fredag 18 juni 2010

Kallrökt lax med västerbottensost

...blev det idag i Mårtenssons kök. Vi har haft hela eftermiddagen lediga tillsammans, Håkan har varit ledig hela dagen och Anki kunde gå redan vid 12 från förskolan, så vi tog en tur ner till fiskbilen på torget för lite shopping. Därefter steg vi ner i Ostkällaren där vi införskaffade ostar och några stenugnsbakade bullar och slutligen hamnade vi på systembolaget där dryck valdes ut. Riktigt härligt med en sån orgie i mat- och dryckshopping, känns riktigt lyxigt tycker vi.


Vi började med de varma vattendjuren; tigerräkor som vi stekte hastigt i rapsolja med smak av vitlök och citron och åt med avocado och lime, pilgrilmsmusslor a'la Karin som vi blivit smått förälskade i, och slutligen havskräftor med lime/vitlökssmör.


Havskräftor med lime/vitlökssmör  3 st (6 halvor)
Halvera kräftorna, enklast att sätta knivspetsen precis bakom ögonen och sedan trycka knivens blad rakt ner mot stjärten.
3 msk smör
½ lime, rivet skal och pressad saft
1 vitlöksklyfta
Rör samman limeskal, saft, smör och riven vitlök.
Lägg kräftorna i en ugnsfast form och klicka på smöret.
Gratinera i ugnen på 250 grader ca 5 minuter.

När vi njutit av de varma skaldjuren högg vi in på de kalla rätterna; kallrökt lax med västerbottenoströra, ost (getbrie och kittost) och kex, rökt tonfisk, oliver, avokado och sallad.


Kallrökt lax med västerbottenoströra
200 kallrökt lax i tunna skivor
1 dl grovt riven västerbottenost
1 msk finriven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 nypa cayennepeppar
Blanda samman allt till oströran och låt det stå några timmar i kylen.
Bred röran på laxskivorna och rulla ihop.

Till detta drack vi en Cava, spanjorernas skumpa, som vi inte provat förr. Marques de Monstrol, nr 7710 som inhandlades för 75 kronor på systembolaget. Ett torrt fruktigt bubbel, gott men vi har druckit godare.
Nu väntar efterrätten, för det måste man ju ha efter en måltid som denna, för att avrunda hela upplevelsen.

Dessa goda röda väntar på oss, till dom blir det glass, grädde och balsamicocreme. Har ni provat balsamvinäger till jordgubbar? Om inte så kan vi verkligen rekommendera det, något av en smaksensation! 

Skön helg på er och Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Jag hade GÄRNA kommit på middag :-)

    SvaraRadera
  2. Gud, så mycket gott!! Skaldjur är ju såå gott!! Äter jag alldeles för sällan!

    Något som är fantastiskt gott är att blanda balsamvinäger med florsocker och sendan marinera jordgubbar i detta. Servera med glass till. Sött och syrligt på samma gång!

    SvaraRadera
  3. Mmmm så gott det lät! Saknar goda svenska havskräftor och räkor här men å andra sidan finns här jättefina pilgrimsmusslor som ju är så gott! Testa dem gärna inlindade i prosciutto på grillen med lite annanas eller mangosalsa mmmm!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!