onsdag 7 december 2011

GI-lussekatter på dinkelmjöl

Det bakas över hela landet just nu känns det som, var och varannan matbloggare vi kikar in hos frestar oss antingen med goda kakor eller gott godis... Vi är ju inga bagare egentligen, någon av oss i vårt kök, även om vi slänger ihop ett bröd eller frukostbullar då och då. Men det händer faktiskt, gott folk, att även vi får för oss att baka en eller annan godsak och det var precis så det var idag!
Anki har varit ledig alldeles själv idag (vi är ju i vanliga fall lediga båda när det är onsdag) och efter att ha bläddrat i senaste lånen från biblioteket så föll andan på. I Ulrika Davidssons nya "Ulrikas GI-helger" fanns det flera recept som vi föll för och ett av dom var på lussekatter bakade på dinkelsikt.

Lite ändrades men det mesta är enligt Ulrikas ursprungsrecept:

Lussekatter ca 15 stycken
25 g jäst
50 g smör
2½ dl mjölk
125 g mager kesella
1 kuvert saffran, 0,5 g
3/4 dl rörsocker
0,25 tsk salt
ca 9 dl dinkelsikt
1 ägg till pensling
russin till garnering
Smula jästen ner i en skål.
Smält smöret, slå i mjölk och saffran och låt det bli fingervarmt, ca 37 grader. Häll över jästen och rör så jästen löses upp.
Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt och ställ den sen att jäsa 1 timme under en bakduk.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och knåda samman den igen, tillsätt mer mjöl om du tycker att det behövs. Dela upp i mindre bitar och baka till de bullar som du vill ha, våra är vanliga lussekatter. Låt dom jäsa under bakduk 30 minuter.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. garnera med russin. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6-8 minuter.

Hur bra som helst blev dom, det kan vi båda intyga. Håkan åt en innan middagen och en efter middagen... Vi lär fortsätta njuta av fler i kväll eftersom det dessutom har kokats egen glögg i köket också och den måste vi ju provsmaka innan vi delar med oss av till er.


Dagens änglar så, ett par även idag. Dessa är faktiskt från vår egen stad, Ystad, och ett företag som fanns för länge sedan vid namn Ystad Metall. De är ganska kända för sina fina ljusstakar som kallas Lilja, kanske någon av er som känner igen? Dessa fina har legat i Ankis brudkista som hon samlade saker i redan som barn. Nu kommer de fram varje jul och lyser upp i vårt matrum.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Kul med GI-katter!
    Gillar dessa ljusstakar skarpt, de var riktigt snygga!

    SvaraRadera
  2. Svar ang pastan..Färga kokvattnet eller slunga i färgat smör, färgat vatten när du kokat klart.

    SvaraRadera
  3. GI....ja, det tänkte man inte så mycket på denna månaden. Kommer väl i januari som vanligt!

    SvaraRadera
  4. Jag gjorde något liknande i helgen fast jag hade bl.a apelsin i, så gott.

    SvaraRadera
  5. Mums, lussekatter är ju bara för gott. Spännande med dinekl.
    Mina BIG lussebullar är som en hel lunch ;-)

    Ser man på, lite änglar till minsann. Absolut söta på sitt sätt.

    Imorgon kommer bilder på lite ost, inte bara massa tomtar ;-)

    Kram kram på Er

    SvaraRadera
  6. Vilka finfina lussebullar! Här vankas det godsaker i var och varannan blogg :=)

    Och vilka ljuvliga änglaljusstakar! Sådana skulle jag kunna tänka mig att ha här hemma!

    SvaraRadera
  7. GI-lussebullar! Tänka sig att man njuta med lite mindre dåligt samvete.
    Jag har inte "satt" någon glögg i år, men har glöggkryddor från Ölandsörtagård som jag måste ta och koka ihop till någon glögg. Funderade på lite glöggsangria också... :-)

    SvaraRadera
  8. guuuud, vilka söta änglaljusstakar! de var ju hur fina som helst...

    lussebullar hoppar jag helst över, men då blir det ju fler till andra så jag ser det mest som att jag är omtänksam ;)

    SvaraRadera
  9. Perfekt med öite nyttigare lussekatter :-) och vilka snygga ljusstakar

    SvaraRadera
  10. Vilket härligt recept! Jag hade inte tänkt göra lussebullar i år men nu tror jag att jag ångrade mig... ;)

    SvaraRadera
  11. Har ett par sånna ljusstakar, arvegods. Finns framme året om med olika ljus i. Har även sparat asken som de har legat i. Ska man alltid göra. En dag kanske någon vill säja dessa.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!