söndag 28 februari 2010

Baka i lergryta

Gårdagskvällens middag gick jättebra, vi hade en trevlig kväll tillsammans, både varmrätten och efterrätten uppskattades och det känns ju alltid bra. Dukningen blev lite åt det marina hållet med blått, vitt och rött, snäckor och stenar på bordet och det kändes härligt vårligt. Extra vårkänslor gav tulpanerna, vi hade själv köpt en bukett röda och fick även en med blandade färger av Håkans mormor, så nu njuter vi av en härlig vårfägring på matrumsbordet.


Efter en långpromenad nu i eftermiddag så bestämde vi oss för att prova på att baka bröd i lergrytan, det har vi pratat om länge men det har liksom aldrig blivit av förrän nu. Vi hade ett recept som vi utgick från, men vi ändrade innehållet lite efter vår egen smak. Grytan står just nu i ugnen så slutresultatet kan vi inte säga något om än... Vi använde Dr. Oetkers jäsblandning för första gången, ett smart sätt att baka på som gör att jäsningen förkortas till bara 15 minuter. Blir det bra så kommer vi köra med det i fortsättningen eftersom ingen av oss har tålamod att baka med vanligt jäst.

Lergrytebröd
5 dl vatten (ljummet om du bakar med vanligt jäst)
3/4 dl olja
1 påse jäsblandning (eller 50 g jäst)
2 tsk salt
1 dl vetegroddar
6 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3/4 dl rågkross
½ dl vetekross
Lägg lergrytan i vatten och låt den ligga minst 10 minuter så den blir genomfuktad. 
Blanda vatten och olja (om du bakar med vanligt jäst så rör du ut jästen i lite av vätskan och tillsätter sen övriga ingredienser). 
Blanda samman mjölet med jäsblandningen, rör ner övriga torra ingredienser och blanda samman. 
Slå i vätskan och arbeta samman till en smidig deg som du formar till ett ovalt bröd (eller låter jäsa i 1 timme med vanligt jäst, sedan knådar och formar till ett bröd). 
Ta upp grytan, torka av och olja in båda delarnas insidor. 
Lägg i brödet och låt det jäsa 15 minuter innan du naggar det och ställer in i kall ugn. 
Sätt i gång ugnen, ställ värmen på 200 grader och låt grytan stå ca 1½ timme. 
Stjälp upp brödet och låt det svalna under bakduk.

                            
                                               
Kvällen bjuder på rester från gårdagen, både grytan och pannacottan. Sedan får man väl börja tänka på nästa veckas meny, bläddra lite i kokböcker och bland urklipp och se om något spännande dyker upp. Vi ska ha middagsgäster även på lördag så det ska vi också planera för... gäller att gnugga matknölarna ordentligt. 

Ha en fortsatt skön helg och en bra ny vecka. / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Nyfiken på resultatet. Aldrig hört talas om!!

    SvaraRadera
  2. Det blev fakiskt nästan riktigt bra, kanske lite torrt. Tror vi ska byta ut rågmjölet mot vetemjöl nästa gång och minska lite på mjölmängden. Dr Oetkers jäsblandning har vi absolut inte använt för sista gången, så smidigt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!