måndag 1 mars 2010

Raggmunk

Så har vi då provat på första receptet i Morbergs kokbok, som vi köpte på rean, och det blev Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Faktiskt första gången som vi ätit raggmunkar och det var en positiv överraskning, enkelt att göra och jättegott att äta! Har ni inte testat så tycker vi verkligen ni ska prova det, det är som en blandning av plättar, skånsk äggkaga och potatisbullar.

Raggmunkar ca 10 st.
400 g fast potatis
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl mjölk
1 ägg
Blanda samman mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och ägget.
Stek först fläsk/bacon och håll det varmt.
Skala potatisen, riv dom grovt rakt ner i smeten och blanda samman.
Stek smeten, ½ dl åt gången, som plättar i smör på stekjärn, någon minut på varje sida på medelvärme till de är gyllenbruna.
Servera med fläsk/bacon och lingon, eller njut den som den är.


Man kan ju fundera på hur det kan komma sig att det heter Raggmunk och efter att ha Googlat lite så hittade vi denna förklaringen; ragg betyder frasig och munk kommer från att man steker det i en munkpanna, ordet verkar ha funnits sedan 1904. Så det har inget att göra med varken munkar eller raggare som ju hade varit en lite mer spännande förklaring, tycker vi. Men nu har vi lärt oss något nytt idag i alla fall!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
z

2 kommentarer:

  1. Har jag tänkt länge att göra. Måste komma till skott någon dag! Har precis lagt ut receptet till Morbergs Chokladpudding på min blogg. Åt upp det sista precis. Mums!!

    SvaraRadera
  2. Det tyckr jag absolut att du ska prova, så lätt, snabblagat och gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!