måndag 26 april 2010

Dobry den!

Tänk att vi lyckades med den stora bedriften att packa ner vädret i Prag och ta med det hem, inte illa! Fast värmen har ännu inte hunnit riktigt i kapp... Som ni kanske förstår har vi haft ett kanonväder på en kanonresa, i lördags låg det runt 20 grader i skuggan när vi satt på en av Prags alla uteserveringar och njöt av allehanda förfriskningar och vilade våra fötter. För vila fötterna behöver man när man promenerar så mycket som vi har gjort, Prag är en otroligt vacker stad och vi rekommenderar alla som ska resa dit att högfärdigt gå runt och njuta. Varför högfärdigt? Jo, för med näsan i vädret så är det omöjligt att gå miste om alla de vackra husen som finns i staden, det är en hisnande syn med alla tinnar, torn och dekorationer.

Ett besök på Karlsbron var ju obligatoriskt. 

Maten då? Jo tack, den var underbar även den (och billig), förutom ett bottennapp. Bottennappet intogs på en av alla de många båtturer som man kan ta i floden Moldau, där man på kvällsturerna kan äta middag. Just på den båten vi åkte serverades det buffé, kall och varm, och det kan ju vara väldigt gott. Tyvärr så var inte denna buffén något att hänga i granen precis, det kalla bestod bl.a av lite hyvlad ost, påläggskött a'la öststat, majskorn och bröd. Varma rätter som bjöds var varm korv, och då menar vi varm korv a'la korvkiosk, pommes frites, kycklingdelar som det sipprade röd köttsaft ur och en köttgryta som simmade i fett. MUMS!
Nej, båttur med kvällsbuffé är alls inget vi rekommenderar som ni kanske förstår, i alla fall inte för maten...


Däremot var allt annat vi åt på restaurangerna gott och så fruktansvärt billigt! Vi besökte bl.a en medeltida restaurang vid namn u Sadlu som låg långt nere i en källare, ganska nära vårt hotell.

 Anne och Ingemar provade på ett fat med olika tjeckiska specialiteter som beställdes för minst två personer med bl.a anka, revben, 2 sorters knödel och surkål. Pris? 120 kronor/person. En ½ liter Budvar 14 kronor.

På ett annat ställe åt vi en rejäl lunch, som tur var eftersom det var den kvällen sen som vi åkte på floden, men tyvärr hittar vi inte lappen med namnet på restaurangen men så fort det kommer fram så skriver vi in det. Maten där smakade himmelskt och att det sen dessutom var billigt var ju bara en bonus. Vi betalade 400 kronor för fyra varmrätter och fem ½ liters öl, inte illa.
Spenatfylld canneloni, riccotasås och kyckling som Håkan njöt av.

Ölen i Prag är nästan ett kapitel för sej, inte riktigt i Ankis smak (alldeles för besk) men Håkan njöt i fulla drag av varje öl som slank ner. Att sitta på en uteservering i solen och bara titta på folk är riktigt avkopplande, att  man sedan har något gott i glasen gör ju inte det hela sämre...
  En Salty dog; gin och grapefruktjuice i ett isfyllt glas med saltad kant, en riktigt god törstsläckare!

Så, då fick ni ta del av vårt första, men absolut inte sista, besök i Prag. Vi skickar en extra varm hälsning till Lisa som har varit så snäll och hållit bloggen igång under tiden, ett kanonjobb och vi uppskattar verkligen det!


1 kommentar:

  1. Ååå...Prag är en underbar stad!! Lagom stor, billigt och vackert! Varit där ett par gånger och åker gärna tillbaka. Ni verkar ha haft en underbar helg!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!