måndag 14 mars 2011

Vissa bygger broar...

... andra bygger barriärer och i vårt kök är det Anki som står för dom barriärerna. Om ni kikar noga på bilden så förstår ni vad vi menar:)

Det blev ingen liten promenad igår, det blev snarare en lång sådan med en kaffepaus hemma hos Hasse. Som tur var så hade han varit förutseende och tänkt på att köpa hem kakor så han kunde bjuda om han fick några kaffegäster under dagen. Att vi också hade köpt med oss några kakor gjorde ju inte den kaffepausen sämre, godsaker kan man ju bara inte låta gå till spillo...
Väl hemma igen så var det dags att kocka till söndagsmiddagen, det blev en kvickt ihopaslängd gryta med lövbiff och ansjovis i. Ansjovis och lövbiff (!) tänker ni kanske nu, men vi lovar er att smakerna i grytan lever i ett mycket harmoniskt äktenskap:


Lövbiffsgryta med ansjovis 2 port
3 hg lövbiff
2 röda lökar
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
5 ansjovisfiléer
2 msk spad från ansjovisen
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 krm timjan
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt, peppar och rödvinsvinäger
Strimla köttet, skala och skär löken i tunna klyftor. Koka upp vatten, fond, ansjovis, spad, lagerblad, kryddpeppar och timjan i en låg vid gryta. Rör ut mjöl i grädden, rör ner det i grytan och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.
Bryn köttet i smör i en egen stekpanna, ta upp och stek därefter löken mjuk i smör. Lägg ner köttet tillsammans med löken i såsen och låt det puttra så smått ca 5 minuter.
Servera med potatis och en god gelé som kan balansera upp sältan i såsen.

Betyget i kanten på urklippet var "MYCKET GOTT", vart receptet har klippts framgår inte, och vi är böjda att hålla med betygssättarna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

 1. Härligt med långpromenader! En sådan blev det här också igår! Lövbiffsgryta med anjovis är säkert super! Mmm... funderar om jag ska ändra till det... Har lövbiffsrätt på ingång till veckan. Hade tänkt att göra den med kapris.

  SvaraRadera
 2. Frostrosor; Och så känner man ju sej så nyttig efteråt! Tycker vi absolut att du ska göra, ändra alltså:)

  SvaraRadera
 3. vilken tjusig barriär anki fick till för att rädda morötterna från såsen :) ansjovis och lövbiff låter lite knepigt, men så är jag ju andra sidan inte särskilt förtjust i ansjovis överhuvudtaget.

  haha, en antisugarpastemakefakecupcakebake-blogg kanske vore något, men jag vet inte om jag har så mycket mer att säga på den fronten än att jag är lite less på sugarpaste ;)

  ingen skymt av eric ännu, och då har jag till och med ställt fram små fat med kakor, mjölk och pokémonbilder på lite här och där för att locka fram honom...

  SvaraRadera
 4. Pernilla; men visst blev den fin, nästan så den är värd ett litet byggpris:)
  Konstigt att han inte har nappat på Pokémonbilderna, kanske du ska prova med ThomasTåget istället?

  SvaraRadera
 5. låter som en himla god gryta om man hoppar över ansjovisen :-)

  SvaraRadera
 6. Söndagar är ju underbara!! Man hinner ju så mycket. Långpromenad, långfika och långkok. Lite tveksam mot ansjovis men kan tänka mig att det är gott o inte alls smakar mycket ansjovis!

  SvaraRadera
 7. Är jag den enda här som inte fegar ur på anjovisen ;-) Låter jättegott. Det är som när de vid medelhavet smaksätter med sardeller, smakar ju inte fisk för det.
  Får säga till Anki att inte leka för mycket med maten, ha ha.

  SvaraRadera
 8. Ansjovis använder man ju i ofta i patéer, så kött och ansjovis lär funka hur bra som helst. Ska jag testa! :)

  SvaraRadera
 9. Ansjovis i? Låter spännande! Hmmm så det var morötterna som var bron, jag tyckte att potatisarna på bakre tallriken påminde om Ponte Vecchio, men det visa kanske att Anki har en annan möjligg karriärväg, brodesigner!!!!

  //Lena

  SvaraRadera
 10. nu är jag ju ingen fiskätare, men jag måste säga att jag blev förvånad när jag skickade ut mail om sju-hos-oss-funderingar kring mat och ALLA gjorde tummen ner till ansjovis. vi hade nämligen tänkt göra gubbröra till förrätt, men det gick alltså inte hem haha.

  SvaraRadera
 11. Cupcakesfluffan; Även om det är ansjovis i den så smakar den inte av firren, den ger bara sälta till grytan.

  Sofie; Helt rätt!

  Remsan; Nej, ingen fisksmak så långt tungan når:)

  Matarkivet; Visst gör man, prova på du!

  Lena; Kanske det kanske, fast de är snarare som en barriär för att skydda morötterna från såsen:)

  charlotta; Gubbröra som är så gott:)

  SvaraRadera
 12. Spännande smaker! Måste jag testa, tack för inspirationen. :-)

  SvaraRadera
 13. Jag kan tänka mig att ansjovisen gör det hela ännu godare :)

  SvaraRadera
 14. Helena; Du har så rätt så, underbart mjuk sälta.

  SvaraRadera
 15. Slurp! kan tänka mig att det blev en x-tra kick på maten ;)

  SvaraRadera
 16. Ann; Vassego!

  Tina; Helt rätt, det blev det.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!