söndag 7 augusti 2011

GI-bullar.

En riktigt regnig söndag har vi vaknat till efter att ha somnat efter en väldigt regnig lördagskväll/natt. Jisses vilket åskväder det blev igår, det knallade till så att strömmen gick till och med - även om strömavbrottet bara varade några korta sekunder...

Vi tog en tur till småbåtshamnen igår kväll och käkade middag på Marinan, väldigt gott och rikliga portioner. Som vanligt var det fullsatt med människor, som tur var kom vi på att boka bord annars hade det blivit till att vända i dörren! Anki körde på en repris av lammfilén och Håkan valde lite lökringar till förrätt och en chiliglaserad kycklingfilé som varmrätt.
Till kycklingen serverades det basilikacrème som var riktigt god, den ska vi försöka oss på att återskapa i vårt kök. Vi har ju basilika så det räcker och blir över... Jodå, plantorna är fortfarande vid liv efter semestern, Hasse har också tumme med örterna tydligen, och har nu fått flytta över till en större gemensam kruka.

Så över till vår frukost denna morgon. Vi blev i eld och lågor när vi hittade ett recept på frukostbullar med ett lågt GI i Fredrik Paulúns bok "Paulúns GI-månad". Det känns lite svårt att avstå från en bullfrukost när det är söndag, och även om vi inte kör den striktaste GI-dieten så känns det inte heller helt rätt att sätta i sej frallebullar från bageriet. Nu behöver vi inte avstå från en god bullfrukost på helgen, vi bakar bara dessa;


GI-bullar enligt Paulún   10 stycken
25 g jäst
2½ dl mellanmjölk
1 3/4 dl havregryn
1/4 dl krossade linfrön
1/4 dl skalade sesamfrön
1/4 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk flytande honung
3½-4 dl siktat dinkelmjöl
½ dl grahamsmjöl
1/4 dl rapsolja
Lös jästen i fingervarm mjölk i en stor skål. Slå i havregryn, linfrö, sesamfrö och solrosfrö och rör samman. Lägg en ren handduk över och låt det stå på ett varmt ställe ca 15 minuter tills det kommer små bubblor i degen. Det går bra att ställa skålen i ett varmvattenbad i vasken, bara det inte blir för varmt.
Blanda sedan ner salt, honung och lite mjöl i taget i skålen. Oljan slår du i mot slutet, degen ska vara ganska lös men ändå släppa från händerna. Forma till 10 bullar, platta till dom och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa under duk i 30 minuter, grädda sedan i mitten av ugnen i 12 minuter.

Bullarna var väldigt mättande, blev saftiga och fick en väldigt fin konsistens, möjligtvis blev dom lite väl platta. Nästa gång vi bakar dom ska vi låta bullarna vara runda och se hur det blir då.

Nu har det klarnat upp lite på vår himmel, regnet har slutat falla så det blir en liten söndagspromenad för Mårtenssons. I kväll ska vi gå på bio med Freddy, vår tradition att gå och se Harry Potter tillsammans har kommit till sitt slut eftersom det är dags för sista och avslutande filmen i serien. Känns lite sorgligt men på samma gång spännande att få se hur äventyret ska sluta.
Någon av er som sett denna sista filmen? Spännande?

Ha nu en fortsatt skön söndag på er allihopa!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Vi såg den sista Harry Potter-filmen för några veckor sedan och både jag och Calle var rörande överens om att den var riktigt, riktigt bra! Ni har med andra ord massor att se fram emot :=)

    SvaraRadera
  2. Bullarna ser väldigt goda ut och jag gillar att ha olika frön i bröd! Trevlig biokväll! Har inte själv sett filmen.

    SvaraRadera
  3. Jag är en av de få i världen som inte sett en enda Potter-film. Förutom små snuttar när det gått på TV.

    GI eller inte. De där bullarna ser ju smarriga ut. Varit dåligt med bakat den senaste tiden. Får snart bli ändring på det!

