söndag 14 oktober 2018

Köttfärsgryta med bacon och chorizo

Mustiga grytor är väl verkligen något som hör hösten till, det kan vi väl vara överens om? För det är något visst ändå, det där med årstiderna och de olika maträtterna som vi förknippar med dom. Höstens grytor och soppor som följer med in till vintern, vårens primörer och sommarens grillningar - alla har dom sin tjusning och är på något vis lika efterlängtade! 


Oftast när vi lagar till gryta är det helt kött (eller fisk) som gäller, så länge det inte är vegetariskt så klart, men nu senast testade vi en variant med köttfärs och korv i som vi tyckte blev riktigt god och därför gärna vill skicka vidare till er.
Här är det allt-i-en-form som gäller, du behöver inte laga några tillbehör alls att ha till eftersom det redan finns både potatis och grönsaker i grytan, bra va? Inte nog med att det smakar extra gott, du får dessutom mindre disk att ta hand om 😉


Här funkar det med vilken sorts färs som helst, vi använde nötfärs men det hade gått jättebra med t.ex kyckling- lamm eller quornfärs också. Väljer du att göra en vegetarisk gryta med quornfärs så tar du en smakrik sojakorv och fejkon, och kryddar med röksalt så får du en härligt rökig smak på grytan. Kör du med endast kycklingkött så välj kalkon- eller kyckling korv och bacon, båda är lika goda och funkar jättebra!


Fördelen med att laga till en gryta på köttfärs är att den inte behöver puttra så länge, speciellt inte när du dessutom har i både bacon och chorizo som båda sätter smak ganska så omgående. Det är alltså inget långkok som krävs och därför är den ju helt perfekt att laga till mitt i veckan när kanske tiden är lite mer knapp.
Servera gärna ett gott bröd till grytan så du kan använda det för att få upp allt det goda i tallriken, här ska inget förgås och något matsvinn vill vi inte ha!

Färsgryta med chorizo och bacon  4 port
500 g potatis
1 morot, slantad
1 rödlök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
250 g färs av valfritt slag
2 msk paprikapulver
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
3 msk tomatpuré
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 liter vatten
200 g frysta haricots verts
150 g chorizo, skivad
1 pkt (140 g) bacon, tärnad
Skala och skär potatis och morötter i bitar på 2*2 cm.
Stek korvskivorna och baconet tills det fått fin färg, ta upp ur pannan och lägg åt sidan men låt stekfettet vara kvar i stekgrytan.
Fräs lök, vitlök och köttfärs i stekgrytan där du stekte korv och bacon tills färsen har fått ordentligt med färg.
Tillsätt potatis, morot, kryddor, tomatpuré, buljong och häll på vatten så det täcker alla ingredienser.
Låt grytan småputtra tills potatisen är genomkokt, det tar ca 20 minuter, och tillsätt då haricots verts, bacon och korvskivor.
Låt allt bli genomvarmt och servera sedan, gärna med en bit bröd som uppsugningsverktyg.



En riktigt härlig helg har vi bjudits på, ett helt otroligt fantastiskt höstväder det vi haft och vi har verkligen passat på att njuta så mycket som det bara gått. Både igår och idag har vi rastat benen med långpromenader med "näsorna-mot-solen"pauser, tankat både energi och sol.


Idag passade vi dessutom på att tanka lunch Hos Morten, dagen till ära blev det hans fantastiskt goda räkmacka - det passade riktigt bra så här på räkmackans dag!


Prosecco och Prosciutto har varit ute hela dagarna och flugit, dom har hittat en ny favoritplats där dom landar på morgonen och spanar in vad som händer utanför fönstret. Vi får väl se hur länge den där lampan håller för deras bus...

Nu vill vi önska er alla en riktigt fin vecka, vi hoppas ni får ha det så bra som ni kan tills nästa gång vi ses!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!