onsdag 11 januari 2012

Jakten på den perfekta soffan och stekt brysselkål.

I dag har vi varit i metropolen Tomelilla, vi gav möbelaffären där en chans till i vår soffjakt. En jakt som känns oändlig just nu, hur många soffor som bär avtryck av våra rumpor vågar vi inte ens gissa... Men vi känner att vi närmar oss ett beslut i denna svåra fråga och inte hämtar vi hem vårt beslut från Tomelilla i alla fall, så mycket vet vi med bestämdhet. Det lutar just nu väldigt mycket åt IKEA, tror vi...

Det var inte bara möbelaffären vi besökte idag, vi tog en sväng in om systembolaget i Tomelilla också när vi ändå var där. Vi hade lite förhoppningar om att de kanske hade några flaskor vin till vårt vinprovarprojekt eftersom det inte direkt kryllar av "fyndlisteviner" på systembolaget i vår stad. Men ack vad vi bedrog oss, en ynka flaska var vad vi packade ner i påsen! Så det blev faktiskt en runda till Ystads systembolag också där vi både lämnade in en liten beställning och hittade några fler kandidater på hyllorna. Så nu står vi oss ett tag till:)

Är det soffjakt man ska på, eller något annat som kräver en hel del rörelse, så är inte dagens recept man ska ha provat innan man ger sig iväg. Detta sätter nämligen igång magen på ett kanske mindre angenämt sätt, så det är kanske inget man ska bjuda på de som man inte känner så väl heller. Alltså, ingen "första daten kål"!

Inspiration till receptet från ICA, så klart...

Stekt brysselkål och potatis med smak av vitlök 2 port + matlåda
250 g brysselkål
4 kokta potatisar
½ dl solrosfrön
2 vitlökar
olivolja
salt och peppar
hackad persilja
Halvera brysselkålen, tärna potatisen och skiva vitlökarna tunt.
Börja med att steka kålen i olivolja några minuter och tillsätt sedan vitlök och potatis. Låt allt steka på svag värme några minuter tills brysselkålen känns lite al dente. Tillsätt solrosfrö och persilja en stund innan serveringen. Ringla väldigt gärna över lite balsamicokräm eller droppa över balsamvinäger, det blir så gott till.

Vi åt våra brysslar till revbenen vi hade till middag i söndags och de passade väldigt bra ihop. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

33 kommentarer:

  1. Mums, det ser galet gott ut...vi får nog ta och fuska till det med potatis nån dag här framöver när ni frestar med så gott ! Kålstuvningen är oxå en favorit här hos oss, har ni provat med en gnutta muskot i ? Blir supergott :))

    SvaraRadera
  2. Konstigt, vet ni vad...Jag har faktiskt aldrig smakat brysselkål! Och ert recept gör att jag nog mot rusa mot affären och pröva själv i helgen. För det ser jättegott ut!

    SvaraRadera
  3. Ser mycket gott ut och jag tänker lite på "Grünkohlessen" som det finns här i Tyskland. Därtill (alltså till grönkålen) serveras det kassler, en tjock skiva rökt fläsk och en jättegod rökt korv med smak åt isterbandshållet fast inte så "grovkornig" - allt detta på en tallrik ;-)

    SvaraRadera
  4. PS. Sist jag köpte soffa, det var på Ikea, kom jag in och satte mej i första bästa för att kolla utbudet... och tänkt att jag satt så skönt att jag glömde de idéer jag hade tidigare om utseendet osv., valde mitt tyg - och lever lycklig med denna soffa (+1 likadan jag köpte till senare över eb*y!) sedan flera år med diverse utbytbara klädslar :-)

    För att undvika frågor/problem; nej, jag jobbar inte på Ikea ;-)

    SvaraRadera
  5. Soffköp är ju en big deal! Den ska ju gärna vara i ens ägo ganska länge. God fortsatt jaktlycka, både när det gäller soffa och vinare.

    Brysselkål är smask tycker jag, men håller med, det är väl knappast någon andra eller tredje dejt-mat heller...
    En två tre år kanske man ska ha varit ihop? ;)

    SvaraRadera
  6. Jimmie; Men det går säkert lika bra utan potatis, det är vi ganska säkra på. Fast man ska kanske inte äta så väldigt mycket av det då:)
    Muskot i har vi inte testat, will do. Tack för tipset.

    Ann-Sofi; Men, va?! Aldrig smakat brysselkål? Medebums till affären med dej:)

    Kajomida; Åh, det låter som en tallrik med riktig tysk husmanskost det där. Måste nog övertala resesällskapet vårt att vi ska till Tyskland nästa resa:) Ang. soffan så låter det ungefär som när vi valt på IKEA denna gången.

