tisdag 16 oktober 2018

Vegetarisk gryta med indiska smaker

Från köttfärsgryta till en vegetarisk kylskåpsrensargryta, steget är egentligen inte så långt. Det är nästan på så att man till och med sparar in på stegen om man behöver handla ingredienserna innan! Nu behövde vi inte handla hem ingredienserna denna gången, det var ju som sagt kylskåpsrensning så allt som hamnade i grytan fanns redan hemma och några av dom behövde verkligen tas om hand. 

Som till exempel svartkålen, den tillsammans med paprikan, rödlöken och morötterna var ett steg från att bli matsvinn och sånt skär i de Mårtenssonska hjärtana. Det händer faktiskt inte jätteofta att vi har en massa överblivna råvaror i kyl/frys och skafferi, oftast handlar vi inte hem mer än vad vi behöver vilket nog framförallt beror på att vi är billösa och därför inte kan överlasta när vi köper mat. Se där ja, det finns tydligen en fördel att vara "icke-bilägare"! 


Resten av ingredienserna är grejer som vi alltid, eller nästan alltid i alla fall, har hemma i vårt kök - så kallade stapelvaror (jajamensan, här har ni en styck arbetsskadad affärsanställd 😉). Halloumi är kanon att ha på lut hemma, dels har vi båda ett halloumisug som kan sätta in lite när som helst, den har lång hållbarhet och dels så är det väldigt användbart just när det är köttfri middag som gäller.
Kokosgrädde/mjölk och krossade tomater står också alltid redo för matlagning i skafferiet, precis som allsköns bönor och kikärtor gör.


Fonden vi använde igår ser ni på bilden, gillar ni asiatiska syrliga smaker så kan vi varmt rekommendera den. Det finns även en het variant, då med rött på etiketten, som även den är väldigt god och som vi gärna använder. Så klart behöver du inte rusa till affären och köpa ny fond nu, använd grönsaksfond istället och pressa i lite limesaft eller ha i limeblad om du har det hemma - det går garanterat hur bra som helst!

Vegetarisk gryta med halloumi
2 tsk paprikapulver
1 tsk koriander
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala (mått beroende på styrka)
2 tsk hel spiskummin (byt till 1 tsk malen om du inte har hel)
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk fint riven färsk ingefära
2 morötter, slantade
1 paprika, tärnad
1 burk/tetra kikärtor
250 ml kokosgrädde (eller "vanlig grädde)
400 ml krossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk Asian fond Green and Fresh (Bong) eller grönsaksfond
100 g svartkål (eller grönkål), strimlad
2 paket halloumiost, skivad eller tärnad
ev limesaft efter smak
salt
Fräs kryddorna i olja en djup het stekgryta någon minut under omrörning tills det börjar dofta gott.
Sänk värmen och tillsätt lök, vitlök och ingefära, fortsätt fräsa någon minut under omrörning.
Ta i morötter, paprika och kikärtor, rör om och häll i grädde, tomatkross, 1 dl vatten (skölj ur burkarna först med vattnet) och fond.
Blanda runt och låt grytan koka upp för att sedan småputtra minst 15 minuter, gärna längre, innan du tillsätter svartkål och låter det puttra ytterliggare ca 10 min så kålen mjuknar utan att bli sönderkokt.
Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten under kokningen om du tycker det behövs.
Stek under tiden halloumiosten så den får fin färg runt om, ta upp och låt rinna av på papper.
Smaka av grytan med salt (tänk på att osten är salt!), ev mer fond och limesaft om du gillar det.
Blanda ner halloumiosten och servera, gärna med naan och yoghurt till.

Är du sugen på att baka eget naanbröd så kan vi verkligen varmt rekommendera det, tar en stund men det blir riktigt gott och funkar jättebra att frysa och ha på lager.

I dag tog vi en tur till butik Gröna Skylten, dels för att höra om vi kunde beställa hem en champagne till nyårsafton (men tji fick vi, den var redan slutsåld!) och dels för att köpa hem en flaska av samma ädla dryck till fredagsmiddagen. Vi lästa nämligen någonstans att det är internationella champagnedagen på fredag, det finns till och med en nedräknare för dom som behöver det, och den måste vi så klart vara med att fira. Fira det som firas kan, är ju ett av våra motton, så på fredag korkar vi upp en flaska Alexander Bonnet och skålar för livet och bubbel!

Ikväll skålar vi däremot i vatten, det passar säkert mycket bättre till makaronistuvning och korv som vi tänker njuta av ikväll. Livets olika nyanser och upplevelser, det är grejer det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!