tisdag 3 januari 2012

2-års jubileum, lite tillbakablick och en enda röra.


Japp så är det, idag har vi ett litet jubileum här i köket! Vi har nämligen kockat här i 2 år nu och var den tiden tagit vägen kan vi inte riktigt fatta, den har flugit förbi! Inte minst det senaste året tycker vi har gått i en flygande fläng, ett år som vi minns med både sorg och glädje...

Förra året så gjorde vi en liten tillbakablick på vårt första år som bloggare och i år tänkte vi göra detsamma, fast på ett lite annat vis. Vi tänkte plocka russinen ur kakan och har därför valt ut en rätt från varje månad som vi minns lite extra mycket. Inte det allra lättaste, det har kockats en hel del godsaker, så efter lite om och men, några kompromisser och diskussioner så har vi enats om dessa:

Januari
Roslagslådan har vi valt för januari, inte kanske för att det var vår favoriträtt under månaden men för att det är den rätt som skapat mest uppståndelse i syjuntan Köpingebro. Ett tag kom Håkan hem från jobbet var och varannan dag med nya rapporter om vem som tillagat den, hur många gången någon annan kockat lådan och om hur god alla tyckte att den var. En succé, med andra ord! 

Februari
Inte är det ofta det lagas köttfärslimpa i vårt kök men i februari hände det. Just den Italienska köttfärslimpan minns vi lite extra, eller i alla fall så gör Håkan det. Och efter lite påminnelse så gjorde även Anki det. 

Mars
I mars körde vi en lite utmaning (del 1), eller vad man ska kalla det för. Vi testade skillnaden både vad gäller tillagningen, innehållet och smaken (naturligtvis) på pastagratäng, Felix vs. Mårtenssons (del 2)
Vem som vann? Råder det någon tveksamhet om svaret så råder vi er att ta en liten funderare:)

April
Vit chokladmousse på nötbotten, behöver vi säga mer? 
Vissa som käkade den började till och med dansa breakdance på golvet, så vi utfärdar en liten varning:) 

Maj
Superdupergoda fyllda tomater, serverades på en grillkväll hemma hos Ankis syrra. En riktigt härlig familjekväll där alla bidrog med något, raggarna körde cruising genom stan och vi åt dessutom Glace au four till efterrätt! Härliga minnen från fina kvällar...

Juni
I juni månad satte vi vår Romtopf på lagring längst bak i skafferiet, långt bort från våra trånande och suktande blickar - bäst så. I december så var det dags för avsmakning och den var lika god som den brukar vara... Som tur är så blir det sommar fler gånger och dags för nya Romtopfer att lagras! 

Juli
Dillkött som gick så mycket snabbare på kycklingkött än vad det gör på kalvkött och som dessutom inte smakade fy skam. Inget ont i långkok, men när tiden inte räcker till så är genvägar till maten man drömmer om väldigt välkomna! 

Augusti
Pustakorv, egenhändigt hemmagjord av "soon to be" korvmästaren"Håkan, första korven som tillverkats, rökts och kockats på hemmaplan faktiskt. Dock inte den sista, det lovar vi er.

September
En efterlysning som gav en god middag, ja så blev det när efterlysningen gav resultat! 
Saltrullad entrecôte med svampsås var en riktig höjdarmiddag från boken "Det glömda köket".

Oktober
Vi gillar verkligen nybakat till helgfrukostarna och då är nattjästa bullar perfekt! 
Dessa serverade vi med godaste tonfiskröran på och ljuv musik uppstod:)

November
Att vi minns fläskfilén i glöggmarinad i november är kanske inte alls så konstigt, den fick ju mycket överraskande och trevligt slutmål:) 

December
Sista månaden på året så. Mest minnesvärda middagen blev ett lyckat infall som vi dressade i ett grönt täcke som vi gjorde av lite som vi hittade i kylen. 

Så den allra översta bilden undrar ni kanske, vad är det då? Jo det kan vi berätta för er att det är vårt nya favorittillbehör, i alla fall när vi lyckas hitta goda tomater i grönsaksdisken. Tomaterna i nya favortiröran är sk Romanticatomater, våra hittar vi på ICA. Tro det eller ej, men de smakar faktiskt gott även om de kostar lite mer än andra man köper just nu. Men eftersom vi inte köper så förfärligt mycket tomater vid denna tiden på året så lägger vi hellre lite pengar på de små röda när suget blir för stort. Så här gör ni röran:

Tomatröra med ruccola
6 små goda tomater
½ påse ruccolasallad
1 liten vitlök
½ dl solrosfrön
2 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
salt och peppar
hyvlad parmesanost
Hacka tomaterna grovt och gör detsamma med salladen. Blanda samman tomater, sallad, solrosfrön, olja och vinäger. Riv ner vitlöken och smaka va med salt och peppar. Låt det stå och mogna i smaken en stund innan den ska ätas. Hyvla över osten precis innan serveringen. 

