat som kan varieras på många olika vis (inte bara i inläggningar) och så är det en av dom där fiskarna som är fullproppad med Omega-3 och andra nyttigheter. Tyvärr är det ju så att vi människor har delat med oss av en hel del gifter ut i våra hav, så sill som är fiskad i bland annat Östersjön innehåller en del gifter och därför gäller det att välja sill som fångats på rätt plats!

Dagens sillmiddag är inspirerad av ingen annan än sillälskaren Leif Mannerström och kommer från hans bok "Mannerströms sill och strömming" som ni skymtar på bilden, en bok som vi varmt kan rekommendera om ni också tillhör sillgillarna. Och förresten den där Mannerström, där har ni en som är lika tokig i fisk, om inte mer, som vi. Några av detaljerna i receptet har vi förändrat, så ni får här en lite modererad version av originalreceptet.

Siciliansk strömming heter den och hur det står till med strömmings och sillätandet på just Sicilien vågar vi inte uttala oss om, men att ingredienserna i röran som sillarna är fyllda med finns att hitta där är vi bergssäkra på!
Fyllningen gör du i omgångar i stekjärn, först är det lök, vitlök, tomater och rosmarin, och vem gillar inte dom smakerna? Sen fortsätter det med persilja, chili, citrusfrukter och solrosfrön, ja men ni hör ju - bara gotter som hänger samman med Italien och medelhavet!


Röran lägger du på fiskfiléerna som du sedan rullar ihop och gratinerar i ugnen, middagen är klar på ett nafs, det doftar och smakar mums - vi lovar!
På vara tallrikar låg sillen tillsammans med kokta och råa grönsaker, klyfpotatis, citronklyfta och kall vitlökssås, vad du bjuder till dina strömmingsrullar bestämmer du själv.

Siciliansk strömming
300 g sillfiléer
Fyllning
1 stor schallottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk färsk rosmarin, finhackad
4 körsbärstomater, grovt hackade
½ dl rapsolja, gärna med smak av citron
rivet skal och pressad saft från en apelsin
½ dl solrosfrön
1 dl hackad persilja
1 dl panko
rivet skal från en citron
en gnutta sambal oelek
Fräs lök, vitlök och rosmarin i hälften av oljan utan det tar färg.
Tillsätt apelsinsaft och låt koka in.
Stek panko och solroskärnor så det får färg i resten av oljan.
Blanda ner det i lökblandningen tillsammans med tomat, persilja och apelsin och citronskal.
Låt allt fräsa någon minut smaka av med sambal och salt.
Lägg sillfiléerna med skinnsidan neråt och fördela röran på dom, rulla ihop och lägg med skarven ner i en smord ugnsfast form.
Ringla gärna över lite olja och gratinera sillen mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.
Servera med valfria tillbehör, en kall vitlökssås är inte helt fel.

Så kom igen, våga ge sillen en chans:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Jag skulle definitivt gilla det här! Älskar rullströmming, men den är ju inlagd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gillar definitivt vi:) Rullesill är ju också så gott, fyra tummar upp från oss.

      Radera
  2. Sill är finfina grejer och både gott och nyttigt! Vi gillar mycket! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!