tisdag 4 maj 2010

Blomkålsstuvning

Vi fortsätter i gårdagens spår och åt husmanskost till middag även idag. Blomkålsstuvning med kassler, morötter och senap hade Håkan som önskemål och så blev det. Blomkålen delar vi i mindre bitar och ångkoker istället för att koka den, vi tycker den håller sej fastare så vi slipper sönderkokt blomkål i stuvningen. Vi har investerat i en insats, som passar de flesta grytor, på IKEA och den använder vi ganska flitigt. I ångbadet hamnade även några morotsskivor som vi också käkade. 
Stuvningen gör vi precis som när vi gör makaronstuvning och oftast så höftar vi lite i receptet, så dessa måtten är på ett ungefär:

Blomkålsstuvning
1 dl mjöl
3/4 dl smör
mjölk
Smält smör med mjölet under omrörning tills det liknar en smet. Späd med mjölk, vispa hela tiden så det inte klumpar sej, till det får den konsistensen som du tycker stuvning ska ha. Blanda försiktigt ner blomkålen. 

Kanske ingen proffsbild, men ändå...

Nu väntar tvätten på att bli upphämtad och sedan blir det en snabbvisit i soffan, har fått lite nya tidningar som vi ska bläddra lite i, kanske lite nya recept att klippa ut...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Vi äter sällan falukorv, men till just stekt falukorv älskar jag blomkålstuvning. Tyvärr jag bara jag det i familjen.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar blomkålsstuvning och gör det ofta till mig. Min sambo är mindre förtjust i det för han tycker det luktar fis haha. Galna karl :-)

  SvaraRadera
 3. Karin; Håkan sa exakt det samma när han steg in genom dörren igår kväll... fast han gillar blomkål ändå.

  Remsan; vi brukar också ha falukorv till, men det fanns ingen att uppbringa i frysen. Fast det gick bra med kassler också.

  SvaraRadera
 4. Mmm BLomkålsstuvning.
  Fast sånt skulle jag ALDRIg kunna laga hemma, min man är alldeles för kräsen och sen ska det ju vara arabiskt också... haha.
  Men när jag är hos mamma min så brukar jag laga mat till oss och då blir det ALLTID vanlig svensk husmanskost :D.
  Vad kul att du tänker prova Cheesecaken, kommentera gärna och berätta hur den blev ! :d
  / Malin.-

  matmalin.blogg.se

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!