Så slutligen vill vi säga tack till alla er som kikar in, matbloggare eller inte. Vissa av er känns numera som våra vänner, (vissa har vi till och med haft glädjen att få träffa på riktigt) och den inspiration ni alla bjuder på är så uppskattad av oss! 
Nu kör vi igång med vårt tredje år på banan och vi lovar, 2012, vi kör så det ryker! 
Nya recept, gamla repriser, nya infall och upptåg blir det här i Mårtenssons kök. Häng mé!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

36 kommentarer:

  1. Hip hip hurra och grattis till de två åren, hoppas det blir många fler!

    Hrmf, min romkruke(j**el)åkte i soporna, den jäste ju!

    SvaraRadera
  2. Moma; Tackar gör vi, klart det bli(r)! Men vad säger du... ska vi skicka upp ett litet smakprov kanske? Du får väl kanske ge det ett nytt försök till sommaren igen?

    SvaraRadera
  3. Grattis till 2 år! :)

    Ser framemot nya härliga inlägg och kanske en bloggträff till sommaren med!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Tack för en trevlig tillbakablick!

    Egen korv har ni gjort också... Jag blir mer och mer sugen på att testa göra egen korv. Kanske 2012 blir premiäråret. Salladen verkar hur god som helst. Suveränt gott att ha i lite knaprigt också.

    Kört hårt 2012!

    SvaraRadera
  5. Tack för tillbakablicken, intressant att läsa! Och grattis till 2 åringen, jag följer aktivt er fina blogg!

    SvaraRadera
  6. Hipp hipp hurra för ert fina kök och kockande! Jag vet ju vilket/vilka fantastiska år med en massa god mat ni bjudit på, så självklart följer jag med er ännu ett år!

    SvaraRadera
  7. Grattis! Ni är en sådan inspirationskälla!

    SvaraRadera
  8. Grattis och hurrarop! Missade min fyraårsdag i oktober. Hade lite annat att stå i då... femårsdagen firar vi med pompa o ståt istället.

    Vilket härligt hopplock av godbitar. Insåg att jag måste göra köttfärslimpa någon dag. Har jag ALDRIG gjort. Känns vuxet. Och det är jag väl snart....:)

    SvaraRadera
  9. Tina; Tack! Så klart, och en bloggträff vill vi absolut hänga med på!

    Lotta; Tack! Klart detta måste bli ditt premiärår för egen korv, så gott. Will do!

    Hovkonditorn; Tackar, det uppskattar vi!

    Remsan; Tackar, remsan! Du är så välkommen så:)

    Frostrosor; Tack, så kul att du tycker det!

    Sofie; Tackar! Ja, det var väl lite annat som upptog din tid då:) Vi ser fram mot din 5:a istället. Nu är du väl vuxen, med en son och allt, så det är hög tid för limpan:)

    SvaraRadera
  10. Grattis till 2-åringen! :)
    Så mycket fint och kreativt ni gjort under det gångna året. Ska kika på inlägget med rom någonting ;) Lät intressant=något som käre maken skulle uppskatta!
    Hoppas få se er många år framöver bloggandes godsaker, kram!

    SvaraRadera
  11. Amy; Tack, säger vi. Romtopfen, ja den är inte att leka med, så god (om den klarar sej från jäsning - se momas kommentar!)

    SvaraRadera
  12. Ett år i recept - vilken bra idé! Och grattis till 2 år! Forts8tt i samma stil bara så är vi nöjda. :)

    Tycker vi får försöka få till en träff vi med, ska tex vara i Skåne 2 hela veckor i sommar! :)

    Kram & grattis 8n en gång!

    SvaraRadera
  13. Åh har den äran att gratulera! Keep it coming!

    Moussetårtan vill jag äta, och de fyllda tomaterna som jag hört så mycket om, och tomatsalladen, och köttfärslimpan och...

    Ser fram emot fler år i Mårtenssons kök.

    SvaraRadera
  14. Stort grattis till 2-års dagen!

    SvaraRadera
  15. Jag kommer med glädje haka på er under 2012! God fortsättning! Kram Anna

    SvaraRadera
  16. Grattis till tvååringen! Jag kommer självklart att fortsätta följa er inspirerande och intressanta blogg. Utan den hade jag varit många fina smakupplevelser fattigare.

    SvaraRadera
  17. Grattis på 2-årsdagen, hoppas får följa er många år framöver :-)

    SvaraRadera
  18. Hanna; Tack, och tack igen! Tycker vi absolut att vi ska, en träff hade varit riktigt kul!

