tisdag 31 augusti 2010

Ärthummus

blev det till kvällsmat i Mårtenssons kök denna tisdagskväll. Tisdag betyder ju att Håkan kommer hem sent från jobbet och då känner vi inte för att käka middag så sent på kvällen. Ibland är det lite idétorka på kvällsmaten men inte idag, vi handlade hem färska majskolvar och färska rödbetor häromdagen och de har vi just smarrat på.


Att koka majskolvar och rödbetor är ingen större vetenskap, det enda som krävs är vatten, gryta och en spis. Så det tycker vi inte att vi behöver berätta för er hur man gör. Däremot så vill vi bjuda er på ett recept på en kanongod ärtröra som vi gjorde i lördags till spareribbsen. Den påminner lite om hummus i smaken och om guacamole till utseendet:


Ärtröra
250 g gröna ärtor
2 msk turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ msk pressad citron
½ tsk rivet citronskal
salt och vitpeppar
Kok upp ärtorna och spola dom i kallt vatten.
Låt dom rinna av och kör i en mixer med de övriga ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.

Till rödbeterna och majskolvarna hade vi rört smör och flingsalt men man kan säkert servera något annat till. Kanske någon av er har något bra förslag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. vad gott med ärtröra! jag åt något liknande på en restaurang för några dagar sedan och den var himmelsk, kan jag lova!

  SvaraRadera
 2. Tack för det receptet på ärtröra. Jag tycker det är oförskämt gott att ha ärtröra på mina smörgåsar istället för margarin.

  SvaraRadera
 3. Rödbetor och majs har jag också köpt. Ska ha smulad getost till mina rödbetor. Bara så enkelt, men ändå så gott.

  Köpte fler kronärtskockor. Ärtröra skule man kanske ta och prova på. Låter gott! :)

  SvaraRadera
 4. Citronolja är gott till färska grönsaker.

  Nästa gång ni är i Malmö, så gå in på Oil & Vinegar på Baltzarsgatan. Där köper man olja och vinäger i lösvikt.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig ärtröra!! Snygg och låter gott!!

  SvaraRadera
 6. Härlig ärtröra!
  Jag tycker ju att det är så himla gott med just smör till så varför krångla till det? ;)

  Smörgåstårta är inte alls min grej, men en med italienska smaker har jag gjort en gång och den var riktigt god.

  /Åsa

  SvaraRadera
 7. Härlig ärtröra!
  Jag tycker ju att det är så himla gott med just smör till så varför krångla till det? ;)

  Smörgåstårta är inte alls min grej, men en med italienska smaker har jag gjort en gång och den var riktigt god.

  /Åsa

  SvaraRadera
 8. den där ärtsoppan, tänkte jag skriva men ärtröran menar jag ju! den där ärtröran låter himla god, jag har lite svårt för ärtor egentligen men sådär skulle det nog kunna funka :)

  ja, det var ju lika knepigt väder idag igen, jag drog på mig tjockaste tröjan och höstjackan och halsduk och några timmar senare var jag nära att svettas ihjäl. men men, det är ju skönt att det fortfarande är varmt om dagarna iaf!

  SvaraRadera
 9. Älskar rödbetor och majs, något bland det bästa som finns! Gillar även getost till rödbetorna och testade med ett currysmör till majskolvar som var riktigt gott.Ärtröran har jag aldrig testat så det måste bli ett att göra projekt. Ha det bra!!
  Gun

  SvaraRadera
 10. hej, familjen mårtensson!

  jag har äntligen lyckats byta webbadress så numera är det www.matrepubliken.se som gäller!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!