söndag 2 maj 2010

Kycklingwraps med bönröra

Dagen i dag har bjudit på sovmorgon följt av en sen frukost med köpebullar, kaffe och ett underbart gott vitt te. "Lust och fägring" från Johan & Nyström med smak av citron, jordgubb, champagne och grädde, kan absolut rekommenderas om ni gillar vitt te. Därefter tog vi en promenad hem till Ankis föräldrar där vi bjöds på kladdkaka med jordgubbar och vispgrädde under tiden som vi såg handbollsmatchen mellan YIF och Drott på tv... (kommentar överflödig...)

Vi lovade ju er att ni skulle få en rapport om gårkvällens middag som vi njöt av hos familjen Persson, så det ska ni ju så klart få. Vi bjöds först på lite snacks och en dryckesbricka med olika sorters öl och cider, bara att välja fritt. Till förrätt blev det en ugnsbakad chevreost med vitlök och honung, vitt vin i glasen, jättegott. Varmrätten blev en kreolsk gryta på kalkonfilé, en höjdare som faktiskt värdinnans mamma har vunnit en mattävling med en gång i tiden! Till grytan drack vi ett spanskt rött vin, Candidato nr 22335, som finns på Bag in box för det facila priset av 159 kronor, bra pris på ett lättdrucket vin.

Så till TexMexmaten, vi provade ett nytt recept på kycklingwraps i fredags som blev hur gott som helst. Lite annorlunda än den vanliga tacosmiddagen det gärna serveras som fredagsmiddag runt om i vårt land. Som vanligt ändrade vi lite i receptet så det skulle passa oss bättre och såhär blev det då:

Kycklingwraps TexMex
½ kg kycklingfilé i strimlor
½ pkt tärnat bacon
3-4 bitar inlagda jalapenos, hackade
2 msk barbequesås
5 tomater, tärnade
salt och peppar
1 tsk oregano
tortillabröd
Stek bacon och spara fettet till bönröran som ska serveras till. Stek kycklingstrimlorna i olja till de är klara, salta och peppra. Tillsätt bacon och jalapeno och låt det steka med ett par minuter. Rör ner barbequesås och tomater och låt allt bli varmt. Krydda med oregano och ev. mer salt och peppar. Servera med bönröra:

Bönröra till taco
2 msk baconfett
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk kokta kidneybönor (spara spadet)
1 tsk socker
salt och peppar
Fräs lök och vitlök mjuk i baconfettet utan att det tar färg. Tillsätt bönorna och låt fräsa med en stund. Mosa bönorna grovt, det gör inget om några bönor är hela. Späd med spadet från bönorna under omrörning tills det är lite tunnare än gröt, tänk på att röran tjocknar när den får stå ett tag.
Lägg kycklingröran på tortillabrödet och toppa med bönröran, strimlad sallad och lök, rulla samman till wraps och hugg i!

Tyvärr blir det inget foto från fredagsmiddagen, hungern var starkare än viljan att fotografera... Däremot blir det en bild på ett smarrigt tips på en god smaksättning på vatten, granatäpplekärnor. Slå helt enkelt kärnorna ur skalet, med en träslev, ner i en skål och servera till vattnet.
Inte bara gott utan vackert också!

Nu är det dags för lite matlagning och det blir absolut inte kyckling idag, känns som vi ätit fågel tillräckligt för ett tag framöver nu... Vi ska fräsa upp ryggbiff som vi ska servera med ugnssteka rotfrukt och potatis. Vad blir det på ert matbord idag?

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Gott med texmex. Vattnet ser riktigt fräscht ut. Smart

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!