fredag 26 augusti 2011

Hej fredag!

Fredag, Anki har varit ledig idag och det har hunnits med en hel del i köket och på andra ställen. Långpromenad, långfrukost och inköp av långskaftade blommor för att fira helgens ankomst är bara några av dagens härliga göromål:) Skönt att komma hem till för de av oss som spenderat dagen bakom köttdisken.

Solrosor, garanterat uppiggande!

Ikväll står det lite plockmat på menyn och ett rött vin är inköpt på rekommendation av en annan matbloggare, Helena på Bara en kaka till... Lite av plocket är också sånt som vi sprungit tag i hos andra matbloggare, vad det är får ni se imorgon.
En hel del ost kommer vi i alla fall att sätta i oss, av någon märklig anledning har vi plötsligt blivit ostomaner av stora mått mätt! Och tack vara Barbara som vi hälsade på i lördags kan vi nu lägga osten på kex som är bakade helt utan vitt mjöl, kanon!

Kex, perfekt för alla som käkar enligt GI, LCHF eller som bara är tossiga i ost och kex! 

Barbaras frökex  16-20 stycken
1 dl hela linfrö
1 dl hela sötmandlar
2 msk sesamfrön
10 gram fiberhusk (finns på avdelningen för det glutenfria utbudet i affärerna) 
4 ägg
4 msk smält smör
flingsalt
Kör sötmandeln i en mixer, tillsätt linfö och sesamfrö och kör lite till i mixern. Blanda ner övriga ingredienser och låt smeten stå och svälla ett tag. Klicka ut på bakplåtspapper, ca 1 msk/kex, och bre ut så tunt som möjligt (enklast med en smörkniv tyckte vi). Grädda kexen mitt i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter.
Kexen går alldeles utmärkt att frysa in!

Nu är det snart tid för att njuta av allt det goda. I helgen är vi båda lediga och ingenting alls är inplanerat, känns riktigt skönt faktiskt:) Inte ens middagen har vi bestämt, några bra förslag kanske?

Så önskar vi er alla en härlig fredagskväll och en skön helg, med mycket gott på era tallrikar och i era glas:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Glad fredag på er med! De där kexen ser mycket goda ut, ost är... jag ost är svårslaget som småplock. Blir plock här hemma också, socialt och mycket gott!

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar bukett solrosor! Och tack för receptet på kexen! Jag är nybörjare i LCHF--världen och behöver massor av recept :-) Önskar er en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  3. Här är ytterligare en ostoman! Måste vara för att ost är så hiskeligt gott tillsammans med vin ;-) Plockmat med för den delen. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Vi ska oxså äta ost i kväll, parmesan från Italien och lite annat samt kex bakade på dinkelmjöl o olivolja. Så klart har inte jag bakat kexen som ni kanske förstår, nej dom är bakade i Göteborg. Era ser supergoda ut.

    SvaraRadera
  5. Det där kexen måste jag allt ta och testa

    SvaraRadera
  6. Ost är ju ett perfekt snacks om man inte ska äta sötsaker. Har man bara lite god ost behövs varken chips eller godis :) Kexen verkade väldigt goda också. Utan vitt mjöl så skulle de ju funka som ett okej snacks med :) Hoppas ni har en riktigt härlig helg!

    SvaraRadera
  7. Kim; Visst är osten given på småplocket, så gott!

    Karin; Visst är det härlig blommor, förlänger sommaren lite. Ta för dej bara, lycka till!

    Remsan; Ostomaner, förenen eder:)

    Carina; Då får du prova våra nästa gång, hoppas era smakade bra!

    Cupcake; Det måste du absolut!

    Ansibeci; Det har du helt rätt i, ost funkar alldeles ypperligt:)

    SvaraRadera
  8. Jag ser ju att ni har samma bloggföretag som jag, dvs blogger. När ni ska publicera bilder så står det just till höger om "överför bild" hur mycket utrymme ni använder av det som är gratis. Det står i procent. Jag har börjat förminska storleken på bilderna eftersom jag har systemkamera och alla bilder i original är över 3 MB. Ett tips att kanske tänka på. Ha en god kväll, kamrater!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig solrosbukett!

    Hoppas att ni får en skön helg!

    SvaraRadera
  10. Smaskens; Vilket bra tips, det tackar vi för. Vi har faktiskt aldrig sett att det står där men nu så. Vi förminskar alltid våra bilder så vi har en del kvar till det börjar kosta.

    Slickepotten; Visst lyser det upp härligt med lite sol i vasen:) Detsamma till dej.

    Milla; Mmm:) Detsamma.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!