måndag 29 augusti 2011

Morotssoppa.

Förra veckan åt vi en väldigt god morotssoppa med mycket smaker och som man helt och hållet bestämmer själv hur het man vi att den ska vara. Håkan valde att krydda upp sin med chilidippsåsen som numera har sin givna plats i kylen, den hinner inte stå där så värst länge så det är ingen risk att den blir för gammal:) Anki avstår dippan absolut men slänger gärna i lite mer av den rivna ingefäran och pressad citron.
Hur ni väljer att göra med er soppa är helt och hållet upp till er själv:


Morotssoppa med kokosmjölk 2 portioner + matlåda
2 stora morötter
1 rödlök
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
färsk röd chili efter eget tycke och smak
färsk riven ingefära efter eget tycke och smak
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
15-20 sugar snaps
pressad citron
salt och peppar
Skala och riv morötterna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Skala och hacka rödlöken grovt, strimla salladslöken och sugar snapsen.
Finhacka chilin.
Fräs allt i olja tillsammans med pressad vitlök utan att det tar någon färg i en gryta.
Slå efter någon minut i kokosmjölk och tillsätt buljongtärningen.
Låt soppan koka några minuter och smaka sedan av med citronsaft, salt, peppar.
Tillsätt till sist sugar snapsen så de fortfarande är krispiga vid serveringen.

Ni vet väl att man kan förvara färsk ingefära i frysen? Den håller alldeles utmärkt där och är mycket enklare att riva när den är djupfryst. Vi brukar köpa hem en stor bit ingefära, sköljer av den ordentligt innan vi bryter sönder den i mindre delar, packar in delarna i aluminiumfolie och lägger in i frysen. Skalar ingefäran gör vi inte, vi gör helt enkelt som Nigella och river den med skalet på "se det som extra fibrer i maten" :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Mmm... Idag hade jag gärna också ätit lite soppa. Hade inte tackat nej till extra sting i den. För fy vilket ruggigt väder vi fått.
    Ska testa ingefäretipset för den har en förmåga att blir lite träig efter ett tag.

    SvaraRadera
  2. Remsan; Ja idag är det väl soppväder om något, huga! Testa på du, hoppas du tycker det funkar bra. (Minns var du läste det först:))

    SvaraRadera
  3. vi har också ätit soppa idag :) vad ska man annars äta ner regnet öser ner?

    vilket bra ingefära-tips, tack för det! jag ska genast gå ut och slänga ner ingefäran jag har i kylen i frysen istället. jag rivet också alltid med skalet på, det blir ju knappt någon ingefära kvar annars ju. (kan vara så att jag är sämst i världen på att skala saker också...)

    SvaraRadera
  4. Jag hade med mig linssoppa i min matlåda igår. Det blev dock rätt så varmt o soligt här uppe i stockholm. Då är inte soppa så där jättebra, tycker jag. Men det gick ner ändå. Morotsoppa har jag provat någon gång förut och tyckte det smakade så där..men det här receptet med kokosmjölk i ser onekligen lockande ut...:-)

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig soppa. Det finns inget bättre än att krypa in efter en fuktig dag utomhus och värma sig med soppa!

    SvaraRadera
  6. Egentligen är jag inte så förtjust i morötter, men morotssoppa med någon citrusfrukt och ingefära (som i ert recept) är ju hur gott som helst. Den här varianten måste vi prova.

    /Anders och Lena

    SvaraRadera
  7. Det är gott med morotssoppa och den har en så fin färg :)
    Ett tips till er är morots- och apelsinsoppa, riktigt gott faktiskt!

    SvaraRadera
  8. Det där ser ut att vara soppa i min smak, kolla själv :-)
    http://momaskitchen.se/2010/10/19/sopp-lunch-hos-hotness/

    Ibland gör jag den med röda linser också och jag varierar mellan basilika och koriander :-)

    SvaraRadera
  9. Pernilla; Jo, men ingefära är ju så himlarns jobbigt att skala, bubbligt och dant! Och lite extra fibrer är bara bra:)

    Gul; Här var det allt annat än varmt och soligt...

    Ann-Sofi; Du har så rätt så:)

    Hovkonditorn; Mycket!

    Postisarna; Ja, det smakar lite annat än bara morötter. Prova på:)

    Delikata; Spännande smakbrytning med apelsin i.

    Moma; Låter gott med tomaterna i också, ska vi minsann prova nästa gång det vankas morotssoppa.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!