onsdag 1 december 2010

Kålpudding med sydländsk touch

Vi fick ett recept av Ankis föräldrar på en kålpudding som de lagat till flera gånger och är väldigt förtjusta i. De tyckte absolut att vi skulle prova den så det gjorde vi i kväll och det är vi glada för, den var riktigt god.  Anki hade riktigt svårt för kålpudding och kåldolmar ett tag, stod inte ens ut med lukten av det, efter att en gång ha käkat kåldolmar och sedan blivit dålig... Men allt eftersom tiden har gått så har den aversionen minskat och nu går det fint att både känna doften och smaken av denna smarriga rätt.
Nu tycker vi att ni ska prova den:

Kålpudding med annorlunda kryddning
Ett litet vitkålshuvud
1½ msk grönsaksfond
1 liter vatten
1 msk äkta soja
ett par kryddnejlikor
1 msk kummin
Blanda samman vatten, soja och fond i en vid gryta. Lägg i kryddorna, gärna samlade i t.ex en tekula så de är lätta att plocka bort sedan. Strimla kålen och förväll den under 10 minuter i grytan, under lock. Slå av spadet men spara det.

750 g blandfärs eller lammfärs
1 gul lök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk oregano eller mejram
4 msk tomatpuré
2 dl av buljongen eller torrt vitt vin, eller en blandning
6 skivor bacon eller rimmat sidfläsk
Hacka lök och blanda med kött, kryddor och puré. Späd med vätskan så det blir en ganska lös och smidig färsblandning. Smörj en ugnsfast gratängform och lägg hälften av kålen i botten, täck med färsen och lägg sedan på resten av kålen. Ställ i ugn på 225 grader i 30 minuter. Ta ut formen, lägg på baconskivorna och låt den stå ytterliggare 20 minuter i ugnen. 

Så vidare till vår parad där även dagens tomte är ett bidrag från Anki. Det är nämligen Ankis mor som har gjort denna söta nisse som kikar upp ur paketet! Den är gjord i keramik, något som hon sysslat med väldigt länge, men som hon tyvärr inte längre orkar med. Men tack och lov så har vi flera alster som hon gjort, en hel del på beställning efter våra egna idéer. Roligt att ha vackra saker som man inte hittar någon annanstans. 

Titt-ut!

Nu är det snart tid att bänka sej i soffan och se hur det går för våra bönder i TV4, det kan vi ju inte missa...

Smaklig spis! / Anki och Håkan                              
xx

9 kommentarer:

  1. Oj vad ni har hunnit med mycket på sista tiden. Men vad kul att ni har snö i alla fall. Det blir lite mer julstämning. Kan berätta att i Skellefteå i Västerbotten har vi mer snö än vanligt och betydligt kallare också.

    SvaraRadera
  2. Kålpudding äter man inte för ofta...

    Pratade med skåne idag o hörde att ni har väldigt mycket snö i ert hörn. Hoppas det får ligga kvar några veckor till. Eller iaf 24 dagar,,,:)

    SvaraRadera
  3. TACK för alla tips och köpenhamn! trots att jag varit där x antal gånger förut är det verkligen kul att höra vart andra brukar gå! får hoppas att tågen går som de ska så att vi kommer över sundet :) och om ni ser oss får ni hojta till!

    SvaraRadera
  4. Vilken söt tomte! Sådana prydnader är extra roliga att ta fram.
    Kålpuddingen låter spännande. Har faktiskt ett vitkålshuvud liggande.

    SvaraRadera
  5. Husmanskost är alltid gott! :-)

    Hoppas Ni får en jättetrevlig Torsdag.

    / Jenny

    SvaraRadera
  6. Tusen Tack för er gulliga kommentar på min blogg, jag blev verkligen jätteglad! Jag älskar att exprementera och förundras över att knappt någon haft rödbeta i glass förut - det blir både gott och förbaskat snyggt!

    Era vita pepparkakor var ju hur häftiga som helst, det har jag aldrig prövat!

    Och kålpudding, jag ÄLSKAR kålpudding men har aldrig gjort det förut, får kanske testa ert recept!

    Vad är det i kryddningen som är annorlunda?

    mvh angela

    SvaraRadera
  7. Kålpudding, ja vad säger man? måste nog erkänna att jag tänker som anki gjort. Ha dock inte ätit det sen jag va liten men minns det inte som någon höjdare direkt.
    Gubben han åt det dock hos mina föräldrar för ett tag sedan så han tyckte vi skulle börja laga det vi också..
    Smaklökarna har ju ändrats sen man va yngre så det kanske är dags för ett försök, vi få se om jag törs..
    Vilken kul idé att visa upp tomtarna?
    Jag är ju himla svag för dom små varelserna jag också så det finns en och annan hemma..
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Det ser jättegott ut! Jag gillar verkligen kålpudding och kåldolmar men resten av familjen....NEJ tack! Så det blir inte att jag gör det till mig själv men jag brukar göra en soppa på temat som är väldigt god, ska se om det inte kan bli en sådan på bloggen nästa vecka.

    SvaraRadera
  9. Erika; Så bra du tycker det, Kul och kul... det ställer till den massa problem mest, tycker vi. Men visst, mer julstämning blir det ju.

    Sofie; Nej, man gör ju inte det. Vi kan ju hoppas på en vit jul.

    Charlotta; Varsågod! Visst är det kul med nya tips. Men vi stannar nog hemma, vi vill inte riskera att inte komma hem igen på kvällen...

    Remsan; Tack! Visst är dom. DÅ kan du ju prova kålpuddingen.

    Matbloggen; Ja, visst är det.

    Angela; Varsågod, och tack själv. Förmodligen är det oregano och tomatpuré plus att man kan ha lamm.

    Växelhäxan; Så klart ni ska göra ett försök! Så roligt att di gillar vår tomteparad, får vi kanske se några tomtar hos dej då?

    Kaksmulan; Då ska vi hålla utkik efter ditt recept.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!