fredag 7 maj 2010

Grova bullar

Vinden piskar oss skåningar hårt, det verkar som hösten kom ovanligt snabbt i år efter en otroligt kort vår och sommar... Usch, riktigt skitväder att vara ute i, men perfekt väder för att slänga ihop en deg och rulla bullar av. Och det är just vad vi har gjort, bakat bullar som just tagits ur ugnen och provsmakats och som vi blev väldigt nöjda med. Bullarna bakades efter ett recept som vi hittat i en tidning men som vanligt ändrade vi lite i ingredienserna och så här blev slutresultatet.


Frukostbullar
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst (vi använde jäsblandning från Dr. Oetker)
3 krm salt
2 msk sirap
2 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special
½ dl krossade linfrön
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
Smält smöret, slå ner i mjölken och låt svalna. 
Blanda jäsblandningen med vetemjölet och rör ner övriga ingredienser. 
Jobba degen tills den släpper kanterna, ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
Ta ur degen ur skålen och arbeta samman på mjölat underlag tills den lätt släpper. 
Dela i 14 bitar och rulla till bullar som får jäsa 15 minuter under bakduk. 
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, ta gärna och kolla med en digital termometer om bullarna är klara, de ska hålla mellan 96 och 98 grader. 
Ta ut och pensla med vatten och låt bullarna svalna under bakduk.

                                                 
Som vi skrev i förra inlägget så hade vi bröllopsdag i går och det firade vi med en massa god mat och champagne. Vi stod dock inte för någon matlagning själv utan gjorde det väldigt enkelt för oss och gick till en delikatessaffär i stan och plockade samman en påse blandat. En bit skaldjurspaté, varmrökt citronkryddad lax och västerbottenostfritata med kallrökt lax. Sen styrde vi stegen till ostaffären där vi blev rekommenderade 2 olika ostar, en Gruyere och en vitmögelost. Som om inte allt det var tillräckligt hade vi dessutom Fisk och skaldjurssoppa från Kelda, färsk grön sparris som vi kokte och åt med Hollandeisesås, färska svenska jordgubbar och kex. Naturligtvis var vi ju tvungna att även sätta i oss lite efterrätt, Ben & Jerryglass satt som en krocketklubba på smalbenet så det är väl inte så konstigt att vi båda somnade i soffan framför tvn... ett tecken på att vi börjar bli till åren komna? 

Skumpan vi drack kan vi verkligen rekommendera, det passade perfekt till både maten och osten. Alexandre  Bonnet Perle Rosé, nr. 7471, 249 kronor på systembolaget. 

Nu önskar vi er en skön helg och hoppas att vi alla får njuta av lite sol och fint väder i helgen. Själv tar vi en tur till Malmö i morgon (om vädret tillåter) för lite shopping och restaurangbesök. Vad bjuder er helg på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Grattis i efterskott på bröllopsdagen. /Syrran o Affe

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott. Det lät ju jättegott . Livsnjutare där ;o)
    Kram Anne & Björke

    SvaraRadera
  3. Bra recept på bröd kan man aldrig få för många av! De här frukostbullarna ska jag baka. Tack för tipset! :-)

    SvaraRadera
  4. Fam. Björke och Syrran; Tack!

    Helena; Kan inte mer än hålla med. Varsågod!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!