    SvaraRadera
  4. De där bullarna verkar jättegoda. Det är perfekt för mig att ni börjat med GI-mat. Så får jag massa bra tips på god och nyttig mat nu när jag också ska dra ner lite på snabba kolhydrater :)

    SvaraRadera
  5. Jag ska också tänka lite mer GI nu när semesterkilona hänger över byxkanten så jag välkomnar också braiga GI-recept! Och lite bröd vill man ju gärna ha och dessa bullar ser riktigt goda ut!
    Jag har inte sett sista Harry Potterfilmen ännu men har tänkt göra det. Blir nog tyvärr på TV (fast den gör sig SÅ mkt bättre på bio) då båda ungarna redan sett den med sina kompisar.
    Ha en mysig biokväll!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Låter som goda bullar, de skall jag testa, ja och den sista Harry Potter filmen måste jag gå och se

    SvaraRadera
  7. Men bröd helt i min stil. Det receptet lånar jag gärna. Hoppas Harry Potter filmen var bra. Vi har kommit till film och bok nummer tre i serien...:-)

    SvaraRadera
  8. Ser ut att vara riktigt goda bullar!

    SvaraRadera
  9. Charlotta; Håller med, så bra den var!

    Hovkonditorn; Här är det gott om frön, mättande och gott!

    Sofie; Ja, du måste tillhöra en unik skara:) Hur kan du ha lyckats undvika den? Ja, men det har varit lite för varmt för att baka, men det verkar snart som det blir ändring på det.

    Ansibecki; Så bra att vi kan tipsa varandra!

    Malin; Ja, det kan kännas lite svårt med att avstå bröd helt och hållet, som tur är så finns det vettiga alternativ i brödhyllan:) Visst är det en biofilm, men den funkar säkert hur bra som helst på TV:n. Tack, kram:)

    Cupcake; Hoppas du gillar dom. Gå, fortast möjligt!

    Gul; Låna på du, vassego! Mycket bra, de blir bara bättre och bättre.

    Sanna; Mycket goda!

    SvaraRadera
  10. klart att man ska ha bullfrukost på söndagen :) sån tur då att det finns GI-frukostbullar. själv försökte jag hitta någonting frukostliknande åt min svärmor som äter LCHF i morse, men det var väldigt ont om sånt här hemma så det fick bli kokta ägg till slut...

    jag har läst alla harry potter-böckerna (fast jag inte ens tycker att de är särskilt bra, utan mer för att man ska) så jag vet hur det slutar, men sista filmen har jag inte sett ännu. föredrar filmerna faktiskt för harry gnäller så mycket i böckerna och det hinner han inte med i filmerna, haha :)

    SvaraRadera
  11. Pernilla; Har förstått att det äggas mycket när man käkar LCHF, det har vi inte riktigt tid med mitt i veckan... men på helgen så blir det gärna ägg på frukostbordet.
    Alla filmerna sedda, men inte en enda bok läst här. Det låter iofs som det inte gör något, en gnällspiksHarry vill vi inte ha:)

    SvaraRadera
  12. Här är en till som inte äter bröd, förutom när det precis är hembakat, det kan man INTE motstå.
    Tack för ett perfekt recept utan massa "konstiga" ingredienser :-)

    KRAM KRAM

    SvaraRadera
  13. Var länge sedan jag bakade bröd nu så dessa ska jag ta och testa. Bra med ett lägre GI. Berra har så svårt att skippa bröd, men vill också hålla nere GI:t.

    SvaraRadera
  14. Bullarna ser riktigt goda ut :-) Och nyttiga!
    Fin måndag önskar jag er :-)

    SvaraRadera
  15. Jag vet inte varför, men jag är inget HP-fan, men jag har en son som är besatt... Så man kan väl säga att jag ändå får en hög dos av detta. Vi har trollspön och kvastar och annat som måste till. :)

    SvaraRadera
  16. Susanne; Nybakat smakar det bäst. Vassego:)

    Remsan; Ja, det är inte så lätt att hoppa på brödet, men då kan detta vara ett alternativ. Hoppas dm går hem hos maken.

    Jenny; Nyttigare, iaf...:) Detsamma till dej!

    MåGott; Oj då, ja riktigt sådana fantaster är vi inte - inga trollspön och ingen kvast, inte som det går att flyga på i alla fall:)

    SvaraRadera
  17. Det brödet låter ju jättegott. Jag skulle ha svårt att klara mig utan bröd. :-)

    SvaraRadera
  18. De där bullarna ser jättegoda ut! Finns det något som slår nybakt bröd? :D

    SvaraRadera
  19. Erika; Ja, det är lite mojkigt när det är tid för frukost... det går ju så snabbt att bara ta en macka.

    Matglad; Tack:) Nej, direkt ur ugnen med något gått pålägg är det så gött.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!