söndag 19 december 2010

Hemgjorda gräddbullar

I dag har det varit en underbar vinterdag i Ystad, solen har visat sej på den klarblå himlen mesta delen av dagen och luften har varit klar och iskall. Vi tog en långsittarfrukost till tonerna av melodikrysset med jultema, Anki provade ett nytt julte med det passande namnet "Röda Mulen" från Johan & Nyström. Det är ett rött te med smak av kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, vanilj och grädde, kryddigt och gott.


Efter frukosten tog vi en promenad hem till Ankis föräldrar och hälsade på en stund, såg Sverige vinna något slags skidskytte på tvn, hurra! På hemvägen tog vi en avstickare till stans senaste tillskott bland matbutiker, LIDL öppnade nämligen en butik här i måndags och vi var tvungna att stilla vår nyfikenhet. Kanske ingen affär vi kommer att besöka regelbundet, dels ligger den lite för långt från vår adress och dels har de ett ganska begränsat utbud, men vi fick i alla fall en hel del med oss hem idag. Bland annat köpte vi dagens middag, som för ovanlighetens skull blev färdigmat, närmare bestämt 2 olika sorters panpizza som vi just satt i oss. Vi pimpade dom lite innan de åkte in i ugnen, lite extra ananas, salami och ost på gjorde susen och dom visade sej faktiskt vara goda.

I kväll har vi varit flitiga i köket, vi har hunnit med att börja på 3 sorters sillinläggningar som ska ätas på julafton, Brantevikssill, senapssill och citronsill. Det blir ytterligare tre sorter som ska göras senare i veckan, vilka det blir får ni veta då. Vi har dessutom hunnit med att göra vårt första julgodis som också står i kylen och gonar till sej, gräddbullar med chokladkokos har majoren vispat till oss. Kanske gör vi något mer godis senare, vi får se hur det blir.


Hemgjorda gräddbullar
1 äggvita
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1½ dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver
1½ dl hett vatten
3-4 dl kokos
1-2 msk kakao
Lös upp gelatinet i det heta vattnet.
Blanda samman äggvita, florsocker, strösocker och kallt vatten i en skål.
Vispa ner gelatinet och fortsätt vispa blandningen 30 minuter med elvisp.
Blanda samman kokos och kakao och strö ut hälften i botten på en form som är ca 20*30 cm.
Häll ut smeten i formen och strö på resten av kokosen.
Plasta med plastfolie och ställ in formen i kylen ett par timmar till smeten har stelnat.
Skär upp lagom stora bitar och doppa ändarna i kokos blandat med kakao, eller bara kakao.
NJUT!!!!

gräddbullar

Tomtarna fortsätter sin parad i vårt kök och idag kommer det en tomte i en släde, fylld med paket, som dras av tomtens renar. Sorgligt nog så verkar denna tomten ha råkat i bråk, kanske var det Rudolf som knockade honom och därför fick Rudolf stanna i stallet denna gången, vem vet... Hur som helst så är detta också en tomte från Ankis tid på barnsben:


Till sist vill vi bara tacka er alla för era fina kommentarer på gårdagens inlägg. Hoppas ni får en fin vecka!

Kram och Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Gott med julte. Hoppas min mamma har något gott. Själv dricker jag inte jättemycket te hemma, men mamma är en riktig tedrickare.

    Gräddbullar låter ju avancerat!! Och gott!:)

    SvaraRadera
  2. Gräddbullar låter mums! :)

    Kul med alla tomtarna...hur många har ni egentligen? :)

    SvaraRadera
  3. Gräddbullar är så gott, var längesedan jag gjorde det sist.

    Har Lidl nära oss, är där ibland, de har lite kul varor som inte finns i andra affärer och veckans erbjudande kan vara kul ibland när de är bak och matlagninsaker till bra priser :-), men det är ingen butik vi går och storhandlar i

    SvaraRadera
  4. Tråkigt att höra om Ankis mamma. Det är ju trevligt dock att hon ibland bidrar med den goda maten.
    Ert julbord skulle jag knöla in mig vid förstår jag, jag som är silltokig.
    Lidl sticker Berra in på ibland, inte så mycket för att handla mat utan annat. Senast blev det överdrag till matsalsstolarna...

    SvaraRadera
  5. Det där teet låter riktigt kryddigt och gott!

    SvaraRadera
  6. men vänta lite nu här, jag blandar alltid ihop det här (i göteborg ska man alltid vara så krånglig och kalla gräddbullar för något annat som jag just nu har glömt). men alltså, är det sådana här superdupermegasmaskiga fluffiga saker som man kan köpa av kids som ska påklassresa? typ? jag ÄLSKAR sådana!!

    SvaraRadera
  7. Gräddbullar låter smaskigt! :-)

    Här ska vi göra ischoklad idag -
    och dagarna går så fort nu.
    tänk att det redan är julafton på fredag! :)

    SvaraRadera
  8. Har faktiskt aldrig testat på mig att göra gräddbullar själv hemma, men får testa det för första gången efter ert recept :-).

    SvaraRadera
  9. Så tråkigt att höra om Ankis mamma.

    teet låter jättegott och helt i min smak.

    SvaraRadera
  10. Sofie; Bullarna är faktiskt inte så avancerade att göra, du får prova!

    Tina; Mums, mums. Ja du, vi har faktiskt inte räknat våra tomtar, så vi vet inte. Kanske vi tar en summering när det är dags att packa ner dom.

    Cupcakesfluffan; Ja, dom har verkligen en massa olika saker.

    Remsan; Ja, då hade du passat bra in vid vårt julbord, om du är silltokig! Du är välkommen.

    SvaraRadera
  11. Helena; Ja det är helt underbart gott.

    Charlotta; Okej, vi väntar:) Ja, precis sådana är det, fluffiga och smaskiga. Fast de är utan kexet i botten (eller ett rån är det kanske). Vi får kanske ta och sälja några så vi kan samla pengar till vår påskresa...

    Matbloggen; Usch ja, tiden går alldeles för fort, vi hinner inte riktigt med.

    Foodelicious; Ja, gör det. De blir smaskens.

    MåGott; Tack! Teet värmer gott nu när det är så kallt ute.

    SvaraRadera
  12. Å det var inte igår jag gjorde dessa, antar att det betyder att det är dags igen. Måste ju också fråga var det superläckra fatet kommer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja här blir det nog gräddbullar denna julen också, en storfavorit. Fatet har vi köpt på loppis, det är från serien Röd rubin tillverkat av Gefleporslin en gång i tiden.

      Radera
    2. Då får jag börja springa på loppis! och kanske åka och kika på porslinsmuseet i Godegård om det finns några fina utställningsexemplar där. Ett projekt för nästa sommar helt klart !
      Tack för en trevlig och inspirerande blogg!!!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!