lördag 24 april 2010

Laktosfri tårtbotten

Idag har det varit underbart vårväder och det behövdes! Strålande solsken och inte ett moln på himlen. Tänk vad lite solstrålar gör susen för humöret:)
Vi passade på att göra en laktosfri gräddtårta idag, eftersom det är en del kalas i helgen. Min mormor stod alltid för tårtbakandet under min uppväxt. Nu är hon både gammal, sjuk och förvirrad så de yngre generationerna har fått ta över. Jag försöker göra mina tårtor i stil med hennes, men riktigt som mormor Karins blir de inte...
Vi är ganska många i min släkt och nu gjordes en tårta för 20 pers. Bottnarna gör jag efter recept på rulltårta.

Tårtbotten
3 ägg
1,5 kopp strösocker
1,5 kopp vetemjöl
0,5 dl varmt vatten
1,5 tsk bakpulver
Täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i ägg- och sockersmeten.
Tillsätt vatten och bred ut smeten på bakplåten. Grädda i c:a 5 min på 250°.
Gör ytterligare två tårtbottnar.

Mellan första och andra botten har jag Ekströms marsánkräm, fast gjord på laktosfri mjölk.
Jag brukar göra den ganska tjock, för jag tycker det kan bli för blött och saftigt annars.
Hur mycket som behövs vet jag inte riktigt. Jag får alltid öka på mängden efter hand.

Mellan andra och tredje botten hade jag idag mosade jordgubbar, men det går lika bra med andra bär som tex hallon. På sommaren är det gott med skivade färska jordgubbar. På hela tårtan bredde jag ut vispad laktosfri grädde och som pricken över i:et hade jag sedan mormor Karins specialare. Hon brukade alltid blanda o´boy-pulver och vispad grädde och spritsa födelsedagsbarnets namn och ålder på tårtan. Tänk på att inte snåla med o´boy-pulvret. Det är fruktansvärt gott och faktiskt riktigt enkelt.

Mina tårtor smakar ganska likt mormor Karins, men jag får nog öva i 25 år till innan de blir lika vackra:)
Imorgon är det tänkt att vi ska äta lövbiff med vitlöksost. Det kan bli rullader (om tid och ork finnes), annars blir det strimlat kött med vitlökssås. Givetvis laktosfritt!
Om ett par dagar är Anki och Håkan tillbaka igen. Jag hoppas de har det riktigt skönt i Prag!
Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!