    Kim; Det är ju liksom det de är..., och det verkar som soffan vi har nu är alldeles för skön:) Om den inte var så attans nedsutten!
    Nej, brysslar ska man vänta med en bra tid:)

    SvaraRadera
  7. Oj, vilket gott tillbehör! Och med bacon i blir det en komplett rätt för mig. Brysselkål kan smaka så olika från gång till gång - verkligen beroende på hur den tillagats. Sist smakade det jättegott och jag bestämde mig för att jag visst tycker om det. Det sparar jag i min "to-do-lista". Jättefin bild också!

    Lycka till med soff- och vinprovandet! Vem vet, kanske kan ni vinna över mig från ölträsket så småningom. Är ingen vindrickare överhuvudtaget...

    Nu är det verkligen snart helg :-)

    SvaraRadera
  8. Lycka till med soffjakten! Kommer ihåg när sambon och jag för sisådär tre år sedan va på jakt efter en, oh herre jösses vilket jobb ;) Men det är värt jakten, inte en endaste gång har vi ångrat vårt köp ;)

    SvaraRadera
  9. Lotta; Tack! Bacon i blir säkert gott, det passa ju fint med lite sälta till brysslarna. Du får tjoa till om du testar! Kanske kommer en liten ölrapport också, det beställdes nämligen några flaskor av den drycken också.

    Anneli; Tackar. Ja, det är precis så vi också vill känna när vi hittar vår soffa!

    SvaraRadera
  10. Mm. Detta verkar gott :) Undrar om resten av min familj skulle uppskatta det bara... ;)

    SvaraRadera
  11. Om ni kommer ner till Tyskland så "landar" ni ju med bil automatiskt i Puttgarden på Fehmarn, där i "huvudstaden" Burg finns "lilla jag" som längtar hemskt mycket efter svensk prästost m.m.... Blogga gärna om er resa innan och jag lovar, om det är rätt årstid, att jag ska leda er till den bästa restaurangen här på ön för att äta Grünkohl - om ni levererar min älsklingsost vill säga ;-)

    SvaraRadera
  12. Ansi: Annars får du fixa lite till dej själv:)

    Kajomida; Det låter som en deal:)

    SvaraRadera
  13. Brysselkål är ju så galet gott, det där måste jag verkligen prova.

    Vi är också i soffbytartagen, och det är baske mig inte lätt att hitta den perfekta soffa. Jag börjar bli så desperat att jag funderar på en tur till någon av grannlandets trevliga möbelkedjor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och bra att variera smakerna.
      Nej det där med soffa är ett kapitel för sej, verkligen:) Här börjar vi fundera på att lägga en träplanka under soffkuddarna:)

      Radera
  14. Vi köpte två nya soffor före jul och både min man och jag hade två krav för att det skulle bli en affär av:
    1. Vi ville slippa sitta med knäna i jämnhöjd med hakan.
    2. Soffans klädsel skulle "tåla" barnbarnen.
    Det var inte helt enkelt att hitta rätt men servicen på möbelvaruhuset (inte IKEA) var god och vi fick mycket hjälp av en tålmodig försäljare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte utan att vi blir avundsjuka, vi har letat runt i snart 1 år... Det enda vi önskar är att den är skön att både ligga o sitta i, har avtagbar klädsel och inte kostar multum...

      Radera
  15. Brysselkål är ju bara för gott, men som sagt sätter fart på systemet! ;)

    Soffjakt är inte de lättaste man gör i en grisblink....nått även vi skulle ha behövt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut fart på systemet...
      Nej, det verkar ta sin lilla tid det där soffhittandet:)

      Radera
  16. Soffjakten är inget jag avundas er, men de där brysselkålen! I löv brysselkål!

    SvaraRadera
  17. Mums, det här låter gott! Ha en fin torsdag!

    SvaraRadera
  18. Ser galet gott ut. Man skulle nästan kunna tro att jag har fått kålcravings, är sugen på alla sorters kålrätter.
    Jag skulle behöva fylla på vårt vin förråd lite. Tänkte också prova lite nya sorter. Synd att man inte får provsmaka på systemet som i charken ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålcrvings låter som en perfekt craving att ha just nu, det kryllar ju av god kål i affärerna:)
      Vi kan bara hålla med dej vad gäller provsmakningen, det skulle vara som i Tyskland på den punkten. Dessutom röstar vi för någon form av kundklubb eller bonuskort på systemet.

      Radera
  19. Det ser verkligen hur gott ut som helst!!

    SvaraRadera
  20. Ser så gott ut att jag måste gräva fram brysselkål och potatis ur gömmorna idag till middag tror jag bestämt. Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas du kommer att gilla det. Varsågod:

      Radera
  21. Jag gillar inte brysselkål men det här ser riktigt aptitligt ut!
    Soffa är inte helt enkelt att köpa, good luck!

    SvaraRadera
  22. Nej, man kan ju inte gilla allt, eller hur:)
    Nej, det är det verkligen inte, det ska gudarna veta!

    SvaraRadera
  23. My goodness, det här är perfekta salladen för mig. Jag älskar brysselkål och jag älskar potatis. Mmmm.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!