lördag 31 mars 2018

Rotfruktsbearnaise

Påsken är här i egen hög person minsann (även om det mest ser ut som juletider när vi tittar ut och ser snön) och med påskhelgen följer en hel del godsaker eller hur? Visserligen kan en del av rätterna på påskbuffén kännas om en repris av julbordet men det finns ju en hel del annan mat som vi förknippar med påsken som kyckling, citroner och lamm. 
Nu är ju varken kyckling eller lamm något som är obligatoriskt och nödvändigt bara för att det är påsk, man får ju faktiskt äta precis vad man vill tack och lov 😉😉. 


Dagens tips och recept är en fantastiskt god och ganska annorlunda rotfruktsstomp/bearnaise och den kan du servera till nästan vad du vill, vi lovar att den sitter som en smäck till både kyckling, fisk och en god köttbit. Perfekt till vilken högtid som helst dessutom, även påsken.
Vi har gjort den här rotfruktsbearnaisen en del gånger vid detta laget, sedan vi hittade receptet på ett tidningsurklipp och ätit den till både det ena och andra och varierat råvarorna en smula då och då.

I rotfruktsröran har vi rotfrukter av olika slag, föga överraskande, denna gången hade vi morötter, jordärtskocka, palsternacka och rotselleri. Rotfrukterna ska koka mjuka, det går fortast om du delar dom i mindre - men inte för små för då kokar dom sönder - bitar innan dom åker i grytan. Kokvattnet ska vara lättsaltat och när det kokt färdigt är det dags för nästa smaksättare. 

Färsk dragon, lök och vinäger - klingar det bekant? Jajamensan, det är ju samma ingredienser som sätter smak på bearnaisesåsen och därav kommer namnet rotfruktsbearnaise! Häpp, som dom kan hitta på! 
Under tiden som rotfrukterna kokar i en gryta, kokar löken mjuk i vinägern tillsammans med dragon och vatten i en annan gryta och det gör det tills all vätska har försvunnit satt sin pikanta vinägersmak på löken. Ett tips är att ha fläkten igång under tiden det kokar i grytan, vinäger som bubblar på luktar ganska skarpt minst sagt! 
När vätskan helt kokt bort plockar du upp dragonkvistarna och mixar sedan den mjuka smaksatta löken i en mixer tillsammans med de mjuka rotfrukterna och en klick smör, och vips så har du en rotfruktsbearnaise färdig att huggas in på! 


Nu behöver du inte hugga in på härligheten medebums, detta stompet är nämligen alldeles perfekt att förbereda i god tid innan det ska serveras och sånt gillar vi, eller hur?!

Rotfruktsbearnaise 
400 g morot
400 g palsternacka
100 g jordärtskocka
1 gul lök, fint hackad
1 kruka färsk dragon
3 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
25 g smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och dela morot och palsternacka i mindre bitar, koka dom i lättsaltat vatten tills de mjuknat.
Häll av vattnet och låt rotfrukterna ånga av.
Koka lök och dragonkvistar i vinäger och vatten tills all vätskan kokat bort.
Plocka upp dragonen och häll ner rotfrukterna till löken tillsammans med smöret, mixa med mixerstav eller i en mixer.
Smaka av med salt och peappar.
Rotfruktsbean kan förberedas och värmas när den ska serveras.

Påsken för Mårtenssons inleddes igår med ett restaurangbesök, det första på flera många månader och vi valde att testa stans senaste tillskott i uteätarlivet - Pinchos - i sällskap av syster/svägerska med sambo och son. Pinchos har vi testat tidigare och tycker att det är ett trevligt och kul koncept, där man vet vad man får - perfekt att provköra på när man inte varit på restaurang på nästan ett halvår 😉.

Vi känner att vi sakta men säkert börjar hitta tillbaka till ett lite mer "normalt" och för oss vanligt liv, Ankis klämda nerv ger med sej lite i taget och smärtan och ömheten avklingar allt eftersom veckorna går, något vi är så oerhört glada och tacksamma för! Det har varit en tuff upplevelse och resa, vi önskar verkligen inte ens att vår värsta ovän (och sådana hoppas vi verkligen att vi inte har!) får en nerv i kläm, men nu börjar vi känna igen oss igen.
Tack för alla glada tillrop och heja på-hojt, både här, på andra sociala medier och i verkliga livet 💜

 och en riktigt GLAD PÅSK på er alla! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Det där är ju svårt att motså att testa!
    Hoppas er påsk varit alldeles underbar!'

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!