söndag 19 september 2010

Lax och räkbakelse

En finfin gåbortpresent; spagettipumpa, lök, paprika, chili och rosmarin från egen odling. Tacksamt för oss som inte har möjlighet att själv odla godsaker som dessa!

I går var det middagsbjudning i vårt kök, eller rättare sagt, i vårt matrum. Det mesta av måltiden hade vi förberett på fredagen, både efterrätten och så gott som hela förrätten. Vi försöker nästan alltid att förbereda så mycket som möjligt när vi ska ha middagsbjudning, vi umgås hellre med våra gäster än att stå i köket.

Efter drinken blev det en lax och räkbakelse, en glad överraskning, som kan förberedas dagen innan:

Lax och räkbakelse 4 stycken
12 skivor "rostebröd"
Fyllning
150 g kallrökt lax
1½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
citronzest från ½ citron
lite pressad citron
½ dl hackad dill
peppar
Dekoration
4 hg skalade räkor
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
4 skivor citron
4 dillvippor
Finstrimla laxen, blanda samman med övriga ingredienser och smaka av.
Skär ut rundlar ur brödskivorna med ett glas.
Lägg fyllning på 8 av skivorna och lägg samman skivorna 3 och 3, ingen fyllning överst.
Blanda samman majonnäs och crème fraiche och bred ut runt kanterna och ovanpå.
Hit kan bakelsen förberedas dagen innan.
Innan servering läggs en stor hög räkor ovanpå bakelsen, en citronskiva läggs på och en dillvippa sticks i vid sidan.

Efter denna uppskattade förrätt högg vi i på varmrätten Thaikyckling, en kycklingrätt som vi skrivit om tidigare här i Mårtenssons kök, som vi fick massor av beröm för. Alltid lika roligt när maten man lagat blir omtyckt och gästerna tar en portion till!
Efter maten blev det en liten rökpaus, både Håkan och Ingemar gillar en god cigarr så de försvann ut på balkongen i mörkret och blåsten för att puffa lite.


Efterrätten var en förstagångstillagning för oss men det är absolut inte sista gången vi gör denna vansinnigt goda Crème Brulée! Ohoj, så smarrig den var... och även den gick bra att förbereda dagen innan. Vi hittade receptet här hos Gittos mat och precis innan serveringen så brände vi av utan med vår gasbrännare, även det en premiär. Nästa gång vi gör denna efterrätten kommer vi dock att även förbereda bränningen av sockret eftersom det visade sej ta längre tid än vi trott.

I dag tar vi det lugnt, det får bli en härlig höstpromenad i solen som visar sej då och då. Röstningen är avklarad sedan innan så vår samhälleliga plikt är gjord för denna gången. Hur ser er söndag ut?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. åh, det låter som att ni har haft en alldeles, alldeles underbar helg! maten ser helt fantastisk ut måste jag säga - och crème brûlée som avslut, det kan ju inte bli bättre :)

    jag brukar marinera bresaolan i en halvtimme-timme beroende på lång tid jag har på mig, men en timme borde räcka gott och väl!

    SvaraRadera
  2. åh, det låter som att ni har haft en alldeles, alldeles underbar helg! maten ser helt fantastisk ut måste jag säga - och crème brûlée som avslut, det kan ju inte bli bättre :)

    jag brukar marinera bresaolan i en halvtimme-timme beroende på lång tid jag har på mig, men en timme borde räcka gott och väl!

    SvaraRadera
  3. Mmmm ser jättegott ut. Måste också skaffa mig en gasolbrännare för det är ju så gott med Creme Brulée.

    SvaraRadera
  4. vilken fin middagsbjudning ni har haft då :) jag är hopplös på crème brulée, så jag har gett upp det för min del... men om någon annan bjuder så tackar jag ju inte nej ;)

    det blidde en passionsmoussetårta av passionsfrukten, riktigt riktigt gott!

    SvaraRadera
  5. Middagen låter väldigt god!
    Creme brulée går alltid hem hos mig :)

    SvaraRadera
  6. Jag har faktiskt aldrig gjort crème brulée, har nog skrämts lite av sockerbränningen. Jag ska nog se till att samla mod snart för det är ju vansinnigt gott. :-)

    Tack för er kommentar by the way.

    SvaraRadera
  7. Låter som en supersmaskig middag!!

    SvaraRadera
  8. Nu blev jag hungrig, vad gott det såg ut!!!
    Visst är det mysigt med trerätters!

    SvaraRadera
  9. Åh...vilken roligt ;=)
    Din Lax och räkbakelse ser riktigt fint och super gott ut!!

    SvaraRadera
  10. Jag har aldrig gjort Creme Brulee, men jag skulle gärna vilja. Kan man överhuvudtaget göra den utan brännare?

    /Åsa

    SvaraRadera
  11. Å det riktigt vattnas i munnen, och lax&räkbakelsen är ju bara SÅ snygg!!! Trevlig helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!