fredag 23 mars 2018

Italiensk fiskgratäng med pesto


Även om vi äter väldigt mycket fisk i det Mårtenssonska köket så är det faktiskt ganska sällan som vi bjuder på det när vi har middagsgäster vid vårt matbord, en ganska märklig företeelse egentligen om ni fråga oss. Men dagens recept och middagstips till er kan vara rätten som vänder den trenden, för fiskgratäng med pesto och parmesanost skulle vi absolut kunna tänka oss att servera när vi nästa gång har gäster. 
Ja under förutsättningen att även dom vi bjuder gillar fisk, annars är det ju ingen vidare smart idé...

På ingredienslistan till fiskgratängen hittar du pesto, ett gäng blandade grönsaker, två ostar, grädde och så naturligtvis fisk. Vi använde sej i vår gratäng, den kan du byta ut till någon annan vit fisk som t.ex torsk eller varför inte den rosa fisken lax, vi är helt säkra på att även det blir smarrigt!
Grönsakerna går, helt oavsiktligt, i den italienska flaggans färger - grönt, vitt och rött. Paprika, stjälkselleri, fänkål, purjolök, bladspenat och tomater. Som vanligt när det gäller recept så behöver det inte följas slaviskt, byt ut det du inte gillar eller har hemma eller ta i mer av någon av de andra ingredienserna.

När det gäller tomaterna kör vi alltid på små cocktailtomater när det inte är tomatsäsong. Vi föredrar dom eftersom vi tycker att dom smakar mer än dom stora gör, men vill du använda stora tomater så gör du det och då lägger du på dom i skivor och inte i halvor. 

Peston lät vi någon annan göra och köpte hem på burk, vill du hellre göra egen pesto ska du så klart göra det och då kan vi tipsa om vårt recept på hemgjord pesto. Peston blandas med grädde och dom båda får småputtra några minuter innan dom hälls över gratängen, på så vis blir smakerna lite utvecklade och ju mer smak desto bättre, eller hur?! 
Mängden pesto tycker vi att du ska smaka dej fram till på egen hand, det skiljer sej åt lite beroende på vilket märke som står på burken man köper och alla har vi olika tycke och smak. 


Till fiskgratängen åt vi risoni, ett litet kärt pastakorn som ser ut som en tvilling till riskornet men som går mycket snabbare att koka och har en helt annan konsistens. Ris, annan pasta, potatis eller varför inte en matig sallad passar också bra att servera till om du istället föredrar det. Risonin hittar du på pastahyllan i din vanliga matbutik.


Över hela härliga gratängen klickas en krämig oströra av parmesan- och färskost, ingen dum idé alls om vi får säga det själv! Den där oströran satte liksom den där extra knorren och piffen både på smak och textur, som dom så fint uttrycker sej i matprogrammen vi inspireras av på tv 😉😋

Italiensk fiskgratäng   2 port
400 g vit fisk, vi hade sej, eller lax
150 g fänkål, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 stjälk blekselleri, skivad
ca 5 cm purjolök, skivad
80 g färsk bladspenat
ca 10 cocktailtomater, halverade
2½ dl grädde
½-1 dl pesto (smaka av till önskad mängd)
100 g färskost, typ Philadelphiaost
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
Fräs fänkål, paprika, selleri, lök och spenat ca 5 minuter och lägg över i en smord ugnsfast form.
Lägg fiskfiléerna på grönsakerna, salta och peppra.
Blanda samman grädde och pesto i en gryta, låt koka upp och småputtra några minuter innan du häller blandningen i formen.
Rör samman färskost och parmesanost, klicka blandningen över fisken och lägg på tomaterna.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter tills fisken är färdig.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör, vi hade risoni till vår fiskgratäng.

Även i glasen var det italienskt, tänk som vi kan få till det ibland! Där hällde vi nämligen upp ett riktigt gott vitt vin från Sicilien, ett vin som passade så otroligt bra till smakerna i fiskgratängen, friskt och fruktigt. Garanterat lika gott att sippa på en ljummen sommarkväll ute på balkongen, ja om det blir några sådana denna sommar... 
Pasqua Chardonnay, nummer 12438 på gröna skylten för det facila priset av 79 kronor!

Nu kära matvänner, nu håller vi helg och vi hoppas att den blir riktigt härlig! Ät och drick gott, koppla av och ta hand om er till nästa gång vi ses - något som även vi planerar att göra.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!