lördag 7 maj 2011

Firarmiddag!

Tack så väldigt mycket för alla fina grattishälsningar vi fick igår på vår bröllopsdag, 
ni är för härliga! 

Så här dagen efter, kvällen före, är det bara fru M som är hemma, Håkan jobbar och står i hela dagen och missar tyvärr solen i dag. Jag vet i alla fall att det blev shortspremiär på cykelturen till jobbet för honom i morse, något som han väntat på länge på nu!

I går vi hade en härlig kväll med massa gott, både på tallrikarna och i glasen, rosorna på bordet doftade gott och sällskapet var alla tiders! Efter middagen blev vi lite nostalgiska så fram åkte först filmen från bröllopet och bröllopsresorna och sedan letade vi upp fotoalbumet från bröllopsresan och båda våra överraskningsfester. Vilka minnen, härligt att få återuppleva lite av det, samtidigt som det blir lite sentimentalt när man känner saknad efter de som inte längre finns med oss. Så det sändes flera tankar till dom också, denna träbröllopsdagskväll...

Som vi skrev i går så smaskade vi på färska räkor till skumpan under tiden som vi kockade till middagen. Champagnen vi njöt av var Veuve Clicquot, eller lättare sagt "Gula änkan", vår absoluta favoritbubbel och som var det som fick oss fast för denna underbara dryck, en gång för läääänge sedan. Nummer 7421 på systembolaget till priset av 389 riksdaler.  Det hör inte till vanligheterna att vi festar på detta, men är det 5-årsdag så är det!


Till middag blev det alltså sjötunga efter ett recept som vi hittat i en av våra favoritkokböcker, vad gäller fisk i alla fall, "Fisk och skaldjur" från Allt om Mat, dock ändrades receptet lite:

Sjötungafilé med hummervitvinssås  2 port
400 g sjötungafilé  (går säkert bra med t.ex spätta också)
lite salt
1½ l vatten
1 msk hummerfond
mald svartpeppar
1 msk pressad citronsaft
Blanda vatten, fond, svartpeppar och citronsaft i en låg vid gryta och koka upp. Salta fisken och rulla samman med sidan där skinnet suttit, inåt. Lägg fisken i grytan och sjud under lock 3-4 minuter. Stäng av värmen och låt dom stå ytterliggare någon minut till fisken känns fast. Ta upp fisken och håll den varm under aluminiumfolie.

Sås
silat spad från fiskkoket
2 dl vitt vin, vi hade i Black tower
4 msk matlagningsgrädde
maizenaredning
ev. mer salt och pressad citron
Sila från spadet från fiskkoket ner i en mindre gryta, slå i vin och matlagningsgrädde och låt det koka upp. Vispa ner redningen till såsen blivit så tjock som du vill ha den och vispa den därefter skummig under tiden den kokar någon minut. Smaka av med mer salt och citronsaft om det behövs.

Pesto
färsk basilika
skalad mandel
olivolja
lite pressad citron
salt och peppar
Kör basilikablad, mandel och olja i en mixer till en någorlunda slät massa. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Tillbehör
några citronskivor
löjrom
pesto (antingen hemlagad eller köpt på burk)
potatis
Skeda upp såsen på tallriken, lägg på fiskrullarna, lägg citronskivorna på fisken och klicka på löjrommen. Klicka peston på potatisen, lägg på lite goda grönsaker (vi hade mumsiga plommontomater och sockerärtor) och servera härligheten!

Otroligt gott, en middag både för gom och öga!
Nu väntar det vackra vädret på mej därute så jag önskar er alla en fortsatt härlig lördag!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

14 kommentarer:

  1. Åh, grattis i efterskott!! Vilket härligt firande. Denna gång kan jag förstå att ni inte kom med någon inbjudan till mig. Klart ni skulle fira själva, men nästa gång ni äter så här gott vill jag ha en inbjudan! Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Matarkivet; Ja tack, den blev riktigt lyckad!

    Remsan; Tackar! Vi lovar att inte glömma bort dej nästa gång det är dags:) Kram!

    SvaraRadera
  3. Grattis till trä-bröllopet!! Visst är det härligt att få fira kärleken på tu man hand lite extra! Nä, man behöver verkligen inte "va som alla andra" när det gäller bröllop. Man gifter ju sig för sin egen o sin parnets skull och det viktigaste är ju att man trivs och känner sig så bekväm som möjligt och att allt blir som man själv tänkt sig och vill ha! Vi hade ett vanligt kyrkobröllop med bara den närmsta släkten och de närmsta vännerna, inget stort "stå-hej" med 100 gäster precis... Därefter kyrkan hade vi bjudning i trädgården i ett hyrt partytält med "icke-bords-placering" och med USA-tema och mat därtill. Ett häfte hade vi knåpat ihop med lite om oss, frågesport och gamla fotografier och alla gäster presenterade väldigt humoristiskt och personligt! Vi hade dukat små cafébord inne i tältet och de va fria sittplatser vars man ville, vilket många kom till oss i eferhand och påpekade hur otroligt skönt och avslappnat det blev och rundgång mellan bordet blev de och alla "lärde känna" alla på ett mer avslappnat sätt! Superkul och lyckat när vi ser tillbaka och ska nog göra om den festen när den 10-åriga dan stundar! ;-) Om ni är nyfikna har vi en sida bara om bröllopet... http://www.devilleplace.se/brollopet.htm

    Nu, stort grattis igentill er fina underbara människor, ni verkar haft det riktigt härligt!! Soliga kvällshälsningar från Öland som just nu tänder upp en eld och kilar ut i skogen... KRAM!!

    SvaraRadera
  4. Stort Grattis i efterhand!!! Vacker middag, skumpa och härliga minnen med den man älskar :-) Kan knappt bli bättre

    Tror att min man hade önskat att göra det samma som ni gjorde när vi var mitt uppe i vår bröllopsplanering, han nämnde det några gånger men vi fick en helt underbar dag och vi firade ju ett-årig bröllopsdag i februari.

    SvaraRadera
  5. Kryddburken; Tackar!
    Låter som ett härligt bröllop och som helt och hållet speglar er, precis som det ska vara. Kan inget annat än att hålla med dej och det du skriver, man ska verkligen göra som man själv vill ha det och inte försöka infria andras tankar på "hur det ska vara".
    Kram!

    Louise; Tackar! Nej, det kan knappast bli bättre. Så skönt att det blev en fin dag för er också, så kul att höra om andras sätt att gå gången fram:)

    SvaraRadera
  6. Låter verkligen som ni haft en trevlig bröllopsdag

    SvaraRadera
  7. Cupcake; Ja, det blev det helt klart!

    SvaraRadera
  8. Ni verkar ha haft en bra kväll med god middag, dryck och härliga minnen! :)

    Kram

    SvaraRadera
  9. Grattis, grattis! Kul att Baileydrinken smakade gott. Ha det gott.

    SvaraRadera
  10. NÄÄÄ! kan inte fatta att jag missade er bröllopsdag! jag skyller på att jag är i paris, morr. hur som havet - GRATTIS på bröllopsdagen, kära ni!

    SvaraRadera
  11. Tina; Helt rätt!

    Erika; Tack, tack! Riktigt gott!

    charlotta! Jodå, hrmmm så går det när man ger sig iväg till Paris, då missar men en hel massa trevligheter här hemma! :) Du är helt klart förlåten, Paris är en absolut godkänd ursäkt... Tack!

    SvaraRadera
  12. Gud så gott det ser ut! Härligt att få lyxa till det ibland...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!