    Kim; Tack ska du ha, will do! Tårtan var ljuvlig och tomaterna i klass för sej själv:) Låter fint, det gör vi också...

    Slickepotten; Tackar!

    Anna; Låter riktigt bra, detsamma!

    Ansi; Tackar! Kul du hänger på, fattigare vill man ju inte vara:)

    Cupcake; Tack, det får du väldigt gärna göra:)

    SvaraRadera
  19. Oj, grattis grattis! Två år är imponerande:-) Ser fram emot fortsättningen!

    SvaraRadera
  20. Sunshine; Tackar, tackar. Låter bra, häng med:)

    SvaraRadera
  21. Grattis till de två åren!
    Rolig tillbakablick att läsa :)

    SvaraRadera
  22. grattis på 2 årsdagen:) Och så mycket läckerheter! tack för all inspiration under året. Det har alltid varit lika kul att titta in i ert kök för att se vad ni hittat på:)

    SvaraRadera
  23. Grattis
    Spännade att följa er 2012
    Så mycket gott ni hunnit göra under året

    SvaraRadera
  24. Grattis till 2-årsdagen.
    Vad trevligt med en tillbakablick på allt gottit ni tillagat.
    Jag följer er fina blogg dagligen och det tänker jag absolut inte sluta med :-)

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
  25. Nämen, GRATTIS bloggen! Hurra för dig!

    De där tomaterna, för övrigt. De fyllda alltså. FAVORITER i det här hemmet! :=) Romanticatomaterna med, för den delen. Dyra, men ack så goda!

    SvaraRadera
  26. hurra hurra bloggen! jag har ätit 2 noblesse till din ära ;)

    och så mycket gott ni har bjudit på i mårtenssons kök under året, ser fram emot nya godsaker under 2012! och fyllda tomater, det är fina grejer. vi åt tomater fyllda med couscousröra igår, till och med jimmy tyckte om det!

    SvaraRadera
  27. Grattis till era 2 mat år! och lycka til med de fortsatta. Herre jisses vad tiden rusar och de är bara hänga på. =))
    Ha en god fortsättning på det Nya!!

    SvaraRadera
  28. Grattis till era två år :-)
    Och så mycket god mat ni har hunnit bjuda på!!

    SvaraRadera
  29. Grattis på 2-årsdagen! Vilket härligt, spännande och innehållsrikt matår! Ser fram emot att följa er under 2012. Allt gott, i alla bemärkelser, önskar jag er!

    SvaraRadera
  30. Viket härligt matår! och attans vad ni gjort oss hungriga ;)! Vi ser fram emot att få hänga med i ert kök i ett nytt spännande år, och så måste vi få till en liten träff.
    PS. håller med om romantica tomaterna, det var romantik vid första inköpet och nu är det bara de som duger.

    SvaraRadera
  31. Anneli; Tack! Ja, en blick i backspegeln kan vara kul ibland.

    Ann-Sofi: Tack, och tack. Så kul att höra, right back at you.

    Milla; Tack, ja det blev en del godsaker.

    Susanne; Tack, så kul att du gillade det. Nej, det får vi verkligen inte hoppas:)

    Charlotta; Tack, säger bloggen. Ja, de fyllda går inte av för hackor, så goda. Och visst är Romantica värda sin vikt i guld:)

    Pernilla; Bloggen tackar så mycket, en noblesse hade inte suttit fel:) Inte fel med fyllda tomater oavsett vad som ligger i dom, tummen upp till Jimmie.

    Tina; Tack! Ja, det går onekligen snabbt...

    Jenny; Tack. och tack.

    Kjersti; Tack. Ja, det har blitt en del:) Detsamma till dej.

    Gun; :) Kanske det som var meningen...:) Träff, absolut! Tomaterna, definitivt.

    SvaraRadera
  32. Grattis Grattis till er båda.har varit kul och följa er och se vad ni hittar på för gott.ska bli spännande och se vad de händer detta år.
    hoppas ni firat ordentligt.

    SvaraRadera
  33. Vilken rolig kavalkad, ni är för goa ni! Mat och historier hör definitivt ihop! Vad mycket gott ni har fixat under året, blev sugen på allt! Vit chokladmousse på nötbotten låter oemotståndligt gott. Ha ett fint 2012 ni.

    SvaraRadera
  34. Grattis till de 2 åren! Ser fram emot (dvs hoppas på) många fler!

    SvaraRadera
  35. Coquina; Tack:)

    Smulan; Tackar. Ja, lite firande blev det allt:)

    Linda; Tackar! Moussetårtan var riktigt god:) Detsamam till dej.

    Cecilia; Tackar. Låter bra det:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!