lördag 17 mars 2018

Laxcheesecake med röd kaviar

Hur otroligt det än låter och känns (just nu varvas snöstorm med strålande solsken och blå himmel utanför vårt fönster - hej våren var tog du vägen?!) så är det minsann snart påsk!
Fråga oss inte hur det gick till men det är faktiskt bara två veckor kvar tills påskäggen delas ut, påskkärringarna laddar sina kvastar för flygfärd och påskmaten dukas upp. Och tänk, då kommer vi här idag med ett finfint förslag på tips på en förrätt som passar utmärkt till påskbuffén!

Vi blev nämligen bjudna på en fantastiskt mumsig cheesecake med lax när vi var hemma hos våra goda vänner familjen Perssons i höstas, och när vi bläddrade genom bilderna i mobiltelefonen häromdagen dök den där laxtårtan upp och påminde oss om att vi ju skulle få receptet av fru Persson. Så efter en stunds konferens över Instagram kom hon till slut på att hon hittat receptet på nätet och att det kom från matprogrammet "Halv åtta hos mej", dock hade det genomgått en smula förändring hemma i Perssons kök.


Bilden på Annelis laxcheesecake får ni ha överseende med, vi lovar att kvalitén på bilden absolut inte alls har något att göra med kvalitén och smaken på laxtårtan, för halligalligod var den verkligen! En perfekt förrätt till påskmiddagen, deltagare på buffén eller när helst andan och suget faller på:

Laxcheesecake med röd kaviar
Botten
300 g kavring
75 g smör
Kör brödet till smulor i en matberedare, har du ingen matberedare kan du dra sönder brödet i småbitar istället.
Smält smöret och blanda med brödsmulorna.
Tryck ut brödet i en springform, ca 24 cm i diameter, platta till ordentligt och ställ i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Fyllning
400 g färskost, typ Philadelphia
2 dl crème fraiche
250 g kallrökt lax
2 schalottenlökar, fint hackade
1 msk fint hackad dill
Blanda samman färskost, crème fraiche, dill och lök.
Tärna laxen smått och rör försiktigt ner den i ostsmeten, smaka av med salt och peppar.
Bred laxröran över kavringbotten, jämna till ytan och ställ cheesecaken i kylen till servering.
Garnering
150 g röd kaviar
citronskivor
dillkvistar
ruccola
Ta bort kanten på formen, bred kaviaren över laxröran och garnera med citronskivor och dill.
Lägg ruccolablad på tallrikar, skiva upp cheesecake och lägg upp bitarna på de ruccolaklädda tallrikarna.

Ja en överraskande snöstorm blev det minsann, barmarken som äntligen visade sej igen från förra snökanonen var plötsligt vit igen när vi slog upp ögonen i morse... Men vi håller tummarna för att det blir en kortare sejour denna gången och att både orkanvindar och snö snart åter är bortglömda!

Helgens planerade Stockholmsresa med våra goa Göteborgsvänner fick tyvärr ställas in, resan har vi haft planerad sedan höstas men den där nervklämman i Ankis rygg satte tyvärr käppar i hjulen för vår del. Istället försöker vi göra det bästa av situationen och festa till det lite grann på hemmaplan, igår blev det tonfisk, gott bubbel i glasen och en smarrig bakelse till efterrätt.
Så klart satt vi klistrade framför Talangfinalen på tv och hejade oss hesa på vår favorit Frida Green, Ystads stolthet, ringde och sms:ade så fingrarna glödde. Även om hon inte nådde ända fram i finalen så hoppas vi verkligen att ett genombrott är på gång för denna fantastiska tjej!

Ikväll dukar vi upp långlagat lamm på matbordet, blir det ett lyckat resultat så dyker receptet upp inom kort här på bloggen - det lövar vi!
Ha nu en fortsatt härlig helg allesammans, ät och drick gott så ses vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Laxcheesecake blir det absolut. Måste man vänta till påsk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det Mary! Och nej då, en laxtårta slinker alltid ner oavsett tid på året ;)

      Radera
  2. Oj vilken smarrig sak:)
    Krya på dig Anki
    KrAM mILLA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den satt inte alls fel:) Tack så jättemycket Camilla, vi är så glada för att det går framåt här.
      Stor kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!